همانطور که میدانید موتورهای جستجو برای رتبهبندی سایتها از الگوریتمهای خود که مدام در حال بهروزرسانی هستند استفاده میکنند. ولی این الگوریتمها چه معیارها و فاکتورهایی را برای رتبه دادن یا ندادن به یک سایت در نظر میگیرند؟ پس مناسب است در ادامه آموزش سئو به بررسی این معیارها بپردازیم.
معمولاً برای جلوگیری از سوء استفاده وبسایتها، افراد متخصص شاغل در گوگل و طراحان الگوریتمهای موتورهای جستجو به طور روشن و واضح طرز کار و نحوه رتبهبندی سایتها را بیان نمیکنند. پس بیشتر چیزی که ما اکنون از سئو میدانیم حاصل تجربیات و صحیح و خطاهای افراد مختلف و فعال در این حوزه است.
بعضی از این معیارها ثابت شدهاند و بعضی هنوز مورد بحث و گمانهزنی هستند. به هر حال تمامی فاکتورهای رتبهبندی سایت در این مطلب آورده شده است. لازم به ذکر است زحمت گردآوری موردی این معیارها را Brian Dean از سایت backlinko کشیده است و من برای درک بهتر کاربران فارسی زبان به بومی سازی و توضیح بیشتر آنها پرداختهام.
در ادامه، لیست بیش از 200 معیار رتبهبندی سایتها توسط گوگل تا سال 2024 میلادی آورده شده است. برای انتقال بهتر مطلب این معیارها در 9 دستهبندی کلی تقسیم گشتهاند. اگر با اصطلاحات سئو آشنایی ندارید توصیه میکنم قبل از مطالعه این مطلب راهنمای جامع سئو را مطالعه فرمایید.
معیارهای سئوی مرتبط با “دامنه”
1. عمر دامنه : عمر دامنه شما و اینکه چقدر وبسایت شما روی آن فعال بوده است یکی از معیارهای رتبه گرفتن در گوگل است. البته بین یک دامنه 6 ماهه با یکساله تفاوت چندانی وجود ندارد و تفاوت در طول عمر بیشتر از این معنی پیدا میکند.
2. استفاده از کلمه کلیدی در دامنه : موجود بودن کلمه کلیدی در در دامنهتان تاثیر مثبتی که در گذشته داشت را بر سئوی شما ندارد اما هنوز به عنوان سیگنالی برای مرتبط بودن سایت شما با کلمه کلیدی در نظر گرفته میشود.
3. کلمه کلیدی در اولین قسمت نام دامنه : دامنهای که با کلمه کلیدی شروع شود نسبت به دامنهای که اصلاً کلمه کلیدی در آن نیست یا کلمه کلیدی در وسط یا آخر آن است دارای مزیت است.
4. مدت زمان ثبت دامنه : سایتهای معتبر با فعالیت قانونی معمولاً دامنه خود را برای چندین سال از پیش تمدید میکنند ولی سایتهایی که فعالیت اسپم و غیرقانونی دارند معمولاً دامنه را برای بیش از یک سال تمدید نمیکنند. پس هر چه مدت زمان بیشتری به انقضای دامنهتان، زمان باقی مانده باشد یک مزیت برای شماست و میتواند دلیلی برای قانونی بودن فعالیت شما باشد.
5. کلمه کلیدی در زیردامنه (subdomain) : اگر در ساب دامین خود از کلمه کلیدی استفاده کنید میتواند به سئو و رتبهگیری شما کمک کند.
6. تاریخچه دامنه : اگر یک دامنه دارای مالکان متعددی بوده باشد یا در زمان فعالیت روی آن فاصلهای بیفتد (مدتی روی آن سایتی فعال نباشد یا فردی مالک آن نبوده باشد) نشانهای برای گوگل است تا تاریخچه دامنه را پاک کند و بک لینکهای آن را نادیده بگیرد. همچنین در نظر داشته باشید در مواردی خاص ممکن است که دامنه پنالتی شده مالک جدید خود را هم مشمول جریمه کند.
7. نام دامنه دقیقاً برابر با کلمه کلیدی باشد : مثلاً اگر خدمت طراحی سایت ارائه میدهید نام دامنه شما برابر “طراحی-سایت” یا “webdesign” باشد. این نوع دامنهها ممکن است یک مزیت خفیف برای شما ایجاد کنند ولی اگر سایت شما کیفیت لازم را نداشته باشد در مقابل الگوریتم گوگل آسیب پذیر خواهد بود.
8. عمومی یا خصوصی بودن اطلاعات مالک دامنه : توسط سرویس whois میتوانید اطلاعات مالک هر دامنهای را مشاهده کنید و مالک دامنه هم این اختیار را دارد تا اطلاعاتش برای عموم نمایان یا مخفی کند. مخفی کردن اطلاعات دامنهتان به تنهایی تاثیر منفی بر سئوی شما ندارد ولی در کنار عوامل دیگر میتواند نشانهای از “مخفی کاری” برای گوگل باشد.
9. جریمه شدن مالک دامنه : اگر یک شخص یا سایت به عنوان اسپم شناخته شود (سابقه فعالیت غیرمفید ، غیر قانونی یا مزاحم برای کاربران داشته باشد)؛ تمام وبسایتهای دیگری که آن شخص مالک آنهاست مورد بررسی قرار گرفته و امکان جریمه شدن دارند.
10. پسوند دامنه ملی : اگر پسوند دامنهتان متعلق به یک کشور خاص باشد ( برای مثال ir برای ایران ) میتواند به رتبهگیری شما در آن کشور کمک کند. البته رتبه گرفتن شما در سطح بین الملل را محدود میکند.
فاکتورهای سئوی مرتبط با “صفحه وب”
11. استفاده از کلمه کلیدی در تگ Title : هر چند به اندازهای که در قبل مهم بود دیگر اهمیت ندارد ولی هنوز هم یک سیگنال قوی سئوی درون سایت به شما میرود.
12. کلمه کلیدی در ابتدای تگ Title باشد : بازدهی تگ title که کلمه کلیدی در ابتدای آن باشد از تگ title که کلمه کلیدی در آن موجود نباشد یا در انتهای آن باشد بیشتر است.
13. کلمه کلیدی در تگ description باشد : گوگل از تگ meta description به عنوان یک سیگنال مستقیم رتبهبندی استفاده نمیکند. هرچند تگ description جذاب میتواند روی نرخ کلیک کاربران تاثیر بگذارد که خودش یک فاکتور مهم سئو است.
14. کلمه کلیدی در تگ H1 : تگ H1 را بعد از تگ title میتوان به عنوان “تگ عنوان دوم” در نظر گرفت. در کنار تگ title، گوگل از تگ H1 برای دریافت سیگنال مرتبط بودن صفحه وب شما با کلمه کلیدی استفاده میکند.
15. TF-IDF : اصطلاحی است برای بیان اینکه “یک کلمه مشخص چندبار در یک صفحه وب تکرار شده است؟”. هر چه یک کلمه دفعات بیشتری در یک صفحه وب ظاهر شود محتملتر است که آن صفحه وب درباره آن کلمه باشد. به علت سو استفاده صاحبان وبسایت و تکرار بی دلیل کلمات کلیدی در صفحات سایتشان گوگل دیگر به این فاکتور اهمیت زیادی نمیدهد و به جای تکرار کلمات در یک صفحه از ارتباط بین کلمات موجود در یک صفحه استفاده میکند.
16. طول محتوا : محتوا با تعداد کلمات بیشتر میتواند مطالب گستردهتری را در بر گیرد و در الگوریتم گوگل بر مطالب کوتاهتر و سطحیتر ترجیح داده میشوند. هر چند شما نباید برای طولانیتر شدن مقالهتان با عبارات بیمعنی آن را کش دهید و تنها اگر میبینید چیز جدید و مرتبطی با موضوع مقاله خود برای کاربر دارید آن را بیان کنید.
17. فهرست محتوا : استفاده از فهرست محتوای لینکدار در ابتدای مقاله میتواند به درک بهتر صفحه شما توسط موتورهای جستجو و کاربران کمک کند و حتی میتواند بر نحوه نمایش اسنیپت شما در SERP تاثیر بگذارد.
18. چگالی کلمه کلیدی : هر چند به مهمی گذشته نیست. گوگل از آن به عنوان معیاری برای درک موضوع یک صفحه استفاده میکند. مواظب باشید که تکرار بی دلیل کلمات کلیدی در یک صفحه میتواند به رتبه شما در موتورهای جستجو آسیب بزند.
19. استفاده از کلمات LSI در محتوا : کلمات LSI کلماتی هستند که معمولاً در کنار کلمه کلیدی اصلی بکار میروند. مثلاً اگر در مورد “آموزش پخت کیک” صحبت میکنید کلماتی مثل “پیمانه،فر،آرد و …” به طور معمول در متن شما به کار میرود. همچنین استفاده از کلمات LSI به موتورهای جستجو کمک میکند تا معنی کلماتی که بیش از یک کاربرد دارند را پیدا کند. ( برای مثال منظور از “شیر” حیوان است یا نوشیدنی یا شیر آب؟ ) . وجود یا عدم وجود کلمات LSI در متن شما میتواند سیگنالی از کیفیت محتوای شما باشد.
20. استفاده از کلمات LSI در تگ Title (عنوان) و Description (توضیحات) : همانند استفاده از کلمات LSI در محتوا، استفاده از این کلمات در تگهای متای صفحه شما میتواند به درک بهتر موتورهای جستجو از موضوع صفحه وب شما کمک کند.
21. صحفه وبی که موضوعی را به طور کامل پوشش دهد : صفحات وبی که موضوعی را به طور کامل و عمیق و از چند منظر بررسی میکنند نسبت به صفحاتی که فقط به طور سطحی موضوعی را پوشش میدهند ارجحیت دارند.
22. سرعت بارگذاری (Load) صفحه با توجه به کدهای HTML : هم موتور جستجوی گوگل و هم بینگ از “سرعت صفحه” به عنوان یک عامل مهم در رتبهبندی سایتها استفاده میکنند. رباتهای موتورهای جستجو میتوانند سرعت لود صفحه شما را با توجه به کدهای HTML صفحه تشخیص بدهند. سرعت لود سایت خود را توسط ابزار page speed insight گوگل میتوانید بررسی کنید.
23. سرعت بارگزاری توسط مرورگر گوگل کروم : گوگل از تجربه کاربران در استفاده از مرورگر گوگل کروم در بررسی سرعت بارگذاری صفحات وب کمک میگیرد. از این طریق گوگل متوجه میشود سرعت واقعی بارگذاری یک صفحه وب برای اکثر کاربران چقدر است.
24.استفاده از تکنولوژی AMP : استفاده از تکنولوژی AMP معیار مستقیمی برای رتبهبندی سایتها نیست ولی میتواند به طور غیرمستقیم با بهتر شدن سرعت بارگذاری سایتتان برای کاربران موبایل و همچنین بهتر دیده شدن شما در صفحه SERP برای کاربران موبایل کمک کند.
25. ماهیت مشخص : اگر صفحه وب شما دارای محتوایی است که یک ماهیت مشخص (ENTITY) مورد جستجوی کاربر را ارایه میدهد ( نه چندین ماهیت) آن صفحه میتواند رتبه بهتری در گوگل بگیرد. ماهیت مشخص میتواند یک کتاب ، رویداد ، ایده ، شخص ، شرکت ، مکان ، برند و… باشد.
26. آپدیت مرغ مگس خوار (Hummingbird) گوگل : این تغییر در الگوریتم گوگل باعث شد گوگل از سطح کلمات کلیدی فراتر رود و بهتر موضوع یک صفحه وب را درک کند.
27. محتوای تکراری : محتوای همسان با محتوای دیگر در یک سایت حتی با اعمال تغییرات جزئی میتواند اثر منفی بر رتبه شما در موتورهای جستجو داشته باشد.
28. استفاده از تگ rel=canonical : اگر به درستی استفاده شود میتواند مانع از جریمه شدن شما به واسطه وجود محتوای تکراری در سایتتان شود.
29. بهینهسازی تصاویر : تصاویر با استفاده از نام ، ویژگی alt ، عنوان و توضیحاتشان میتوانند سیگنالی از مرتبط بودن صفحه وب شما را با جستجوی کاربران برای موتورهای جستجو ارسال کند.
30. تازگی محتوا : آپدیت گوگل کافئین مطالبی که به تازگی منتشر شدهاند یا اخیراً بروزرسانی گردیدهاند را به خصوص برای محتواهایی که گذشت زمان روی آنها اثر میگذارد را مورد توجه قرار میدهد. همیشه سعی کنید مطالب قدیمی وبسایت خود را به روز نگه دارید.
31. میزان بروزرسانی محتوا : مقدار ویرایش یا تغییراتی که در محتوای خود انجام میدهید یک نشانه از تازگی محتوای شماست.طبیعتاً اضافه یا حذف کردن قسمتهایی از یک محتوا از تغییر فقط چند کلمه یا اصلاح غلطهای املایی مورد توجهتر است.
32. تاریخچه بروزرسانی صفحه وب : صفحه وب شما هر چند وقت یکبار آپدیت شده است؟ روزانه ؟ هفتگی ؟ 3 سال پیش؟ اینکه محتوای شما هر چند وقت یکبار به میزان قابل توجهی آپدیت شده است یک سیگنال مثبت از تازگی محتوای شماست.
33. برجسته بودن کلمه کلیدی در محتوا : استفاده از کلمه کلیدی در 100 کلمه اول محتوای یک صفحه وب میتواند در کسب رتبه بهتر تاثیر داشته باشد.
34. استفاده از کلمه کلیدی در تگهای H2 , H3 : استفاده از کلمه کلیدی در زیر تیترهای H2 و H3 یک سیگنال نه چندان با اهمیت برای مرتبط بودن صفحه وب شما با جستجوی کاربر است. در واقع موتورهای جستجو از این تگها بیشتر برای درک ساختار صفحه وب کمک میگیرند.
35. کیفیت لینکهای خروجی : اگر در صفحه وب خود به سایتهای معتبر لینک دهید باعث میشود اعتماد گوگل به شما افزایش یابد.
36. تم لینکهای خروجی : گوگل لینکهای خروجی صفحه وب شما را بررسی کرده و متوجه میشود مطلب شما مرتبط با لینکهای خروجی است. برای مثال اگر صفحه وبی درباره “خودروها” داریدو در آن به یک صفحه وب درباره “فیلمها” لینک دهید گوگل در مییابد صفحه وب شما درباره فیلمهای مرتبط با خودرو است نه خود خودرو.
37. گرامر و املا : گرامر و املای درست نشانه کیفیت محتوای شما است و کیفیت محتوا خودش یکی از فاکتورهای گوگل است.
38. اصالت محتوا : آیا محتوای شما اصیل است و توسط خود شما نوشته شده است؟ یا از صفحات وب دیگر سرهم بندی شده یا کپی شده است؟ اگر محتوای شما اصیل نیست امکان دارد رتبه خوبی نگیرد یا اصلاً ایندکس نشود.
39. صفحات بهینه برای موبایل : اگر صفحه وب شما برای دستگاههای موبایل بهینه شده باشد یک سیگنال مثبت برای سئوی شماست.
40. تجربه کاربری خوب برای کاربران موبایل : اگر کاربران موبایل بتوانند به راحتی از وبسایت شما استفاده کنند یک امتیاز مثبت برای سئوی سایت شماست.
41. محتوای مخفی شده برای موبایل : محتوای مخفی شده برای دستگاههای موبایل میتواند ایندکس نشود یا نسبت به محتوایی که هم در موبایل و هم دسکتاپ قابل مشاهده است اهمیت کمی به آن داده شود.
42. محتوای مکمل و مفید : اگر محتوای اصلی شما دارای محتواهای ضمیمه و مکملی باشد که برای کاربر مفید است یک نشانه از کیفیت صفحه وب شماست. محتوای مکمل میتواند شامل ابزارها ، فایل pdf ، ویدئو و … باشد.
43. محتوای قرار گرفته در پشت یک تب : اگر برای نمایان شدن قسمتی از محتوای یک صفحه کاربر مجبور به کلیک روی یک تب یا دکمه باشد، آن محتوا ممکن است ایندکس نشود.
44. تعداد لینکهای خروجی : تعداد زیاد لینکهای خروجی از یک صفحه به صورت dofollow ممکن است باعث کاهش Page Rank آن صفحه شود و به سئوی شما آسیب برساند.
45. فایلهای چندرسانهای : استفاده از فایلهای چند رسانهای مثل عکس ، ویدئو و… درون یک صفحه وب نشانه کیفیت محتوای شماست.
46. تعداد لینکهای داخلی به صفحه : تعداد بالای لینکهای داخلی به یک صفحه نشان دهنده این موضوع است که آن صفحه نسبت به سایر صفحات دارای اهمیت بیشتری است. ( تعدادی لینکهای داخلی به صفحه بیشتر ← آن صفحه مهمتر است )
47. کیفیت لینکهای داخلی : لینکهای داخلی از صفحات با اعتبار بیشتر اثر بیشتری از صفحات با اعتبار کم یا PR پایین دارد.
48. لینکهای خراب : تعداد زیاد لینکهای خراب ( لینکهایی که محتوایی در آنها موجود نیست یا صفحات وب آنها پاک شده است) میتواند نشانهای از یک سایت مغفول و رها شده باشد.
49. سطح خوانش : گوگل سطح خوانش صفحه وب شما را بررسی میکنند. متون هر صفحه باید برای مخاطب آن صفحه قابل فهم باشد. اگر مخاطب صفحه وب شما عموم مردم هستند باید خیلی عادی و قابل فهم برای عموم بنویسید ولی اگر مخاطب صفحه شما افراد خاصتر هستند میتوانید از لغات تخصصیتر استفاده کنید تا حوصله آنها سر نرود.
50. لینکهای همکاری در فروش : لینکهای همکاری در فروش خودشان صرفاً به رتبه شما آسیب نمیرسانند ولی اگر تعداد زیادی لینکهای همکاری در فروش در سایتتان موجود باشد گوگل توجه بیشتری به معیارهای کیفیت محتوای شما میکند تا مطمئن بشود سایت شما یک سایت سطحی و صرفاً با هدف همکاری در فروش نیست.
51. کدنویسی تمیز HTML : خطاهای HTML و کدنویسی شلوغ و درهم میتواند نشان از کیفیت پایین سایت شما باشد. توسط ابزار W3C validation میتوانید کدهای صفحات وب خود را بررسی کنید.
52. اعتبار دامنه : اگر برای دو صفحه وب همه معیارها را یکسان در نظر بگیریم ، صفحه وبی که نمره دامنه معتبرتری دارد رتبه بهتری در گوگل کسب میکند.
53. اعتبار صفحه : صفحات وبی که نمره اعتبار بالاتری دارند و لینکهایی از سایتهای معتبر به آنها داده شده است برای کسب رتبه بهتر مستعدتر هستند.
54. URLهای طولانی : اگر آدرس صفحات وب شما خیلی طولانی باشد میتواند روی رتبه شما تاثیر منفی بگذارد. صفحات وب با URL کوتاه و مختصر نسبت به سایر صفحات برتری خفیفی دارند.
55. مسیر URL : صفحاتی که در ساختار سایت به صفحه اصلی نزدیکتر هستند مهمتر تلقی میشوند تا صفحاتی که زیرمجموعه صفحات دیگرند.
56. رتبهدهی انسانی : اگر چه تایید نشده ولی در برخی موارد خاص ممکن است گوگل نتایج SERP را به صورت دستی (انسانی نه الگوریتمی) تغییر دهد.
57. دستهبندی صفحه : دستهبندی که صفحه وب شما در آن قرار دارد، آن صفحه را با موضوع دستهبندی مرتبط میکند.
58. کلمه کلیدی در URL : اگر چه ملاک خیلی مهمی نیست ولی URL شما میتواند نشان دهد که صفحه مورد نظر درباره چه موضوعی است پس بهتر است از کلمات کلیدی در آن استفاده شود.
59. نمایش دستهبندی در URL : وجود اسم دستهبندی درون URL میتواند کمک کند تا گوگل متوجه شود صفحه وب شما مرتبط با چه موضوعی است.
60. منابع و ارجاعات : ذکر کردن منابع و ارجاعات مشابه کاری که مقالات تحقیقاتی و دانشگاهی انجام میدهند میتواند نشانه کیفیت صفحه وب شما باشد.
61. استفاده از لیستهای عددی و نشانه دار : استفاده از لیستها ( bullet points ) کمک میکند تا محتوای خود را برای کاربران تفکیک شده و خواناتر کنید.
62. اولویت صفحات در نقشه سایت : اولویتی که برای صفحات خود در نقشه سایت تعیین میکنید ( با استفاده از تگ priority)، میتواند روی رتبه آن صفحه تاثیر بگذارد.
63. تعداد لینکهای خروجی خیلی زیاد : تعداد لینکهای خروج نباید به قدری بالا باشد که صفحه شما را نامفهوم کند و حواس افراد را از اصل محتوا پرت کند.
64. صفحه وب در کلمات کلیدی دیگر رتبه گرفته باشد : اگر صفحه وبی قبلاً با کلمات کلیدی دیگری رتبه گرفته باشد میتواند نشانهای بر کیفیت آن صفحه وب باشد. صفحه وب شما باید برای جستجوهای مشابه و نزدیک کاربران ارزش ارایه کند.
65. عمر صفحه وب : اگرچه گوگل محتوای جدیدتر و تازهتر را بیشتر میپسندد ولی صفحه وبی که زمان زیادی از ایجاد آن گذشته شده باشد ولی مدام آپدیت و بروزرسانی شده باشد میتواند رتبه بهتری از سایر صفحات بگیرد.
66.صفحه آرایی کاربرپسند : صفحه آرایی مناسب یک صفحه وب میتواند باعث شود محتوای آن بهتر دیده شود و مورد توجه قرار گیرد.
67. دامنههای پارک شده : دامنههای پارک شده کمتر در صفحه نتایج جستجو نمایش داده میشوند.
68. محتوای مفید : گوگل اهمیت بیشتری به محتوای مفید و کاربردیتر نسبت به محتوای با کیفیت میدهد. محتوای مفید محتوایی است که افراد بیشتری آن را میپسندند و درک میکنند در حالی که محتوای با کیفیت میتواند محتوایی طولانیتر و پر جزییاتتر و علمیتر باشد.
معیارهای رتبهبندی در سطح “وبسایت”
69. محتوایی که ارزش و نگرش جدید و یکتایی ایجاد کند : گوگل اعلام کرده است که خوشحال است که سایتهایی را جریمه میکند که هیچ چیز جدید یا کاربردی را برای ارایه ندارند. به خصوص سایتهایی که صرفاً با هدف همکاری در فروش ( معرفی محصولات فروشگاهها و کسب درآمد) ایجاد میشوند بیشتر در معرض خطر هستند.
70. صفحه تماس با ما : گوگل سایتهایی را که مقدار مناسبی از اطلاعات تماس را در معرض دید عموم قرار میدهند ترجیح میدهد. سعی کنید اطلاعات تماس مختلف مثل آدرس ، تلفن ، ایمیل و… را در سایت خود قرار دهید. همچنین بهتر است اطلاعات whois شما با آن مطابقت داشته باشد.
71. رتبه اعتماد : Trust Rank شما میتواند تاثیر چشمگیری در بهبود رتبه شما در گوگل داشته باشد. سایتهایی که صرفاً با اهداف اسپم و تبلیغاتی به وجود آمدهاند و سعی در دور زدن موتورهای جستجو با تکنیکهای کلاه سیاه و خاکستری دارند بیشتر در معرض خطر هستند. در حالی که سایتهایی که بک لینکهای با ارزش و معتبر و طبیعی دریافت کرده باشند دارای اعتماد و اعتبار بیشتری نزد موتورهای جستجو هستند.
72. معماری سایت : یک ساختار خوب و منسجم سایت ( برای مثال : ساختار درختی) باعث میشود گوگل بهتر مطالب سایت شما را سازماندهی کند و سریع به آنها دسترسی پیدا کرده و ایندکس نماید.
73. آپدیت سایت : آپدیتهای صورت گرفته در سایت به خصوص وقتی که مطلب جدیدی را در سایت منتشر میکنید یک سیگنال تازگی و بروز بودن برای سایت شماست. هر چند طبق گفته گوگل فواصل بین انتشار پستهای شما تاثیری در رتبه بهتر برای سایت شما ندارد.
74. وجود نقشه سایت : یک نقشه سایت به موتورهای جستجو کمک میکند تا صفحات وبسایت شما را سریعتر و کاملتر ایندکس کنند. البته گوگل اخیراً اعلام کرده است نقشه سایت به صورت HTML ( دقت کنید XML نه) برای سئوی شما مفید نیست.
75. زمان بالا بودن سایت : داون شدن سایت ( در دسترس نبودن سایت) به علت تعمیرات یا مشکلات سرور میتواند به رتبه شما آسیب بزند و حتی اگر درست نشود باعث از ایندکس خارج شدن صفحات وب شما گردد.
76. مکان سرور : مکان سرور شما میتواند روی رتبهبندی شما در نواحی جغرافیایی مختلف تاثیر بگذارد. به خصوص برای جستجوهایی که با مکان کاربر در ارتباط است این فاکتور بیشتر در نظر گرفته میشود.
77. گواهی SSL : گوگل تایید کرده است داشتن گواهی SSL و استفاده از پروتکل HTTPS یک معیار برای رتبه گیری سایت شماست. البته نداشتن آن هم آسیبی به سایت شما نمیزند.
78. صفحات شرایط استفاده و حریم خصوصی : این صفحات اعتماد گوگل به سایت شما را افزایش میدهد. همچنین میتواند معیارهای E-A-T ( تخصص ، اعتبار ، اعتماد ) را برای سایت شما بهبود ببخشد.
79. اطلاعات متای تکراری در سایت : اطلاعات متای تکراری در سایت شما میتواند به دیده شدن صفحات شما آسیب برساند.
80. استفاده از Breadcrumb ( مکان نما در سایت ) : کمک میکند ساختار سایت شما بهتر توسط موتورهای جستجو درک شود و به افراد کمک میکند متوجه شود که اکنون در کجای سایت شما قرار دارند.
81. بهینه سازی برای موبایل : امروزه بیشتر از نصف جستجوهای کاربران توسط دستگاههای موبایل صورت میپذیرد پس طبیعی است که گوگل تمایل دارد صفحاتی را به کاربران نشان دهد که برای آنها بهینه شده باشد. در واقع گوگل صفحاتی را که برای موبایل بهینه نیست جریمه میکند.
82. یوتیوب : هیچ تردیدی وجود ندارد که ویدئوهای یوتیوب در صفحه نتایج جستجو (SERP) بیشتر نمایش داده میشود. ( احتمالاً به خاطر اینکه گوگل مالک آن است.)
83. قابلیت استفاده از سایت : سایتی که استفاده از آن برای کاربران سخت و دشوار باشد یا اصطلاحاً کاربران در آن گم شوند به طور غیر مستقیم اثر منفی بر سئوی شما میگذراد. با توجه به اینکه افراد زمان کمتری در سایت شما میگذرانند و تعداد بازدید از سایت شما کاهش و نرخ پرش (bounce rate) افراد از سایت شما افزایش مییابد.
84. استفاده از گوگل آنالیتیک و سرچ کنسول گوگل : برخی فکر میکنند که استفاده از این دو ابزار ایندکس شدن صفحات شما را بهبود میبخشد. در واقع این ابزارها اطلاعات دقیقتری از نرخ پرش افراد ، ترافیک دریافتی از بک لینکها و … به موتورهای جستجو میدهد. البته گوگل این موضوع را انکار کرده است.
85. نقد و بررسی کاربران و شهرت سایت : نظرات و نقد و بررسی افراد درباره شما در سطح وب و سایتهای نقد و بررسی روی اعتبار شما و کسب رتبه در گوگل توسط شما تاثیر میگذارد. در واقع گوگل سعی میکند کسبوکارهایی را بیشتر در SERP نمایش دهد که مشتریان راضیتری دارند.
کسب رتبه بهتر در گوگل با “بک لینک”
86. لینک گرفتن از دامینهای با عمر بیشتر : بک لینک از دامینهایی که عمر بیشتری دارند و مدت زمان بیشتری را در سطح وب فعال بودهاند نسبت به دامینهای جدیدتر قدرت بیشتری دارد.
87. تعداد دامنههایی که به شما لینک دادهاند : تعداد دامنههایی که به شما لینک میدهند یکی از مهمترین معیارهای گوگل برای رتبهبندی سایتها است. وقتی سایتهای زیاد و معتبر به شما لینک دهند نه فقط یک یا چند سایت مشخص اعتبار شما به مراتب نزد گوگل بالاتر رفته و احتمال طبیعی بودن لینکها هم بیشتر است.
88. لینک از سرورهای مختلف : وقتی سایتهایی به شما لینک دهند که در سرورهای مختلف با رنج ip مختلف قرار دارند نشان میدهد شما در سطح وب بیشتر شناخته شده هستید و اعتبار شما نزد گوگل بالاتر میرود.
89. تعداد صفحاتی که به شما لینک میدهند : اگر صفحات مختلف وب به شما لینک دهند ( حتی اگر تحت یک دامنه باشند) روی سئوی شما تاثیر مثبت میگذارد.
90. متن قلاب بک لینک : متنی که لینک سایت شما روی آن قلاب شده است و کاربران با کلیک روی آن وارد سایت شما میشود به موتورهای جستجو کمک میکند متوجه شوند که موضوع صفحه شما درباره چه چیزی است. هر چند تاثیر متن بک لینک به اندازه گذشته نیست ولی استفاده از کلمات کلیدی در آن میتواند به رتبه گرفتن شما روی کلمات کلیدی خاص کمک کند. با این حال تا جای ممکن از بکار بردن زیاد و تکراری کلمات کلیدی در متن لینکها خودداری شود و یادتان باشد لینکهای شما باید طبیعی به نظر برسند.
91. ویژگی Alt تصویر ( برای تصویر لینک دار) : ویژگی alt تصویر همانند متن قلاب بک لینک عمل میکند . سعی کنید از کلمات کلیدی در آنها استفاده شود ولی به صورت اسپموار کلمات کلیدی را تکرار نکنید.
92. لینک از پسوندهای دامنه gov. و edu. : گوگل گفته است پسوند دامنه بک لینکهای شما تاثیری در اهمیت یا رتبه گرفتن سایت شما ندارد. با این حال خیلی از متخصصان سئو بر این عقیده هستند که بک لینک گرفتن از سایتهایی با پسوند gov. (سایتهای دولتی) یا edu. (سایتهای دانشگاهی) در الگوریتم گوگل جایگاه ویژهای دارند.
93. نمره اعتبار صفحه لینک دهنده : نمره اعتبار صفحهای که به شما لینک میدهد (PA) تاثیر مهمی روی رتبه گرفتن شما در گوگل دارد. در واقع صفحات مهم وب دارای PA بالا هستند و وقتی به صفحات دیگر لینک میدهند یعنی آن صفحات هم مهم هستند و PA آنها هم بالا میرود.
94. اعتبار دامنه لینک دهنده : هر چه اعتبار دامنهای (DA) که به شما لینک میدهد بالاتر باشد ارزش بک لینک شما هم بالاتر میرود.
95. لینک گرفتن از رقبا : لینک گرفتن از رقبای خود یعنی صفحاتی که همراه شما با عبارات کلیدی مشخص در SERP نمایش داده میشوند، میتواند تاثیر بیشتری برای رتبه گیری شما در آن عبارت کلیدی داشته باشد.
96. لینک گرفتن از سایتهای مشخص : برخی گمانهزنیها حاکی از این است که گوگل به سایت شما اعتماد نمیکند مگر اینکه از برخی سایتهای مشخص در صنعت خود بک لینک دریافت کنید.
97. لینک گرفتن از سایتهای اسپم : لینک گرفتن از سایتهای اسپم ، مزرعه لینک ، سایتهایی که دارای مطالب تبلیغاتی و سطحی زیاد هستند، سایتهایی که با تکنیکهای کلاه سیاه رتبه گرفته اند ، خریداری بک لینکهای انبوه و… باعث آسیب به رتبه شما در گوگل میشود.
98. پست مهمان : اگرچه لینک گرفتن توسط پست مهمان هنوز دارای ارزش است؛ این لینکها به اندازه لینکهایی که به طور طبیعی توسط نویسندگان و ویراستاران سایتها به سایت شما داده میشوند با ارزش نیستند.همچنین توجه داشته باشید دریافت تعداد زیادی لینک از پستهای مهمان ممکن است برای سایت شما ایجاد مزاحمت کند.
99. لینک از تبلیغات : بر طبق گفته گوگل، لینکهای تبلیغاتی باید nofollow باشند. به هر حال این احتمال هم وجود دارد که گوگل لینکهای تبلیغاتی را شناسایی کند .
100. اعتبار صفحه اصلی سایت : اگر اعتبار صفحه اصلی یک سایت بالا باشد و لینکهای زیادی به آن داده شده باشد، تمام لینکهای آن سایت هم نزد گوگل اهمیت بیشتری پیدا میکند.
101. لینکهای nofollow : گوگل میگوید “عموماً آنها را دنبال نمیکنیم“. این به این معنی است که حداقل در برخی موارد این لینکها توسط رباتهای گوگل دنبال میشوند. پس داشتن لینکهای nofollow بد نیست و حداقل باعث میشود پروفایل و تناسب لینکهای dofollow و nofollow شما طبیعی به نظر برسد.
102. تنوع نوع لینکها : اینکه درصد بسیاری از بک لینکهای شما از یک نوع خاص باشند ( مثلاً فقط از طریق فرومها یا بخش نظرات بلاگها یا …) میتواند نشانهای از اسپم بودن وساختگی بودن لینکهای شما باشد. در واقع بک لینک از منابع مختلف یکی از نشانههای یک پروفایل لینک طبیعی است.
103. لینک با ویژگی UGC یا Sponsored : گوگل با لینکهایی که دارای ویژگی rel=sponsored یا rel=UGC هستند به گونهای متفاوت از لینکهای follow و nofollow برخورد میکند.
104. بینکهای بین متنی : لینکهایی که درون متن یک صفحه جاسازی شدهاند از لینکهایی که در یک صفحه خالی یا در جای دیگری صفحه قرار دارند قدرت بیشتری دارند.
105. ریدایرکتهای بیش از حد به یک صفحه : بک لینکهایی که از ریدایرکتهای 301 میآیند کمی از اعتبارشان کاسته میشود و در صورت زیادهروی روی PR شما هم اثر منفی دارد.
106. متن لینکهای داخلی : متن لینکهای داخلی سایت مشخص میکنند صفحه مقصد درباره چه موضوعی است. هر چند تاثیر آنها نسبت به متن لینکهای خارجی کمتر است.
107. ویژگی عنوان لینک : عنوان لینک ( متنی که وقتی موس خود را روی یک لینک نگه میدارید نمایش داده میشود) میتواند سیگنالی از مرتبط بودن صفحه مقصد با عنوان لینک ارایه کند.
108. لینک گرفتن از پسوندهای دامنه ملی : لینک گرفتن از سایتهایی که پسوند دامنه ملی دارند (برای مثال ایران ir.) میتواند به کسب رتبه بهتر برای شما در آن کشورها کمک کند.
109. مکان لینک در یک محتوا : لینکهایی که در ابتدای یک محتوا قرار دارند میتوانند اهمیت بیشتری نسبت به لینکهایی که در انتهای یک محتوا قرار دارند داشته باشند.
110. مکان لینک در یک صفحه وب : مکان قرار گیری لینک شما در یک صفحه وب میتواند در اهمیت آن تفاوت ایجاد کند. به طور کلی لینکهایی که درون محتوای یک صفحه قرار گرفتهاند از لینکهایی که در سایدبار یا فوتر هستند اهمیت بیشتری دارند.
111. مرتبط بودن سایت لینک دهنده : لینک گرفتن از سایتی که در حوزه تخصصی ما کار میکند خیلی قدرتمندتر از لینک گرفتن از سایتهای غیر مرتبط با سایت ما است.
112. مرتبط بودن صفحه وب : لینک گرفتن از صفحه وبی که با موضوع سایت مرتبط است ( حتی اگر کل سایت مرتبط نباشد) دارای ارزش است.
113. کلمه کلیدی در عنوان صفحه : گوگل به لینکهایی که عنوان صفحهشان شامل کلمه کلیدی صفحه مقصد است اهمیت بیشتری میدهد. ( لینک دادن دو صفحه تخصصی به هم دارای اهمیت ویژه است.)
114. رشد مثبت تعداد بک لینکها : اگر تعداد سایتهایی که به شما لینک میدهند در طول زمان مدام افزایش یابد میتواند نشان دهنده محبوبیت روز افزون سایت شما باشد و رتبه ویژهای را در SERP از آن شما کند.
115. رشد منفی تعداد بک لینکها : اگر تعداد سایتهایی که به شما لینک میدهند در طول زمان مدام کاهش یابد میتواند نشان دهنده کاهش محبوبیت شما در سطح وب باشد و به رتبه شما آسیب وارد کند.
116. لینک از صفحات مرجع : گرفتن لینک از صفحات منبع و مرجع (مثل ویکی پدیا) در مورد یک موضوع مشخص جایگاه ویژهای برای شما نزد گوگل ایجاد میکند.( سایتهای مرجع اطلاعات جامع و کامل و دقیقی در مورد یک موضوع خاص ارایه کرده و برای قسمتهای مختلف اطلاعات به سایتهای معتبر به عنوان منبع لینک میدهند.)
117. لینک از سایت معتبر : لینک گرفتن از سایتهای معتبر نسبت به سایتهای کوچک و ناشناخته از اهمیت بیشتری برخوردار است.
118. لینک گرفتن از منابع ویکی پدیا : اگرچه لینکها nofollow هستند ولی در نظر خیلیها گرفتن لینک از ویکی پدیا باعث میشود اعتبار شما نزد موتورهای جستجو بالا رود.
119. هم نشینی کلمات : کلماتی که در نزدیکی بک لینک در یک پاراگراف آورده میشوند کمک میکنند تا گوگل متوجه شود صفحه مقصد درباره چه موضوعی است.
120. عمر بک لینک : لینکهای قدیمیتر از لینکهای جدیدتر و تازه ساخته شده قدرت بیشتری دارند.
121. لینک از سایتهای واقعی نسبت به بلاگهای اسپم : در پی تکثیر شبکههای وبلاگی برای ساخت بک لینک ، گوگل به لینکهایی که از سایتهای واقعی میآید اهمیت بیشتری نسبت به وبلاگهای قلابی میدهد.
122. پروفایل لینک طبیعی : سایتی که پروفایل لینک طبیعی دارد رتبه بهتری گرفته و درمقایسه با سایتی که از تکنیکهای کلاه سیاه سئو استفاده کرده در مقابل آپدیتهای آینده گوگل با دوامتر است.
123. تبادل لینک : تبادل لینک توسط گوگل منع شده است. ( یعنی شما لینک سایتی را در سایت خود قرار دهید و سایت مقابل هم در عوض لینک شما را در سایتش قرار دهد.)
124. لینکهای ایجاد شده به واسطه محتوای تولید شده توسط کاربران : گوگل میتواند لینکهایی که توسط کاربران یک سایت تولید شده است را از لینکهایی که توسط مالک واقعی یک سایت ایجاد شده است تشخیص دهد. تمام لینکهایی که افراد در پروفایل خود در شبکههای اجتماعی یا فرومها یا وبلاگها میسازند به عنوان UGC ( محتوای تولید شده توسط کاربر) در نظر گرفته میشود.
125. لینک از ریدایرکت 301 : لینکهایی که توسط ریدایرکت 301 به سایت شما میرسند نسبت به لینکهای مستقیم از قدرت کمتری برخوردارند.
126. استفاده از اسکیما : صفحاتی که از کدهای اسکیما استفاده میکنند نسبت به صفحات بدون آن رتبه بهتری کسب میکنند. شاید استفاده از اسکیما اثر مثبت روی رتبه شما بگذارد شاید هم به علت افزایش نرخ کلیک کاربران رتبه بهتری بگیرید.
127. رتبه اعتماد (TrustRank) : قابلیت اعتماد و موثق بودن سایتی که به شما لینک میدهد مشخص میکند که رتبه اعتماد به شما چقدر باشد.
128. تعداد لینکهای خروجی در یک صفحه : PR محدود است. بک لینک درون صفحهای با صدها لینک خروجی امتیاز کمتری نسبت به صفحهای که فقط چندین لینک خروجی دارد به شما میدهد.
129. لینک از فرومها : به علت سطح بالای اسپم در فرومها گوگل ممکن است لینکهای فرومها را به مقدار زیادی کم ارزش در نظر بگیرد.
130. تعداد کلمات محتوایی که لینک در آن قرار دارد : یک لینک درون یک محتوای 1000 کلمهای از یک لینک در یک کادر 25 کلمهای از اهمیت بیشتری برخوردار است.
131. کیفیت محتوا : لینک درون یک محتوای ضعیف یا سرهم بندی شده یا محتوایی که از جایی کپی شده و فقط با تغییرات جزئی جای عباراتش جابهجا شده از لینک درون یک محتوای قوی که به خوبی نوشته شده است از ارزش کمتری برخوردار است.
132. لینکهای کلی سایت : لینکهای موجود در کل سایت که در تمام صفحات سایت تکرار میشوند ( مثل لینکهای فوتر یا سایدبار) به عنوان یک لینک شمارش میشوند.
بهبود رتبه سایت با “تعامل کاربران”
133. RankBrain : “رنک برین” الگوریتم هوش مصنوعی گوگل است. خیلیها بر این عقیده هستند که هدف اصلی آن اندازهگیری تعاملات کاربران با نتایج جستجو است تا سایتها را بر طبق آن رتبهبندی کند.
134. تعداد کلیکهای طبیعی روی نتایج در SERP : صفحاتی که در لیست نتایج جستجو تعداد کلیکهای طبیعی بیشتری توسط کاربران دریافت میکنند ممکن است در لیست نتایج ترفیع رتبه بگیرند.
135. نرخ کلیک روی تمام کلمات کلیدی : تعداد کلیکهای انجام شده روی نتایج یک سایت در صفحه SERP با توجه به کلمات کلیدی مختلف میتواند سیگنالی از تعامل کاربران و کیفیت صفحات شما باشد.
136. نرخ پرش (Bounce Rate) : صفحاتی از سایت شما که نرخ پرش بالا دارند ( یعنی کاربران وارد صفحه سایت شما شده و بدون هیچ تعاملی با سایت شما یا ورود به صفحات دیگر سایت از آن خارج میشوند ) ، جایگاه خوبی در SERP کسب نمیکنند.
137. ترافیک مستقیم : گوگل از اطلاعات مرورگر گوگل کروم استفاده میکند تا مشخصی کند چه تعداد افرادی از یک سایت و هر چند وقت یکبار بازدید میکنند. سایتهایی با ترافیک مستقیم بالا احتمال این را دارند که کیفیتشان بالاتر باشد و در نتیجه رتبه بهتری در گوگل کسب میکنند.
138. ترافیک تکراری : اگر بازدید کنندگان سایت شما مدام به سایت شما باز گردند یک امتیاز برای ما محسوب میشود. در واقع هر چه ترافیکی کاربران بازگشتی به سایت شما بیشتر باشد شانس رتبهگیری شما بیشتر میباشد.
139. پرش به سایر نتایج : حتماً برای شما هم پیش آمده که وارد سایت خاصی از نتایج SERP شدهاید و وقتی که آن سایت نیاز شما را برطرف نکرده از آن خارج شده و روی دیگر نتایج SERP کلیک کردهاید. این یک نشانه از مفید نبودن سایت اول برای گوگل است و باعث کاهش رتبه آن سایت در گوگل میشود.
140. سایتهای بلاک شده : قبلاً این قابلیت وجود داشت که افرادی که از مرورگر گوگل کروم استفاده میکنند برخی سایتهای دلخواه را از لیست نتایج جستجو حذف کنند تا در جستجوهای آنها ظاهر نشوند. گوگل اگر سایتی توسط کاربران زیادی بلاک میشد آن را نشان بر کیفیت پایین آن سایت میگذاشت. با توجه به از بین رفتن این قابلیت در گوگل کروم اکنون ممکن است به شیوهای دیگر از این الگوریتم استفاده شود.
141. بوکمارکهای گوگل کروم : وقتی میدانیم گوگل ازاطلاعات مرورگر گوگل کروم برای رتبهبندی سایتها استفاده میکند پس بعید نیست سایتهایی که توسط کاربران زیادی بوکمارک شوند رتبه بهتری در گوگل بگیرند.
142. تعداد نظرات : صفحات با تعداد نظرات بالا نشاندهنده تعامل بالای کاربران با آن صفحه و کیفیت مطلب مورد نظر است. گوگل هم به تاثیر کامنتهای یک صفحه بر رتبهبندی آن صحه گذاشته است.
143. زمان ماندگاری کاربران در سایت : وقتی کاربران از موتور جستجو وارد سایت شما میشوند چه مدت زمان در سایت شما باقی میمانند؟ هر چقدر زمان بیشتری در سایت شما سپری کنند برای سئوی شما بهتر است.
قوانین خاص الگوریتم گوگل
144. تازگی نتایج : در برخی جستجوهای کاربران گوگل به صحفات جدیدتر اهمیت خیلی بیشتری نسبت به مطالب قدیمیتر و حتی با اعتبار بالاتر میدهد.
145. تنوع نتایج : در برخی جستجوهای کاربران که چند پهلو است ( مثلا کلمه شیر) گوگل سعی میکند صفحات مختلفی را در لیست نتایج بگنجاند تا نیاز همه افراد جستجو کننده با نیتهای مختلف برطرف شود. ( هم شیر حیوان هم شیر خوراکی
146. تاریخچه گشت و گذار کاربر : حتماً متوجه شدهاید که اگر قبلاً به سایتی چندین بار سر زده باشید گوگل در لیست نتایج اهمیت بیشتری به آن سایت میدهد و آن را به شخص شما بیشتر از سایر افراد پیشنهاد میدهد. یعنی یک سایت ممکن است برای شما در صفحه اول SERP باشد و برای شخصی دیگر در صفحه اول نباشد.
147. تاریخچه جستجوهای کاربر : گوگل جستجوهای قبلی شما را در نمایش جستجوهای جدید برای شما در نظر میگیرد. برای مثال اگر قبلاً کلمه “تلویزیون” را جستجو کرده باشید و بعد از آن کلمه “بررسی” را جستجو کنید؛ خیلی محتملتر است که گوگل صفحاتی که به بررسی تلویزیونهای مختلف پرداختهاند را به شما نمایش دهد.
148. اسنیپت ویژه : گوگل در صفحه نتایج برای برخی جستجوها معمولاً یک اسنیپت را به صورت برجسته و ویژه نمایش میدهد. اگر در این اسنیپت ویژه قرار بگیرید شانس شما برای دیده شدن به شدت افزایش مییابد. گوگل محتوای این اسنیپت ویژه را از یک صفحه وب و با توجه به المانهایی مثل طول محتوا ، قالب بندی ، اعتبار صفحه ، استفاده از https و… انتخاب میکند.
149. موقعیت جغرافیایی : گوگل به سایتها با ip محلی و پسوند دامنه ملی ارجحیت بیشتری نسبت به سایر سایتها میدهد. ( برای کاربران از همان منطقه)
150.جستجوی امن : سایتهایی که دارای ادبیات نامناسب و یا محتوای بزرگسالان هستند برای افرادی که گزینه safe search (جستجوی امن) را در گوگل روشن کردهاند نمایش داده نمیشود.
151. استفاده از سرویسهای گوگل : گوگل به سایتهایی که از خدمات گوگل استفاده میکنند اهمیت بیشتری میدهد. مثلاً سایتهایی که از Google Ads استفاده کردهاند ممکن است رتبه سئوی آنها هم بهبود یابد یا سایتهایی که در گذشته از شبکه اجتماعی گوگل به نام Google+ استفاده میکردند نزد گوگل محبوبتر در نظر گرفته میشدند.
152. محتواهای حساس : گوگل نسبت به محتواهایی که میتواند بر زندگی ،سلامت ، اقتصاد و امنیت افراد در آینده اثر بگذارد حساسیت بیشتری به خرج میدهد و استانداردهای سختگیرانهتری برای رتبه دادن به آنها در نظر میگیرد.
153. رعایت قانون کپی رایت : گوگل سایتهایی که قانون کپی رایت را رعایت نکرده یا اخطارهای کپی رایت زیادی دریافت کردهاند را از لیست نتایج حذف میکند.
154. تنوع دامنهها : گوگل سعی میکند سایتهای مختلف را در صفحه SERP بگنجاند تا تنوع نتایج حفظ شود. در گذشته ممکن بود 4 الی 5 صفحه از یک دامنه درون یک صفحه SERP نمایش داده شوند.
155. جستجوهای تراکنشی : گوگل برخی اوقات نتایج متفاوتی را برای جستجوهای کاربرانی که نیت خرید دارند نمایش میدهد. مثلاً “خرید بلیت هوایپما”
156. جستجوهای محلی : برای جستجوهای محلی، گوگل معمولاً نتایج محلی را بالای نتایج همیشگی SERP نمایش میدهد.
157. جعبه داستانهای برتر : برای برخی عبارات کلیدی جستجو شده توسط کاربران (معمولاً مرتبط با یک رویداد یا خبر) ، برخی نتایج درون جعبه داستانهای برتر (Top Stories Box) قرار میگیرند.
158. ارجحیت برندهای بزرگ : گوگل به صفحات وب برندهای بزرگ معمولاً اولویت بیشتری میدهد.
159. نتایج فروشگاهی: گوگل برای برخی از جستجوهای کاربران نتایج فروشگاهی ( شامل نام ، عکس و قیمت محصول) را در صفحه SERP نمایش میدهد.
160. نتایج تصویری : نتایج تصویری گوگل برخی اوقات در صفحه عادی SERP بدون اینکه کاربر به بخش جستجوی تصاویر رفته باشد نمایش داده میشود.
161. نتایج خاص : گوگل برای برخی عبارات مورد جستجوی کاربران بازیها ، ابزارها یا شوخیها خاصی را نمایش میدهد. برای مثال با جستجوی شخصیتهای سریال Friends تکه کلامهای آنها پخش میشود.
162. چندین نتیجه از یک سایت : عبارات کیلدی شامل نام یک سایت یا برند باعث میشود در صفحه SERP تعداد نتایج بیشتری از آن سایت نمایش داده شود.
163. سایتهای مخرب: سایتهای اسپم ، قمار ، بزرگسالان و… طبق آپدیت Payday Loans تا جای ممکن از لیست نتایج گوگل حذف میشوند.
سیگنالهای سئو مرتبط با “برند”
164. لینک سازی با نام برند : اگر متن لینکهای شما برابر با نام برند شما باشد سیگنالی از یک برند قوی است.
165. جستجوی نام برند شما : اگر کاربران نام برند شما را در گوگل جستجو کنند نشان میدهد برند شما یک برند محبوب و شناخته شده نزد مردم است و میتواند روی سئوی شما تاثیر مثبت بگذارد.
166. کلمه کلیدی به همراه نام برند : آیا افراد نام برند شما را در گوگل در کنار یک عبارت یا کلمه کلیدی جستجو میکنند؟ ( برای مثال : ” گوشی موبایل دیجی کالا” یا “کسب و کار اینترنتی آکادمی بهمنی” ). اگر این طور است در جستجوهای مشابه بدون نام برند شما هم، گوگل جایگاه ویژهای برای شما در نظر میگیرد.
167. صفحه فیسبوک به همراه لایک : اگر برند شما صفحه فیسبوک به همراه دنبال کنندگان و لایکهای فراوان داشته باشد نشانه یک برند محبوب نزد موتورهای جستجو است.
168. پروفایل توییتر : اگر پروفایل شما در توییتر دنبال کنندگان زیادی داشته باشد سیگنالی از یک برند محبوب نزد گوگل است.
169. صفحه لینکدین شرکتی : اکثر شرکتهای واقعی صفحهای اختصاصی در لینکدین دارند پس اگر صفحه شرکت خود را در لینکدین هنوز نساختهاید زودتر نسبت به ساخت آن اقدام کنید.
170. نویسندگان شناخته شده : اطلاعات و محتواهای موجود در سطح وب که متعلق به یک شخص یا شرکت معتبر است نسبت به سایر اطلاعات و محتواها رتبه بهتری میگیرد.
171. حسابهای کاربری واقعی در شبکههای اجتماعی : گوگل با یک اکانت در شبکههای اجتماعی با 10 هزار دنبال کننده و تنها دو عدد پست به شکل متفاوتی نسبت به یک اکانت با 10 هزار دنبال کننده و تعداد زیادی پست و تعامل برخورد میکند. در واقع گوگل سعی میکند حسابهای کاربری واقعی و قلابی را در شبکههای اجتماعی شناسایی کند و به میزان معتبر بودن حساب شما در شبکههای اجتماعی به سایت شما هم رتبه بهتری بدهد.
172. استفاده از برند شما در جعبه Top Stories: مطالب و نام برندهای بزرگ معمولاً در جعبه Top Stories در صفحه SERP نمایش داده میشود. گاهی تمام مطالب Top Stories گوگل تنها به مطالب یک سایت اختصاص دارد. (مثلاً از CNN یا Microsoft یا …)
173. ذکر شدن نام برند شما بدون لینک دهی : گوگل میتواند نام برند شما را در سطح وب شناسایی کند و حتی اگر افراد به سایت شما لینک ندهند آن را نشانه و سیگنالی از برند قوی در نظر میگیرد.
174. مکان حضوری : کسبوکارهای بزرگ معمولاً دفاتر و مکانهای حضوری جهت مراجعه دارند. بعید نیست که گوگل از اطلاعات مکانی خود استفاده کند تا مشخص کند که آیا سایت شما متعلق به یک برند بزرگ است یا خیر.
فاکتورهای اسپم درون سایت
175. سایت با محتوای ضعیف : سایتها با محتوای ضعیف ( مزارع محتوا) در نتایج جستجو کمتر نمایش داده میشوند. در واقع سایتهایی که برای جلب توجه موتورهای جستجو به استخدام فریلنسرهایی (افراد آزادکار) پرداختهاند تا صرفاً در موتورهای جستجو رتبه کسب کند و به تولید محتوای تکراری و بدون کیفیت میپردازند توسط الگوریتم پاندای گوگل جریمه میشوند.
176. لینک به سایتهای اسپم : لینک دادن به سایتهای اسپم ، بدون ارتباط با موضوع و دارای سابقه بد نزد گوگل میتواند بر رتبه صفحه وب شما آسیب برساند.
177. ریدایرکت کاربران : دور زدن موتورهای جستجو و انتقال کاربران به صفحههای دیگر میتواند باعث جریمه شدن شما توسط گوگل شود. کارهایی از قبیل نمایش محتوایی متفاوت به موتورهای جستجو نسبت به کاربران ، مخفی کردن متن یا لینک در صفحه ، استفاده از کدهای JavaScript برای دستکاری صفحه و … جز این تخلف محسوب میشود.
178. استفاده از پاپ آپ و تبلیغات مزاحم : استفاده از پاپ آپ و تبلیغات مزاحم نشانهای از سایتهای با کیفیت پایین است.
179. تبلیغات تمام صفحه : گوگل ممکن است سایتهایی را که تبلیغات تمام صفحه در بین مطالب خود نمایش میدهند و مانع از دسترسی کاربران به محتوای اصلی میشوند را جریمه کند.
180. بهینه سازی بیش از حد : اگر جز افرادی هستید که با کارهایی مثل جاسازی غیر طبیعی کلمات کلیدی در مطلب، تکرار کلمات کلیدی در صفحه ، استفاده زیاد و بیرویه از تگها و … سعی در بهینه سازی سایت خود برای موتورهای جستجو دارید، احتمال جریمه شدن سایت شما توسط گوگل بسیار بالا است!
181. محتوای سرهمبندی شده : گوگل میتواند محتوای “سرهمبندی” شده را شناسایی کند. اگر مطالب خود را از سایتهای دیگر برداشته و با تغییرات در آن سعی در خلق محتوای جدید کنید یا اگر از رباتها برای جمعآوری محتوا استفاده میکنید ممکن است از نتایج گوگل حذف شوید.
182. صفحه واسطه : گوگل میخواهید چیزی که به موتورهای جستجو نشان میدهید دقیقاً همان چیزی باشد که کاربر میبیند. اگر سایت شما بعد از مدتی از حضور کاربر در صفحه او را به صفحه دیگری منتقل میکند شما از یک “صفحه واسطه” برای جذب کاربر و سپس انتقال او به صفحه مدنظر خود استفاده کردهاید. گوگل صفحات واسطه را دوست ندارد!
183. تبلیغات در قسمت بالایی سایت : سایتهایی که در قسمت بالای صفحه خود کلی تبلیغ گذاشتهاند و محتوا اصلی و مورد نیاز کاربر را در زیر تبلیغات قرار دادهاند توسط گوگل جریمه میشوند.
184. لینکهای همکاری در فروش : استفاده از لینکهای همکاری در فروش به تعداد زیاد و همچنین سعی در مخفی کردن آنها به روشهای مختلف مثل Cloaking (نمایش محتوای متفاوت به کاربر و موتور جستجو) یا ریدایرکت و … میتواند باعث جریمه شما توسط گوگل شد.
185. آپدیت Fred : به سلسله آپدیتهای گوگل در الگوریتم خود از سال 2017 اشاره دارد. در واقع Fred محتواهای بی ارزش و سایتهایی که درآمدزایی را بر کمک به کاربران ترجیح میدهند هدف قرار داده است.
186. سایتهای همکاری در فروش : گوگل خیلی طرفدار مدل درآمدزایی همکاری در فروش نیست! خیلی از افراد بر این عقیده هستند که سایتهایی که از مدل درآمدزایی همکاری در فروش استفاده میکنند زیر ذرهبین و نگاه موشکافانه گوگل هستند.
187. محتوای تولید شده کامپیوتری : گوگل به شدت از محتوای جمع آوری شده به شکل کامپیوتری بیزار است. در واقع اگر گوگل شک کند محتوای سایت شما به صورت کامپیوتری و توسط ربات تولید میشود میتواند منجر به پنالتی شدن شما و حذف از نتایج جستجو گردد.
188. دستکاری PageRank : دستکاری لینکهای خروجی وبسایت برای بالا بردن PageRank، برای مثال nofollow کردن همه لینکهای خروجی میتواند نشانهای از طبیعی نبودن ساختار لینکهای شما باشد.
189. IP سرور اسپم در نظر گرفته شده باشد : اگر IP سرور شما اسپم در نظر گرفته شده باشد میتواند روی کل سایتهای موجود در آن سرور اثر منفی بگذارد.
190. اسپم در متاتگها : زیادهروی در استفاده از کلمات کلیدی در تگهای متای عنوان و توضیحات میتواند منجر به جریمه شما توسط گوگل شود.
معیارهای اسپم خارج سایت
191. سایت هک شده : اگر سایت شما هک شود امکان دارد کاملاً از ایندکس گوگل خارج شود و دیگر به هیچکس نمایش داده نشود.
192. بک لینکهای غیرطبیعی : تغییر ناگهانی یا غیرطبیعی در بک لینکهای شما میتواند نشانهای از لینکسازی قلابی باشد.
193. جریمه توسط پنگوئن : پنگوئن نام سری آپدیتهای صورت گرفته در الگوریتم گوگل است که هدف اصلی آن جریمه کردن سایتهایی است که از روشهای سئوی کلاه سیاه به خصوص استفاده از بک لینکهای ساختگی برای بهبود رتبه خود در گوگل استفاده کردهاند.
194. پروفایل لینک شما دارای درصدی بالایی از لینکهای کیفیت پایین باشد : روشها و تکنیکهای مختلفی در سئوی کلاه سیاه برای لینک سازی خارج از سایت وجود دارد (مثل لینکسازی در بخش نظرات سایتها یا لینکسازی در بخش پروفایل فرومها) ، این لینک سازیهای دستی میتواند نشانهای از غیرطبیعی بودن پروفایل بکلینکهای شما باشد.
195. لینک از سایتهای نامرتبط : درصد بالایی از بک لینک از سایتهایی که موضوعشان با موضوع سایت شما متفاوت است میتواند باعث افزایش احتمال جریمه شدن شما توسط گوگل باشد.
196. هشدار گوگل : گوگل از طریق ابزار Search Console هشداری مبنی بر شناسایی لینکهای غیرطبیعی برای سایت شما ارسال میکند. معمولاً بعد از این هشدار سایت شما در گوگل تنزل رتبه پیدا میکند.
197. بک لینک از دایرکتوریهای کیفیت پایین : بر طبق گفته گوگل ، بک لینک از دایرکتوریهای ( سایتهایی که اسم سایتهای مختلف سطح وب را در موضوعات مختلف لیست میکنند) کیفیت پایین و کم اعتبار میتواند منجر به جریمه شما شود.
198. لینک در ابزارکها : گوگل نسبت به لینکهایی که به صورت اتوماتیک توسط ابزارکهای درون سایت ساخته میشوند سختگیر است (مثل ابزارک آبوهوایی که به سایت سازنده لینک میدهد) و اگر این لینکها پاک یا no-follow نشوند ممکن است باعث جریمه صفحه مقصد شوند. همچنین افرادی که از این ابزارکها استفاده میکنند هم باید در این مورد احتیاط کنند.
199. لینک از سرور با رنج IP مشابه : گرفتن تعداد زیادی لینک از سایتهایی که در یک سرور با IP یکسان قرار دارند میتواند موجب شک گوگل به ساختگی بودن لینکها شود. در واقع بعضی افراد شبکهای از وبلاگها را طراحی میکنند که به سایت اصلیشان لینک دهند که گوگل روی این موضوع بسیار حساس است.
200. متن نامناسب بک لینک : استفاده از کلمه کلیدی به شکل دقیق (Exact Match) در متن بک لینک یا استفاده از متنهای تبلیغاتی که با سلامت یا پول مردم در ارتباط است میتواند نشانهای از اسپم بودن سایت شما باشد و به رتبه آن آسیب بزند.
201. بک لینکهای غیرطبیعی : گوگل فرآیندی دارد که طی آن میتواند بک لینکهای غیرطبیعی را از طبیعی تشخیص دهد .
202. لینک از مقالات و سایتهای خبری : سو استفاده زیاد از دایرکتوریهای مقاله و سایتهای خبری برای ساخت بک لینک باعث شده گوگل در برخی موارد این دو روش لینکسازی را به عنوان دستکاری و تقلب در نظر بگیرد.
203. اقدامات دستی : اگر تکنیکهای کلاه سیاه سئو را بکار بگیرید ممکن از بازرسان انسانی گوگل، سایت شما را جریمه کنند. بدین ترتیب در بخش manual action از سرچ کنسول به شما هشدار داده میشود تا اقدامات لازم را در جهت رفع جریمه انجام دهید.
204. فروش لینک : اگر گوگل متوجه شود به خرید یا فروش لینک پرداختهاید احتمال آسیب به رتبه شما در موتورهای جستجو وجود دارد.
205. سندباکس گوگل : سایتهای جدید که ناگهان به مقدار زیادی بک لینک میگیرند برای مدتی به سندباکس گوگل وارد میشوند. یعنی صفحات آنها ایندکس شده است ولی در صفحه نتایج جستجو نمایش داده نمیشوند تا وقتی که اعتماد گوگل از معتبر بودن سایت جدید جلب شود.
206. Google Dance (رقص گوگل) : به بازه زمانی اشاره دارد که گوگل رتبه صفحهای از سایت شما را به طور مداوم تغییر میدهد تا رفتار کاربران با صفحه شما را بررسی کند. برای مثال ممکن است روزی در صفحه اول نتایج باشید و روزی در صفحه سوم . این جا به جایی موقعیت صفحه شما معمولاً بعد از یک تغییر عمده در مطلب یا بک لینکهای شما اتفاق میافتد و تا وقتی که گوگل جایگاه درست را برای صفحه شما انتخاب کند ادامه دارد.
207. ابزار Disavow (انکار لینک) : با استفاده از این ابزار در سرچ کنسول خود میتوانید بک لینکهایی که روی آنها کنترلی نداشتهاید یا به شکلهای مخربی برای سایت شما بهوجود آمدهاند را انکار کنید تا گوگل آنها را در محاسبه رتبه شما در نظر نگیرد.
208. درخواست بازنگری (Reconsideration Request) : در صورت جریمه توسط گوگل، پس از رفع ایرادات در سرچ کنسول خود میتوانید درخواست بازنگری برای رفع جریمه بدهید.
209. ایجاد بک لینکهای موقت : ایجاد لینک و پاک کردن آن به شکل سریع برای کسب رتبه بهتر در کوتاه مدت میتواند به رتبه شما آسیب برساند.
بسیار خب، لیست فاکتورهای گوگل برای رتبهبندی سایتها تقریباً تمام شد. برای یادآوری، مهمترین این فاکتورها در سال 2024 به شرح زیر است :
- اعتبار دامنههایی که به سایت شما لینک دادهاند
- نرخ کلیک کاربران روی سایت شما در صفحه نتایج جستجو
- اعتبار دامنه شما
- بهینه بودن سایت شما برای کاربران موبایل
- زمان ماندگاری کاربران در سایت شما
- تعداد کلی بک لینکهای شما
- کیفیت محتوای شما
- رعایت اصول سئو در صفحه وب
شما چه معیارهای دیگری را که در لیست بالا نیست میشناسید؟ یا شاید فاکتورهایی را در نظر دارید که موتورهای جستجو از آنها استفاده نمیکنند ولی آنها را مفید میدانید؟ هر نظری دارید در بخش نظرات این مطلب بنویسید.
مطلب فوق العاده ای تولید کردین و الان مدت هاست که دارم فاکتور های مختلف رو میخونم در موردشون سرچ های مختلف انجام میدم و نکته برداری می کنم
ممنونم بابت مطلب خوبتون
سلام
خیلی خوشحالم که براتون مفید واقع شده