دیجیتال مارکتینگ

گوگل ترندز چیست؟ آموزش+کاربردها (آپدیت سال 2023)

 

گوگل ترندز (Google Trends) ابزاری برای آگاهی از ترندهای موجود در سطح اینترنت است. واژه Trend به معنی گرایش، تمایل، روند یا مُد است. یعنی در یک جمله مردم اکنون در حال صحبت درباره چه موضوعی هستند؟

گوگل-ترندزگوگل با استفاده از موتور جستجوی خود و سرچ‌هایی که مردم در بخش وب ، تصاویر ، اخبار یا حتی در یوتیوب (مخصوص ویدئو) انجام می‌دهند، داده‌هایی را جمع آوری کرده، سرچ‌های مربوط با موضوعات مختلف را دسته‌بندی می‌نماید و سپس در نهایت با یک نسبت‌بندی مشخص می‌کند که اکنون چه موضوعی در سطح اینترنت نسبت به سایر موضوعات محبوب‌تر است.

البته امروزه استفاده از گوگل ترندز تنها محدود به آگاهی از موضوعات محبوب نیست و کاربردهای فروانی در تولید محتوا، تحقیقات بازار و جامعه‌شناسی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ام. برای مثال توسط گوگل ترندز می‌توانید بفهمید:

  • کاربران اینترنت همین حالا در حال صحبت درباره چه موضوعی هستند؟
  • با موج سواری روی ترندها بازدید محتوای خود را چندین برابر کنید!
  • استقلال در ایران باشگاه محبوب‌تری است یا پرسپولیس؟
  • فروش چه کالا یا محصولی در حال حاضر پر سود خواهد بود؟

پس پیشنهاد می‌کنم به هیچ وجه مطالعه این مطلب و مشاهده ویدئوی مرتبط به آن را از دست ندهید!

گوگل ترندز کاربردهای فراوانی دارد که به علت عدم آشنایی اکثر افراد با این کاربردها، این ابزار قدرتمند مورد غفلت اکثر مشاغل و صاحبان کسب‌وکار قرار گرفته است. پس بهتر است به جای صحبت بیشتر در مورد طرز کار یا چیستی گوگل ترندز مستقیماً به کاربردهای گوگل ترندز بپردازیم. البته نگران نباشید! در دل این کاربردها با اصطلاحات مختلف آشنا خواهید شد و به طور کامل به آموزش گوگل ترندز هم پرداخته‌ام.

کاربردهای گوگل ترندز

مشاهده ویدئوی ترندهای سال گذشته

کافی است از منوی گوگل ترندز به قسمت Year in Search مراجعه کنید. گوگل ترندز در پایان هر سال یک ویدئو از اتفاقات و ترندهای برتر سال گذشته تهیه می‌کند. حتی می‌توانید به آرشیو ویدئوهای سالهای قبل‌تر بروید و مشاهده کنید که در هر سال چه اتفاقاتی در بین مردم ترند شده است.

ویدئوی ترندهای برتر هر سال

همچنین شما در این قسمت از گوگل ترندز می‌توانید از جستجوهای برتر کاربران در مورد اخبار، بازیگران، غذاها، فیلم‌ها، آهنگ‌ها، سریال‌ها و … مطلع شوید. برای نمونه ویدئوی مربوط به سال گذشته یعنی 2021 و ترندهای مربوط به آن را می‌توانید از اینجا مشاهده کنید.


پیدا کردن ترندهای کشورهای مختلف

از منوی گوگل ترندز و از بخش Trending Searches ، می‌توانید ترندهای برتر هر کشور را به طور مجزا بررسی کنید. این بخش شامل دو قسمت می‌شود. یک قسمت ترندهای برتر هر روز را به شما نمایش می‌دهد و قسمتی دیگر با نام Real Time ، به طور زنده ترندها را بررسی کرده و نمایش می‌دهد. معمولاً در قسمت‌ Real Time ترندهای مربوط به 24 ساعت گذشته نمایش داده می‌شود.

نکته اینکه به علت تعداد کم جستجوگران فارسی زبان نسبت به زبان انگلیسی، گوگل داده‌های کمی از جستجوی کاربران ایرانی دارد و بنا به این دلیل یا هر دلیل دیگری کشور ایران جز لیست ترند کشورها نیست.

اما با ترفندی که در ادامه آمده است می‌توانید ترندهای مربوط به ایران را حداقل برای 30 روز گذشته بررسی نمایید.

ترفند مشاهده ترندها در ایران

کافی است به صفحه اصلی گوگل ترندز بروید و در کادر جستجو یک عبارت را به شکل دلخواه وارد نمایید. در صفحه بعد در کنار عبارت وارد شده توسط خود، روی علامت سه نقطه کلیک کنید و گزینه remove را بزنید تا ترندهای برتر کشور ایران را برای تمام موضوعات مشاهده نمایید.

گوگل ترندز ایراننکته اینکه به علت داده‌های کمی که از کشور ایران وجود دارد حداقل بازه زمانی که قادر به مشاهده ترندهای آن هستید مربوط به 30 روز گذشته است. این مورد ربطی به مسائل تحریم و … ندارد و حتی برای کشورهایی مثل امارات هم صادق است.


استفاده از ترندها در تولید محتوا

یکی از کاربردهای خیلی مهم گوگل ترندز استفاده از آن در امر تولید محتوا است. بعد از پی بردن به موضوعات محبوب، وقت آن است که از آنها در محتواهای خود بهره ببرید تا بازدهی محتواهای شما چندین برابر شود.

بر اساس آمار مؤسسه Hubspot محتواهایی که در آن‌ها از ترندها و موضوعات روز استفاده شود؛ حداقل به میزان 20 درصد بیشتر بازدید ، لایک و کامنت دریافت کرده و همچنین بیشتر به اشتراک گذاشته می‌شوند.

نکته اینکه حتماً لازم نیست موضوع کسب‌وکار شما مرتبط با ترندهای روز باشد؛ بلکه این هنر شماست که کسب‌وکار خود را به نحوی به موضوعات روز ارتباط دهید. برای مثال حتماً سریال بازی مرکب (Squid Game) را مشاهده کرده‌اید. این سریال در سال 2021 به شدت در دنیا و ایران محبوب شد و بسیاری از تولید‌کنندگان محتوا از المان‌های این سریال در محتواهای خود بهره گرفتند.

حتی اسنپ فود در ایران، مسابقه‌ای را به صورت آنلاین برگرفته از این سریال برگزار کرد.

استفاده از ترندها در محتوا


استفاده از گوگل ترندز در تحقیقات بازار

آیا قصد واردات کالایی را دارید و نمی‌دانید استقبال از آن در ایران چگونه خواهد بود؟ می‌خواهید محصول خاصی را وارد بازار کنید اما از وجود یا عدم وجود تقاضا در بازار مطمئن نیستید؟ اینجاست که گوگل ترندز به کمک شما می‌آید.

برای مثال فرض کنید قصد واردات لوازم جانبی گوشی و دوربین را دارید اما نمی‌دانید چه میزان از بودجه خود را به خرید “مونوپاد” اختصاص دهید و چه میزان را به خرید “رینگ لایت” ؟ کافی است این دو عبارت را در گوگل ترندز وارد کنید و متوجه شوید که تقاضای مونوپاد به شدت کاهش یافته و تقاضا برای خرید رینگ لایت در سطح بازار رو به افزایش است!

تحقیقات بازار به کمک گوگل ترندز

البته این نکته را در نظر داشته باشید که عدد موجود در محور عمودی نمودار گوگل ترندز نمایش دهنده میزان سرچ نیست بلکه بیانگر نسبتی از جستجو است. در واقع گوگل بیشترین میزان جستجو در بازه زمانی انتخابی شما را برابر 100 در نظر گرفته و سایر مقادیر را بر اساس آن درصدبندی می‌کند. این عدد 100 می‌تواند بیانگر 200 ، 1000 ، 5000 یا … سرچ ماهیانه باشد.

اگر خواهان آگاهی از میزان سرچ دقیق کلمه هستید، باید از ابزارهایی مثل Google Keyword Planner کمک بگیرید.

یا شاید هم اصلاً هیچ ایده‌ای در مورد اینکه باید سرمایه خود رو وارد چه صنعتی کنید ندارید؟ کافی است کلمه “خرید” را در گوگل ترندز وارد کنید و ترندهای مرتبط به آن را مشاهده کنید تا متوجه شوید مردم ایران در یک ماه گذشته بیشتر به دنبال خرید چه چیزی بوده‌اند!

دقت داشته باشید که در بخش جستجو‌های مرتبط گوگل ترندز چه سربرگی را انتخاب کرده‌اید:

  • Top : به کلماتی اشاره دارد که در بازه زمانی انتخابی شما همواره پر جستجو بوده‌اند.
  • Rising : به کلماتی اشاره دارد که در بازه زمانی انتخابی شما جستجوی کمی داشته‌اند ولی به ناگهان جستجوی آن‌ها رشد چند برابری پیدا کرده است!

تقاضای بازار به کمک گوگل ترندز

کلمه Breakout در گوگل ترندز یعنی جستجوی عبارت مورد نظر در بازه زمانی انتخابی شما بیش از 5000 درصد (50 برابر) رشد داشته است!

پیدا کردن ایده برای کانال یوتیوب ، صفحه اینستاگرام یا وب سایت

قصد راه‌اندازی کانال یوتیوب، صفحه اینستاگرام یا یک وب‌سایت را دارید؟ شاید هم می‌خواهید یک اپلیکیشن موبایل طراحی کنید و هیچ ایده‌ای در مورد آن ندارید؟ مشابه مرحله قبل می‌توانید از گوگل ترندز کمک بگیرید تا پی به وجود تقاضا در موضوعات مختلف ببرید.

شاید هم حوزه فعالیت خود را می‌دانید اما در مورد اینکه استقبال از چه زیرشاخه‌ای در صنعت شما بیشتر است ایده‌ای ندارید؟ برای مثال ممکن است بخواهید کانال یوتیوبی در مورد سرمایه‌داری و موضوعات مالی راه‌اندازی کنید. کافی است کلمه “بورس” و “رمز ارز” را در گوگل ترندز وارد کنید.

مشاهده خواهید کرد علی رغم میزان بالای جستجوی موضوعات مرتبط با “بورس”، چگونه به ناگهان و همزمان با ریزش تاریخی بورس در سال 99، استقبال از این بازار سرمایه کم شده و توجه مردم به سمت بازارهای موازی مثل ارزهای دیجیتال و رمز ارز رفته است.

مقایسه ترندها در گوگل ترندز

پس اگر قصد راه‌اندازی کانال یوتیوب در زمینه سرمایه‌گذاری و معامله‌گری دارید قطعاً موضوع “رمز ارز” ها از استقبال بیشتری توسط مردم برخوردار خواهد بود.


محبوبیت موضوعات مختلف در مناطق جغرافیایی مختلف

یکی از ویژگی‌های جالب گوگل ترندز که خوشبختانه در ایران هم فعال است؛ پی بردن به میزان محبوبیت موضوعات مختلف در مناطق جغرافیایی گوناگون می‌باشد. یعنی حتی شما قادر خواهید بود در سطح استان و حتی شهرها میزان محبوبیت یک موضوع را بررسی نمایید.

برای مثال اگر کلمه “استقلال” و “پرسپولیس” را در گوگل ترندز وارد کنید مشاهده خواهید کرد که بیشتر استان‌های غربی ایران طرفدار استقلال هستند.

جامعه شناسی به کمک گوگل ترندز

یا مثلاً اگر کلمه “مهاجرت” را جستجو کنید مشاهده خواهید کرد که مردم استان کرج بیشترین رغبت را به مهاجرت دارند در حالی که مردم یزد رغبت کمی به مهاجرت از ایران دارند. این تنها یکی از کاربردهای جامعه‌شناسی گوگل ترندز است!


مقایسه محبوبیت بین دو یا چند موضوع

گاهی اوقات ممکن است دو کلمه کاملاً هم معنی باشند اما نمی‌دانید که کاربرد کدام یک نزد مردم بیشتر است. این موضوع به خصوص اگر دارای وب‌سایت هستید و از منظر سئو (SEO) خیلی نمود پیدا می‌کند.

برای مثال دو کلمه “دیجیتال مارکتینگ” و “بازاریابی دیجیتال” کاملاً هم معنی هستند ولی جستجوی کلمه “دیجیتال مارکتینگ” بسیار بیشتر می‌باشد.

یا به طور مشابه دو کلمه “ارز دیجیتال” و “رمز ارز” کاملاً مشابه هستند ولی جستجوی کلمه “ارز دیجیتال” به مراتب بیشتر است. پس با بهینه سازی سایت خود روی کلمه پر جستجو‌تر کاربران به مراتب بیشتری را وارد سایت خود می‌کنید!

مقایسه میزان جستجوی کلمات کلیدی در گوگل ترندز


پیدا کردن ترندهای مرتبط با یک موضوع

در قسمت قبل پی بردید که کلمه ارز دیجیتال بسیار پر جستجو است و تصمیم می‌گیرید سایت یا مقاله خود را روی آن سئو و بهینه کنید. اما در دل مطلب خود باید به چه موضوعاتی بپردازید؟

در واقع موضوعات پر جستجوی مرتبط با یک کلمه کلیدی چه عبارتهایی هستند؟ کافی است صفحه را کمی به پایین اسکرول کنید تا به قسمت Related Queries در گوگل ترندز برسید. خواهید دید که موضوعاتی مثل قیمت ارزهای دیجیتال یا ارزهای دیجیتالی مثل شیبا و وینک و … بسیار نزد مردم محبوب هستند.

جستجوهای مرتبط با یک ترند


امیدوارم با استفاده از این مطلب پی به قدرت شگفت‌انگیز این ابزار یعنی Google Trends برده باشید و در امور مختلف کسب و کار خود به شکل روزانه از آن استفاده نمایید.

توجه داشته باشید که ترندهای موجود در بین مردم به شکل روزانه در حال تغییر است و به لطف فضای آنلاین تغییر ترندها سرعت به مراتب بیشتری را به خود گرفته است. پس لازم است برای بررسی ترندها به شکل روزانه به گوگل ترندز مراجعه نمایید. شاید موضوعی که امروز ترند شده است چند روز دیگر ترند نباشد.

یادتان باشد که موج سواران قبل از شکل گیری امواج سوار بر آن‌ها می‌شوند! پس شما هم برای اینکه حداکثر استفاده را از ترندها ببرید باید در همان لحظات اولیه شکل گیری ترندها سوار آن‌ها شوید نه وقتی که موضوع به اوج خود رسیده و در حال افول می‌باشد.

کاربرد اصلی گوگل ترندز برای شما چیست؟ آیا استفاده دیگری از گوگل ترندز دارید که در این مطلب بیان نشده؟ آن را در بخش نظرات برایم بنویسید 🙂

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. عرض سلام و ادب.
    داده های گوگل ترند بصورت ماهانه در اکسل مشاهده میشه، میشه بصورت روزانه داده ها رو بدست آورد؟

    1. سلام و درود
      اگر برای کیوردهای خاصی خروجی میگیرید به صورت روزانه هم دیتا به شما میده ولی اگر به صورت کلی و بدون مشخص کردن کیورد خروجی میگیرد همانطور که ذکر شد در ایران دیتاها برای حداقل 30 روز گذشته قابل مشاهده و خروجی گرفتن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا