طراحی سایت

راهنمای انتخاب نام دامنه : آموزش نکات و ترفندها

انتخاب نام دامنه یا همان اسم سایتتان یکی از مواردی است که در راه‌اندازی و‌ب‌سایت باید کمی روی آن تأمل به خرج دهید. البته منظورم وسواس زیاد و یا به عقب انداختن حضور در فضای آنلاین برای پیدا کردن یک دامنه تمام و کمال نیست ولی نسبت به انتخاب نام دامنه هم نمی‌توانید بی‌خیال و بی‌تفاوت باشید.

آدرس وب‌سایت شما اولین چیزی است که هر فردی از سایت شما می‌بیند و حتی می‌شنود. یک نام دامنه خوب می‌تواند افراد را به سایت شما جذب کند و یا حتی به علت املای سختش کاری کند که افراد قید بازدید از سایتتان را بزنند.

همچنین شما باید دامنه‌ای انتخاب کنید که کسب‌وکار شما را معرفی کند و مطابق نام برندتان باشد. این نکته را هم در نظر داشته باشید که وجود کلمات کلیدی در دامنه‌تان می‌تواند در سئوی سایتتان هم تأثیر مثبت داشته باشد.

این موارد تنها برخی از فاکتور‌هایی است که اهمیت نام دامنه را مشخص می‌کند ولی پیدا کردن دامنه‌ای که تمام ویژگی‌های یک دامنه خوب را داشته باشد بسیار سخت است و شاید برخی جاها لازم باشد قید برخی از فاکتورها را بزنید و یا یکی را بر دیگری ترجیح دهید.

پس در ادامه به معرفی مهم‌ترین معیارها برای انتخاب یک دامنه خوب می‌پردازم و درجه اهمیت هر یک را نیز برای شما توضیح می‌دهم.

چه پسوند دامنه‌ای مناسب است؟

در همین ابتدای کار یک چیز را می‌توان با قطعیت گفت : پسوند دامنه com. از سایر پسوندها محبوب‌تر و پر استفاده‌تر است. پس اگر دامنه مناسب خود را با پسوند com. پیدا کردید حتماً آن را ثبت نمایید. چه سایتتان برای کاربران ایرانی است و چه بازدید‌کنندگانی از سراسر جهان دارید این پسوند در همه جا شناخته شده است.

اگر مخاطبان سایتتان صرفاً کاربران ایرانی هستند می‌توانید از پسوند دامنه ir. هم استفاده کنید. این پسوند دامنه کمک می‌کند در موتورهای جستجو کاربران ایرانی بیشتری سایت شما را مشاهده کنند البته کسب رتبه در مقیاس جهانی را برای شما کمی سخت‌تر می‌کند.

وب‌سایت‌های موفق زیادی روی پسوند‌های دیگری مثل net. یا org. و … وجود دارند ولی این پسوند‌ها کم‌تر نزد مردم عادی شناخته شده هستند. خیلی از افراد مبتدی بر حسب عادت هنوز در ابتدای ایمیلشان www و در انتهای هر آدرس سایتی com. وارد می‌کنند! پس چه بهتر که اگر دامنه com. خوبی پیدا کردید از آن استفاده کنید.

طبق گفته گوگل پسوند دامنه اثر خیلی زیادی روی رتبه شما در موتورهای جستجو ندارد. پس از منظر سئو یک سایت مفید با محتوای قوی برای کاربران می‌تواند ضعف موجود در پسوند دامنه شما را جبران کند.

پس به عنوان توصیه نهایی سعی کنید اولویت اولتان پسوند دامنه com. باشد. اگر کاربرانی صرفاً ایرانی دارید پسوند ir. هم مناسب است. اگر دامنه خوبی پیدا نکردید می‌توانید سراغ پسوندهای دیگری مثل org. و net. و … بروید. انتخاب پسوندهای ناشناخته و عجیب مثل club. یا space. و … هم برای سایت اصلی شما توصیه نمی‌شود مگر اینکه کاربرد و هدف خاصی از آن داشته باشید. مثلاً برخی استارتاپ‌ها یا اپلیکیشن‌های تحت وب ، پسوند io را برای دامنه خود انتخاب می‌کنند.

سهم پسوندهای دامنه


نام برند در دامنه

یادتان باشد نام دامنه شما توسط افراد مختلف دیده می‌شود ، شنیده می‌شود ، به اشتراک گذاشته می‌شود و از همه مهم‌تر به خاطر سپرده می‌شود. پس دامنه شما در برندسازی‌تان تاثیر بسیاری دارد.

اگر برند ثبت شده‌ای دارید حتماً دامنه‌ای مطابق با آن برای خود انتخاب کنید یا حداقل نام برند خود را در دامنه‌تان بگنجانید.اگر هنوز برندی ندارید حتماً یک نام زیبا برای شرکت خود انتخاب کرده و محصولات ، خدمات و وب‌سایت خود را تحت آن نام ارائه دهید.

برای پیدا کردن یک نام برند زیبا می‌توانید :

  • کلمات جدید خلق کنید : یک کلمه جدید و کوتاه و به یاد ماندنی برای خود خلق کنید و برند و دامنه‌تان را مطابق آن در نظر بگیرید. مثل snapp در ایران یا مثلاً کاری که Google و Yahoo انجام داده‌اند.
  • از کلمات موجود استفاده کنید : کلمات زیبای بسیاری در فرهنگ لغات وجود دارد. می‌توانید یک کلمه خاص را از دل این فرهنگ‌ها پیدا کنید. حتی می‌توانید از کلمات پر کاربرد و عامیانه برای برند خود استفاده کنید. مثلاً سایت آگهی و نیازمندی‌های اینترنتی در ایران برند “دیوار” با نام دامنه “divar” را برای خود استفاده کرده است. کمپانی معروف تلفن همراه هم از همین الگو استفاده کرده و نام apple(سیب) را برگزیده است.
  • از ابزارهای تولید نام دامنه کمک بگیرید : در این ابزارها شما نام برند یا کلمات مورد علاقه خود را وارد می‌کنید و پیشنهادات مختلفی را برای نام دامنه‌تان دریافت می‌کنید. این ابزارها مخصوصاً وقتی کاربرد دارند که نام دامنه دلخواه شما قبلاً ثبت شده باشد. در همین مطلب به معرفی برخی از آن‌ها خواهم پرداخت.

طول یا تعداد حروف دامنه

به طور کلی تعداد حروف دامنه شما هر چه کمتر باشد بهتر است ولی متاسفانه اکثر دلالان دامنه قبلاً دامنه‌های خوب و کوتاه را به ثبت رسانده‌اند و این کار شما را کمی سخت می‌کند.

البته طبیعتاً یک نام دامنه طولانی‌تر ولی دارای معنا بر یک دامنه کوتاه‌تر ولی بی‌معنا ارجحیت دارد. برای مثال سایت اشتراک‌گذاری ویدئو ایرانی برند آپارات و نام دامنه aparat را برای خود انتخاب کرده است که طبیعتاً بهتر از دامنه‌ای مخفف یا مختصر به شکل aprt است.

سعی کنید تعداد کارکترهای دامنه انتخابی‌تان ترجیحاً از 14 کارکتر بالاتر نرود. نکته اصلی در کوتاهی و بلندی دامنه این است که کاربر بتواند آن را به آسانی به خاطر بسپارد.


املای دامنه

دامنه شما ترجیحاً باید یک املا بیشتر نداشته باشد تا اگر فردی اسم سایت شما را در جایی شنید در نوشتن آن به مشکل نخورد.

در نظر بگیرید فردی یک حرف را در دامنه شما اشتباه بنویسد و کلاً به جای سایت شما با سایت دیگری رو‌به‌رو شود. یا حتی ممکن است فکر کند سایت شما در دسترس نیست و برای همیشه قید بازدید از آن را بزند.

دامنه‌های معروف ایرانی را در نظر بگیرید معمولاً یک املا بیشتر ندارند یا اگر دارند املای اصلی را برای دامنه خود در نظر گرفته‌اند. برای مثل aparat=آپارات

برای امتحان املای دامنه خود می‌توانید نام دامنه‌تان را برای 10 نفر از دوستانتان تلفظ کنید و از آن‌ها بخواهید آن را روی یک کاغذ بنویسند. اگر بیشتر از یک یا دو نفر دامنه شما را اشتباه نوشتند یعنی افراد بیشتری هم ممکن است این خطا را مرتکب شوند.


تلفظ دامنه

هر چه تلفظ دامنه‌تان راحت‌تر باشد، افراد بیشتری به صورت کلامی آن را به اشتراک می‌گذارند. نکته مهم دیگر هم یکسان بودن تلفظ و املای نام دامنه شماست.

برای امتحان این موضوع می‌توانید درست همان آزمون املای دامنه را روی دوستان خود اجرا کنید با این تفاوت که اینبار شما نام دامنه را بنویسید و از آن‌ها بخواهید تا آن را تلفظ کنند.


اعداد و خط فاصله در دامنه

استفاده از اعداد و خط فاصله در دامنه علاوه بر پیچیده کردن نام دامنه‌تان، باعث می‌شود دو معیار مهم املا و تلفظ هم به مشکل بخورند.

همانطور که گفتم افراد بسیاری باید بتوانند نام دامنه شما را بدون فکر کردن و در سریع‌ترین زمان ممکن تایپ کنند پس تا جای ممکن از خط فاصله و اعداد در دامنه خود استفاده نکنید. مردم معمولاً به طور معمول از خط فاصله در هنگام تایپ استفاده نمی‌کنند و استفاده از اعداد هم باعث می‌شود بین املای عددی یا کلمه‌ای آن به تردید بیفتند.

البته اگر عدد جزئی از نام برند شما است چاره‌ای در استفاده از آن ندارید. برای مثال سایت Varzesh3 که با تبلیغات گسترده و تولید محتوای قوی توانسته نام خود را بین مخاطبان جا بیاندازد.

مارک زاکربرگ در ابتدای تاسیس فیسبوک در حالی که مشکلات مالی فراوانی جلوی راهش بود می‌توانست از دامنه Face-book استفاده کند ولی ترجیح داد 200 هزار دلار برای خرید دامنه facebook بپردازد. او می‌دانست استفاده از خط فاصله جلوی رشد و پخش نام دامنه‌ و شرکتش را بین مردم می‌گیرد.


استفاده از کلمات کلیدی در دامنه

در گذشته استفاده از کلمات کلیدی در دامنه باعث کسب رتبه بهتر در گوگل می‌شد ولی اکنون اثر این فاکتور بسیار کاهش یافته است. با این حال توصیه می‌شود از کلمه کلیدی در ابتدای نام دامنه خود استفاده کنید.

کلمات کلیدی، کلمات مرتبط با موضوع کسب‌وکار شما هستند که افراد بسیاری آن‌ها را در موتورهای جستجو مثل گوگل جستجو می‌کنند.

برای مثال اگر سایتی در زمینه طلا دارید استفاده از کلمه tala یا gold در ابتدای نام دامنه‌تان می‌تواند مفید باشد. یا اگر ارایه خدمات شما فقط مخصوص به یک شهر است می‌توانید از نام آن شهر در دامنه‌تان استفاده کنید.

نکته اینکه در استفاده از کلمات کلیدی در دامنه هم زیاد افراط نکنید زیرا به برند شما آسیب می‌رساند. طبیعتاً هر چه بیشتر بخواهید از کلمات کلیدی استفاده کنید مجبور هستید از یک نام دامنه عمومی استفاده کنید که ارتباطی با برند شما ندارد.

پس بین استفاده از کلمه کلیدی یا استفاده از نام برند، به نام برندتان اهمیت بیشتری بدهید مگر اینکه کلمه کلیدی در نام برند شما هم موجود باشد که داستان متفاوتی است.


بلند مدت فکر کنید

دامنه یکی از مواردی است که شما باید با آن ازدواج کنید! برای اینکه یک دامنه برای سال‌های طولانی معرف شرکت، حرفه ، برند و کسب‌وکار شماست.

اگر در آینده بخواهید دامنه خود را عوض کنید به قیمت هزینه مالی ، آسیب به برند و آسیب به رتبه شما در موتورهای جستجو تمام می‌شود. تعویض نام دامنه غیر ممکن نیست ولی باید از عواقب آن هم آگاه باشید پس در همین ابتدای کار بنلد مدت فکر کنید.

اگر در آینده ممکن است به افراد خارج از کشور سرویس بدهید از فکر دامنه کشوری ir. بیرون بیایید. اگر در آینده ممکن است خدمات جدیدی را پوشش بدهید آن را در نام‌گذاری دامنه خود در نظر بگیرید.

برای مثال ممکن است بخواهید سایتی در مورد ورزش فوتبال افتتاح کنید و تصمیم می‌گیرید از کلمه football در دامنه خود استفاده کنید ولی 5 سال بعد تصمیم به توسعه سایت خود برای پوشش ورزش‌های دیگر داشته باشید اینجاست که نام دامنه شما یکی از مشکلات اصلی در زمینه این توسعه است.

تمام این‌ها به معنی این نیست که هیچ وقت دامنه خود را عوض نکنید. در آینده اگر یک دامنه خیلی خوب ، رند و مرتبط پیدا کردید می‌توانید آن را خریداری کنید و سایتتان را به آن منتقل کنید. البته حتماً قبلش اطلاع‌رسانی‌های لازم را به کاربران خود انجام دهید ، ترافیک دامنه قبلی را به دامنه جدید هدایت کنید و از افراد متخصص کمک بگیرید تا حداقل صدمه به رتبه شما در موتورهای جستجو وارد شود.


نام دامنه را در جاهای مختلف بررسی کنید

بسیار خوب است که نام برند شما با نام دامنه و نام شما در شبکه‌های اجتماعی یکسان باشد. پس اگر دامنه‌ای را انتخاب نمودید نیم نگاهی هم به وضعیت آن نام در شبکه‌های اجتماعی معروف داشته باشید.

هر چند اگر یک نام دامنه خوب پیدا کردید ولی در شبکه‌های اجتماعی آن نام در دسترسی نبود قید دامنه را نزنید. نام کاربری شما در شبکه‌های اجتماعی به مهمی نام دامنه شما نیست. دامنه را ثبت کنید و در شبکه‌های اجتماعی می‌توانید از پسوندهای مختلفی استفاده کنید.

همچنین با جستجویی در گوگل و سطح اینترنت بررسی کنید که قبلاً برندی با نام انتخابی شما ثبت نشده باشد تا بعداً درگیر مسائل حقوقی نشوید. استعلام برندها و علائم تجاری ثبت شده ایرانی را از اینجا انجام دهید .

نکته دیگر اینکه دامنه‌های آزاد کنونی ممکن است قبلاً توسط افراد دیگری ثبت شده و سپس منقضی شده باشند. اگر قبلاً روی یک دامنه سایتی غیرقانونی فعالیتی انجام داده باشد آن نام دامنه می‌تواند در موتورهای جستجو جریمه شده یا در لیست سایت‌های اسپم قرار گرفته باشد. پس حتماً سابقه دامنه را توسط ابزارهایی مثل آرشیو وب بررسی نمایید.

اگر قصد دارید برای برند خود هم پسوند دامنه ir. و هم com. را رزرو نمایید؛ پس تمام موارد فوق را برای هر دو پسوند دامنه چک کنید.


ابزارهای پیدا کردن نام دامنه

ابزارهایی وجود دارند که به شما در پیدا کردن یک دامنه خوب کمک می‌کنند. این ابزارها معمولاً  یک کلمه از شما می‌گیرند و پیشنهاداتی را حول آن کلمه به شما ارایه می‌دهند. پس اگر دامنه مورد نظر شما قبلاً گرفته شده بود نا امید نشوید و از این ابزارها کمک بگیرید:

  • Wordoid : در این ابزار یک کلمه وارد می‌کنید. سپس مشخصی می‌کنید که دوست دارید کلمه شما در کجای دامنه قرار بگیرید و محدودیت‌‌هایی مثل تعداد کارکترهای دامنه برای آن تعریف می‌کنید.
  • Lean Domain Search : این ابزار کلمه شما را با دامنه‌های معروف مطابقت داده و دامنه‌‌های جدیدی را به شما پیشنهاد می‌دهد.
  • DomainHole : این ابزار بیشتر برای پیدا کردن دامنه‌های منقضی کاربرد دارد. همچنین فیلترهای متنوعی مثل عمر دامنه ، تعداد بک لینک و سایر فاکتور‌هایی که در سئو موثر هستند را دارا می‌باشد.
  • namechk : توسط این ابزار می‌توانید بررسی کنید که آیا نام مد نظر شما در شبکه‌های اجتماعی مختلف گرفته شده است یا خیر.
  • namemesh : از معروف‌ترین ابزارهای بررسی و پیدا کردن نام دامنه
  • namelix : کار اصلی این ابزار پیدا کردن نام‌های شیک و خاص برای نام برند است.
  • می‌توانید از بازارهای دامنه رند یا سایت‌های مزایده دامنه ایده بگیرید.

حال که با نکات مختلف انتخاب نام دامنه آشنا شدید؛ حتماً سوال دارید که دامنه خود را از طریق چه شرکتی ثبت نمایید؟ هاست و دامنه مناسب از پایه های مهم یک کسب‌وکار اینترنتی هستند و ضعف هر کدام می‌تواند پایگاه کسب‌وکار شما در فضای آنلاین را به لرزه درآورد. به شخصه تجربه کار با بیش از 20 شرکت ثبت دامنه و هاستینگ را داشته‌ام و هر کدام نقاط ضعف و قوت خود را دارند. اما اگر بخواهم برای جلوگیری از سردرگرمی شما تنها یک شرکت را معرفی کنم قطعاً آن شرکت لیموهاست خواهد بود.

خرید هاست و دامنه از لیموهاست

برای مرور دوباره نکات مهم انتخاب نام دامنه، تمامی موارد گفته شده در این مطلب را در قالب اینفوگرافیک زیر آورده ام :

اینفوگرافی انتخاب نام دامنه

امیداوارم نکاتی که ذکر شد بتواند به شما در انتخاب یک دامنه مناسب برای کسب‌وکارتان یاری رساند. اگر در ابتدای راه‌اندازی یک وب‌سایت هستید مطالعه مقالات راهنمای جامع طراحی سایت و آشنایی با سیستم مدیریت محتوای وردپرس را به شما توصیه می‌کنم.

اگر هم در انتخاب بین چند نام دامنه شک دارید خوشحال می‌شوم در بخش نظرات این مطلب به شما کمک کنم. امیدوارم کسب‌وکار آنلاین‌ خود را با انتخاب یک دامنه مناسب با موفقیت پایه‌ریزی کنید.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا