دیجیتال مارکتینگ

ایمیل مارکتینگ آسان شد! (راهنمای قدم به قدم)

ایمیل مارکتینگ (بازاریابی با ایمیل) از ابتدای گسترش وب و استفاده از اینترنت برای مقاصد بازاریابی، تا همین امروز همواره مورد استفاده قرار گرفته است. این امر یک دلیل بیشتر ندارد و آن اثربخشی ایمیل در تماس با مشتریان احتمالی ، پروش‌ها آن‌ها و تبدیلشان به مشتری واقعی است.

ایمیل مارکتینگ همواره در رقابت با سایر ابزارهای پرورش مشتریان در قیف فروش پیروز بوده و بازگشت سرمایه چندین برابری را ایجاد نموده است. (چیزی تا حدود 40 برابر بازگشت سرمایه!)

حتی بر طبق آمار، ایمیل مارکتینگ در رقابت با شبکه‌های اجتماعی هم پیروز است. بر اساس آمار مؤسسه statista در بهترین حالت تنها 30 درصد از دنبال کنندگان شما در شبکه اجتماعی مثل اینستاگرام پست‌های شما را مشاهده می‌کنند. در کنار آن خطراتی مثل بسته شدن صفحه ، فیلترینگ  و تغییر سیاست‌ها یا الگوریتم شبکه‌های اجتماعی نیز وجود دارد. این در حالی است که با داشتن ایمیل مخاطبان خود، هر اتفاقی هم که بیفتد ارتباط شما با آن‌ها قطع نشده و همواره می‌توانید پیام‌های خود را به گوش آن‌ها برسانید.

در ایران متاسفانه به علت خرافاتی مثل عدم استفاده کاربران از ایمیل یا اسپم شدن ایمیل‌ها آنطور که باید به ایمیل مارکتینگ بهای چندانی داده نمی‌شود و همین امر یک فرصت ویژه را برای رشد آنلاین کسب‌وکار شما به وجود می‌آورد. یادتان باشد امروزه هر فردی حداقل با یک تلفن هوشمند دارای یک اکانت ایمیل نیز می‌باشد و حتی برای عضویت در شبکه‌های اجتماعی هم از ایمیل خود استفاده می‌کند.

پس اگر مایل هستید نحوه اجرای درست بازاریابی با ایمیل را بیاموزید حتماً مطالعه ادامه این راهنما را از دست ندهید.

ایمیل مارکتینگ چیست؟

ایمیل مارکتینگ یکی از استراتژی‌های بازاریابی دیجیتال است که در آن با ارسال ایمیل‌هایی به شکل سریالی سعی می‌کنید مشتریان احتمالی خود را ( یعنی افرادی که هنوز از شما خرید نکرده‌اند) به مشتریان واقعی تبدیل کنید. همچنین با پیاده‌سازی سناریویی متفاوت می‌توانید مشتریان فعلی خود را به خرید بیشتر ترغیب کرده تا تبدیل به هوادار و مشتریان وفادر شما گردند.

بازاریابی ایمیلی چیست؟

پس هدف اصلی از بازاریابی ایمیلی در نهایت افزایش فروش و تبدیل مخاطبان به مشتریان وفادار است.

توجه داشته باشید که:

ایمیل مارکتینگ ارسال انبوه ایمیل تبلیغاتی برای افرادی که اصلاً شما را نمی‌شناسند نیست!

در واقع افرادی که برای آن‌ها ایمیل ارسال می‌کنید باید خودشان ایمیلشان را در اختیار شما قرار داده باشند و از ایمیل‌های شما رضایت داشته باشند.

در غیر این صورت از خریدن لیست‌های آماده ایمیل حتی اگر در بین آن‌ها ایمیلهای تقلبی وجود نداشته باشد نتیجه جالبی بدست نخواهید آورد و به جای متهم کردن خود، ایمیل مارکتینگ را به جواب ندادن متهم خواهید کرد و در نهایت از مزایای فراوانی که ایمیل مارکتینگ می‌تواند برای رشد کسب‌وکار شما به ارمغان آورد محروم خواهید شد!

نکته دیگر اینکه مردم امروزه غرق در تبلیغات مختلف شده‌اند و اگر پی ببرند که با یک محتوای تبلیغاتی روبه‌رو هستند بدون ثانیه‌ای فکر کردن اقدام به نادیده گرفتن آن می‌کنند. خود شما چندبار شده که پیامک‌های تبلیغاتی روی گوشی موبایل خود را کامل بخوانید یا ایمیل‌های تبلیغاتی که برایتان ارسال می‌شود را حتی باز کنید؟

منظورم این نیست که در ایمیل‌های ارسالی اصلاً تبلیغ محصول خود را نکنید و هدف از ایمیل مارکتینگ همانطور که از اسمش پیداست بازاریابی برای محصول و خدمات شما از طریق ایمیل است. بلکه منظورم پیاده‌سازی یک استراتژی محتوایی درست برای ایمیل‌ها است.

در ایمیل مارکتینگ شما باید با ارسال محتوای مناسب ، برای مخاطب مناسب در زمان مناسب به تدریج رابطه‌ای گرم و صمیمانه با او شکل داده تا او به تمام پیام‌های شما اهمیت دهد حتی اگر محصول خود را معرفی کرده باشید.

در ایمیل مارکتینگ ساختن رابطه دوستانه با مخاطبان نسبت به فروش محصول در اولویت قرار دارد.

نکته آخر اینکه در دنیای وب و کسب‌وکار اینترنتی شما با طیف وسیعی از مخاطبان رو‌به‌رو هستید. تعداد زیادی از مخاطبان با سلایق مختلف از مکان‌های مختلفی روزانه به سایت شما سر خواهند زد. شما باید بتوانید پیام‌هایی را برای مخاطبان خود ارسال کنید که مطابق سلیقه و نیاز تک تک آن‌ها باشد و ارسال پیام یکسان برای همه مخاطبانتان تقریباً راه به جایی نخواهد برد.

همچنین با توجه به تعداد بالای مخاطبان در فضای آنلاین اگر نتوانید کسب‌وکار خود را با سیستم سازی مناسب و با استفاده از فرآیندهای خودکار مدیریت کنید با هرج و مرج و سردرگمی مواجه خواهید شد و کلی از زمان و انرژی شما هدر خواهد رفت.

ایمیل مارکتینگ وب‌سایت شما را به یک ماشین خودکار پولسازی تبدیل خواهد کرد!

با توضیحات گفته شده در بالا، در فرآیند ایمیل مارکتینگ 3 وظیفه اصلی همواره بر عهده شماست :

  • جمع‌آوری لیست ایمیل کاربران
  • تهیه محتوای مناسب برای ارسال از طریق ایمیل
  • خودکار سازی و بهبود مستمر فرآیند ایمیل مارکتینگ

در ادامه به طور مفصل به توضیح هر یک خواهم پرداخت اما قبلش برای شروع بازاریابی ایمیلی و پیاده‌سازی فرآیندهای خودکار مرتبط با آن نیاز به استفاده از یک پلتفرم ایمیل مارکتینگ دارید.


انتخاب پلتفرم بازاریابی ایمیلی

حتماً همه شما حداقل دارای یک ایمیل شخصی هستید اما برای بازاریابی با ایمیل نمی‌توانید از سرویس‌های ارایه دهندگان ایمیل‌های عمومی مثل Gmail  و Yahoo استفاده کنید و با محدودیت‌های فراوانی مواجه می‌شوید:

  • شما توسط این سرویس‌ها نمی‌توانید ایمیل‌های حرفه‌ای با گرافیکی زیبا طراحی کنید مگر اینکه به کدنویسی مسلط باشید.
  • این سرویس‌ها شما در ارسال ایمیل انبوه برای تعداد زیادی از افراد با محدودیت مواجه می‌کند.حتی در صورت عدم وجود محدودیت ممکن است برخی از ایمیل‌های شما اسپم شود.
  • انجام دستی فرآیند ایمیل مارکتینگ در این سرویس‌ها از تهیه لیست گرفته تا وارد کردن ایمیل مخاطبان بسیار سخت و طاقت‌فرسا بوده و زمان و انرژی زیادی از شما می‌گیرد.
  • این سرویس‌های ابزارهای تحلیلی برای رصد کردن نرخ باز شدن ایمیل‌ها نمی‌دهند. متوجه نخواهید شد چه افرادی ایمیل شما را باز کرده و حتی روی لینک شما درون متن ایمیل کلیک کرده‌اند.

به دلایل مشابه استفاده از ایمیل شرکتی که از طریق هاست و یا سرور سایت خود می‌سازید هم مناسب بازاریابی ایمیلی نیست. چه بسا با افزایش تعداد کاربران سایتتان، حتی برای ارسال ایمیل‌های تراکنشی سایتتان (مثل ایمیل ثبت نام،عضویت، خرید و…) نیاز به تهیه Mail Server جداگانه داشته باشید.

بنابراین عاقلانه‌ترین کار برای بازاریابی ایمیلی استفاده از پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ می‌باشد :

  • این پلتفرم‌ها دارای Mail Serverهای قوی و ثبت شده در سراسر جهان هستند و به راحتی امکان ارسال ایمیل برای هر تعداد فردی که مدنظر داشته باشید را فراهم می‌کنند؛ بدون اینکه ترسی از اسپم شدن ایمیل‌های خود داشته باشید.
  • با پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ هم می‌توانید از قالب‌های آماده ایمیل استفاده کرده و هم به راحتی با کشیدن و رها کردن المان‌های مختلف در صفحه بدون کوچک‌ترین مهارتی ایمیل خود را طراحی کنید.
  • به راحتی می‌توانید فرم دریافت ایمیل آماده را در سایت خود قرار دهید تا ایمیل‌ کاربران به شکل مستقیم وارد پلتفرم ایمیل مارکتینگ ذخیره شود.
  • معمولاً افزونه‌های هماهنگ ساز با سیستم‌های مدیریت محتوا مثل وردپرس دارند تا به راحتی بتوانید با سناریو‌های مختلف ایمیل کاربران را در سایت جمع‌آوری کنید.
  • امکاناتی مثل سگمنت و بخش‌بندی ایمیل کاربران و ساخت صفحات فرود را در اختیار شما قرار می‌دهند.
  • امکان پیاده‌سازی فرآیند‌های ارسال خودکار ایمیل را دارید و می‌توانید کمپین‌ها و ایمیل‌های مختلف سریالی را طراحی و اجرا کنید.
  • ابزارهای تحلیلی مختلف برای بررسی نرخ باز شدن ایمیل و نرخ کلیک افراد در اختیار شما قرار می‌دهند. همچنین به راحتی اطلاعات را به سمت ابزارهای تحلیلی سایت مثل Google Analytics ارسال می‌کنند.
  • پلن‌های مختلفی بر اساس نیازهای شما ارایه می‌دهند و تنها به ازای مصرف خود هزینه می‌پردازید.
ساخت ایمیل با کشیدن و رها کردن
طراحی ساده ایمیل با کشیدن و رها کردن المان‌های مختلف در صفحه

معرفی پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ

پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ خارجی کم نیستند برای مثال Mailchimp  ، AWeber ، ConvertKit ، Drip ، Sendinblue  و … را می‌توان نام برد. امکانات اکثر آن‌ها مشابه بوده و اکثراً دارای اکانت تست هستند. پس می‌توانید در آن‌ها ثبت‌نام کنید آن‌ها را تست و بررسی کرده و با توجه به قیمت و امکانات ارایه داده شده یکی را به دلخواه انتخاب کنید.

پلتفرم ایمیل مارکتینگ

لازم به ذکر است که معروف‌ترین و پرکاربردترین پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ خارجی نزد کاربران ایرانی در حال حاضر MailerLite و Sender می‌باشند.

این دو پلتفرم تقریباً همه امکانات ذکر شده در قسمت قبل را دارا می‌باشند. هیچکدام مشکلی با کرابران ایرانی و تحریم‌های بین المللی ندارند و پرداخت خود را به راحتی می‌توانید توسط صرافی‌های آنلاین مثل “ایرانی کارت” انجام دهید.

سرویس سندر به شما اجازه استفاده رایگان تا 2500 مشترک و ارسال 15000 ایمیل در ماه را می‌دهد. سرویس میلرلایت هم برای 1000 مشترک و ارسال 12000 ایمیل در ماه رایگان می‌باشد.

پس در ابتدای کار اگر لیستی آماده از ایمیل کاربران خود ندارید؛ نیازی به پرداخت هیچ هزینه‌ای نیست و به راحتی به شکل رایگان در آن‌ها ثبت‌نام کرده و بعد از رسیدن به حد نصاب مذکور و در صورت رضایت پرداخت خود را نهایی کنید.

نگران هزینه و قیمت دلاری پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ نباشید. اگر 3 وظیفه اصلی خود ( جمع‌آوری ایمیل ، ارسال محتوا ، خودکارسازی فرآیند) را به شکل درستی انجام داده باشید نه تنها در زمان استفاده رایگان از این سرویس‌ها هزینه پلن‌های بالاتر و پولی آن‌ها تامین خواهد شد بلکه سود مناسبی هم عاید کسب‌وکارتان می‌شود.

یادتان باشد بر طبق آمار‌های مؤسسات معتبر، ایمیل مارکتینگ بالا‌ترین نرخ بازگشت سرمایه را برای شما به ارمغان می‌آورد و تقریبا به ازای هر 1 دلاری که روی آن سرمایه‌گذاری می‌کنید تا 40 دلار بازگشت سرمایه خواهید داشت!

بازگشت سرمایه ایمیل مارکتینگ

هزینه پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ معمولاً به دو صورت قابل پراخت است :

  • بر اساس تعداد مشترک یا همان افراد لیست ایمیل شما
  • بر اساس تعداد ایمیل‌هایی که در ماه ارسال می‌کنید

پس با توجه به تعداد ایمیل‌های ارسالی ماهیانه خود و تعداد مشترکان لیست ایمیلتان تصمیم‌گیری کنید که پرداخت به کدام روش برای شما مقرون بصرفه‌تر می‌باشد.

پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ ایرانی متاسفانه نتوانسته‌اند امکاناتی در حد رقبای خارجی خود ارایه کنند. اکثراً امکانات و پنل ضعیفی داشته و در فرآیند اتوماسیون و سازگاری با سیستم‌های مدیریت محتوای مختلف ضعیف عمل کرده‌اند. برخی هم از همان سرویس‌های خارجی بهره می‌گیرند و تنها با امکاناتی ضعیف‌تر خدماتی را به شما ارایه میدهند. هزینه پلتفرم‌های ایرانی هم الزاماً از خارجی‌ها کمتر نیست و گاهی حتی بیشتر و یا با آن‌ها برابری می‌کند.

اگر تصمیم به استفاده از پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ ایرانی گرفتید در حال حاضر “نجوا” ، “میلرینو” و “میل زیلا” بهترین آن‌ها هستند.

البته قبل از تهیه اشتراک از این پلتفرم‌ها نکته دیگری هم در مورد قابلیت اتوماسیون و خودکارسازی ایمیل مارکتینگ وجود دارد که باید به آن توجه نمایید. در ادامه این راهنما به طور مفصل به این موضوع پرداخته‌ام.


جمع آوری لیست ایمیل مخاطبان

یکی از مهم‌ترین امتیازات ویژه ایمیل مارکتینگ ذخیره شدن اطلاعات تماس کاربران وب‌سایت است. به طوری که اگر هر اتفاقی هم برای وب‌سایت شما بیفتد، ایمیل کاربران خود را در اختیار دارید و می‌توانید به آن‌ها تحولات آینده را اطلاع رسانی کنید.

بزرگترین دارایی یک کسب‌وکار آنلاین، لیست ایمیل کاربران و مخاطبانش می‌باشد!

این در حالی است که در شبکه‌های اجتماعی حساب کاربری شما ، دنبال کنندگان و پست‌هایتان می‌توانند در هر زمانی بدون اطلاع شما پاک شوند و یا بنا به دلایل مختلفی مثل فیلترینگ یا تغییر الگوریتم شبکه‌های اجتماعی دسترسی شما به مخاطبین‌تان به شدت کاهش یابد یا به کلی از بین برود!

پس اگر در هر شبکه اجتماعی هم فعالیت دارید یکی از وظایف اصلی شما همواره باید هدایت کاربران به وب‌سایت و جذب ایمیل و اطلاعات تماس آن‌ها باشد.

قبل از اینکه با روش‌های مختلف جمع آوری ایمیل مخاطبان آشنا شوید اول باید یک اصطلاح در دیجیتال مارکتینگ را فرا بگیرید و آن چیزی نیست جز Lead ( بخوانید لید) یا سر نخ.

در فضای آنلاین وقتی فردی به شما و محصولتان علاقه‌ای نشان می‌دهد و به هر نحوی بتوانید اطلاعات تماس او را دریافت کنید تا رابطه شما با آن فرد قطع نشود آنگاه آن شخص تبدیل به یک سر نخ برای فروش کالا و خدماتتان شده است.

از این به بعد می‌توانید به دلایل و بهانه‌های مختلف با او ارتباط بگیرید و با شکل دادن یک رابطه گرم و دوستانه و جلب اعتمادش، او را برای خرید محصولتان آماده کنید.

در واقع ایمیل مارکتینگ جزئی از فرآیند پرورش مخاطبان در قیف فروش است.

بازدیدکننده سرنخ مشتری

اگر می‌خواهید کامل‌تر با فرآیند پرورش مشتریان در قیف فروش آشنا شوید توصیه می‌کنم مقاله مربوط به “قیف فروش” را در آکادمی بهمنی مطالعه فرمایید.

قیف فروش چیست؟ بیشتر بدانید :
قیف فروش (Sales Funnel) چیست؟ (به زبان ساده و کاربردی)

آهنربای سرنخ (Lead Magnet) چیست؟

تقریباً هیچ فردی به صورت داوطلبانه اطلاعات تماس خودش را در اختیار شما قرار نخواهد داد. شما برای دریافت ایمیل کاربران باید چیزی ارزشمند به او بدهید تا برای دریافت آن حاضر باشد ایمیلش را در اختیار شما قرار دهد. آن چیز ارزشمند چیزی نیست جز آهنربای سرنخ (Lead Magnet) یا همان آهنربای ایمیل.

آهنربای ایمیل

آهنربای ایمیل می‌تواند یک فایل آموزشی ، کوپن تخفیف ، لیست قیمت ، کاتالوگ محصول ، چک لیست ، راهنمای خرید و هر چیز ارزشمند دیگری باشد که بازدیدکننده سایتتان حاضر است در ازای دریافت آن ایمیلش را در اختیار شما قرار دهد.

برای دریافت ایمیل کاربران هم نیاز به طراحی فرم‌های مختلف دارید که می‌توانید به روش‌های مختلف مثل پاپ آپ یا درون بدنه محتوا نمایش دهید. می‌توانید اینکار را به برنامه‌نویس خود بسپارید. اگر هم برنامه نویس ندارید اکثر پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ فرم‌هایی آماده را برای دریافت ایمیل در اختیار شما قرار می‌دهند.

پاپ آپ جمع‌آوری ایمیل
نمایش فرم پاپ آپ آهنربای ایمیل در هنگام خروج کاربر در سایت

راه دیگر هم استفاده از افزونه‌های ایجاد سرنخ (Lead Generation Plugin) مرتبط با سیستم مدیریت محتوای سایتتان است.

مثلا اکثرا سایت‌های وردپرسی از افزونه‌های Green Popups یا Thrive Lead  یا Convert Pro  و یا OptinMonster استفاده می‌نمایند. تعداد این افزونه‌های ایجاد سرنخ بسیار زیاد است و کافی است اسم سیستم مدیریت محتوای خود را به همراه عبارت Lead Generation Plugin در گوگل جستجو نمایید.

ایجاد سرنخ با افزونه‌های مختلف ایمیل مارکتینگبرای جمع‌آوری ایمیل کاربران الزاماً نیاز به طراحی فرم ندارید و همانطور که قبلتر هم گفتم شما می‌توانید ایمیل اعضا، خریداران و نظر دهندگان سایتتان هم جمع‌آوری نمایید. پس قسمت‌های مختلف ساییتان مثل عضویت در سایت و یا قسمت نظرات هم می‌توانند به عنوان یک آهنربای ایمیل عمل کنند.

بدیهی است که افراد برای نظردهی یا عضویت در سایتتان نیاز به یک مشوق یا امتیاز خاص دارند. مثلاً برخی سایت‌ها مقاله را به صورت ناقص در سایت خود قرار می‌دهند و برای دسترسی کامل به مقاله افراد را به عضویت در سایت تشویق می‌کنند.

سِگمِنتِیشن (Segmentation) یا بخش بندی لیست ایمیل کاربران

فرض کنید 1000 عدد ایمیل را از روش‌های مختلفی از طریق سایت خود جمع‌آوری کرده‌اید. قطعاً از بین این 1000 نفر تعدادی وجود دارند که به برخی محصولات و خدمات شما علاقه‌مندی ندارند.

برای مثال شما یک فروشگاه پوشاک دارید و 500 نفر از این افراد از طریق عضویت در سایت ایمیلشان را در اختیار شما قرار داده باشند. از این تعداد 200 نفر خانم هستند و 300 نفر آقا.

به نظر شما آیا ارسال پیشنهاد خرید لباس زنانه برای آقایان و یا آفر تخفیف لباس مردانه برای خانم‌ها کار مناسبی است؟ چه دلیلی وجود دارد که ایمیل شما باز شود چه برسد به اینکه از شما خریدی صورت گیرد! آیا افراد با دیدن پیشنهادهای تکراری و غیر کاربردی شما دیگر میلی با باز کردن ایمیل‌های بعدی شما نشان می‌دهند؟

سگمنت در ایمیل مارکتینگاگر می‌خواهید بدانید عکس‌العمل افراد بعد از دیدن پیشنهاد غیر کاربردی در ایمیلشان چیست نیازی به فکر کردن ندارید و من آن را برای شما بیان می‌کنم:

آن‌ها در اولین فرصت لغو عضویت کرده و از لیست ایمیل شما خارج می‌شوند!

این درست اتفاقی است که در اکثر سایت‌ها در حال انجام است. آن‌ها یک ایمیل یکسان را برای تمام اعضای لیست ایمیل خود ارسال می‌کنند بدون اینکه توجه کنند که آیا اصلاً پیشنهاد ما مناسب همه افراد دریافت کننده ایمیل است یا خیر!

به همین راحتی فردی را که با هزار زحمت جذب سایت خود کرده‌اید از دست می‌دهید. بطوریکه پاک کردن ذهنیت منفی او و جذب دوباره‌اش به سایتتان بسیار سخت‌تر از وقتی است که اصلاً با شما آشنایی نداشته است.

بخش بندی لیست ایمیل با هدف ارسال محتوای مناسب برای مخاطب مناسب صورت می‌گیرد.

مثالی دیگر اینکه فرض کنید فردی به تازگی از شما خرید کرده است و شما درست یک ساعت بعد از خرید او پیشنهاد تخفیف 40 درصدی روی کالای مربوطه را برای آن شخصی ارسال می‌نمایید! شما با ارسال ایمیل همگانی برای تمام کاربران خود اطلاعی از این موضوع ندارید ولی این درست اتفاقی است که هم اکنون در خیلی از سایت‌ها در حال انجام است و بعد صاحبان همین سایت‌ها هستند که از اثربخش نبودن ایمیل مارکتینگ گلایه می‌کنند!

پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ به شما امکان بخش بندی مخاطبان لیست ایمیل را می‌دهند. یعنی افراد لیست خود را به گروه‌های کوچک‌تری تقسیم می‌نمایید تا در مواقع مختلف بنا به تشخیص خود ایمیل‌ها تنها برای گروه کوچکی از مخاطبان ارسال شوند و نه همه آن‌ها.

حتی با استفاده از خودکار سازی فرآیند سگمنتیشن می‌توانید تنظیم نمایید که اگر کاربری از شما خرید کرد، از یک گروه مثلاً “گروه مشترک در خبرنامه” خارج شود و به “گروه مشتریان” اضافه گردد. بدین صورت سناریو‌های مختلف ارسال ایمیل خودکار را برای مشتریان ، اعضا ، نظر‌دهندگان ، مشترک‌ها ، افرادی که سبد خرید خود را رها کرده‌اند و … به طور کاملاً جداگانه پیگیری خواهید کرد و به شکل معجزه‌آسایی از سوتفاهم‌هایی که در بالا مثال زدم نجات پیدا می‌کنید.


محتوای مناسب برای ایمیل‌ها

همانطور که گفتم در ایمیل مارکتینگ ایجاد رابطه دوستانه و صمیمیت با مخاطب بر فروش اولویت دارد. ایمیل‌های ابتدایی شما به هیچ وجه نباید پیشنهاد خرید محصول باشد و در آینده هم پیشنهادات خرید محصول خود را باید به عنوان یک دوست بیان کنید نه فردی که چشمش به دنبال پول مشتری است!

شاید بهتر باشید در ایمیل‌های اول بعد از عمل به وعده خود و ارسال آهنربای ایمیل، کمی خودتان را معرفی کرده و راه‌های تماس مشتری با خود را بیان کنید. در ایمیل‌ بعدی بهترین مطالب سایتتان که فکر می‌کنید برای کاربر ممکن است جالب باشد را به همراه یک سورپرایز برای او بفرستید. همچنین می‌توانید کمی او را راهنمایی کنید که چگونه با سایت شما کار کند و به سوالات متداول کاربران پاسخ دهید.

به طور کلی باید کم کم رابطه خود را با مخاطب گسترش دهید و در نهایت محصول خود را به او معرفی نمایید.

مثال کمپین ایمیل مارکتینگ

هدف شما در اولین کمپین ایمیل مارکتینگ این است که کاربر را در کوتاه‌ترین زمان ممکن به خریدار تبدیل کنید. وقتی او به مشتری شما تبدیل شده ( چه با 10 هزار تومان خرید و چه با 1 میلیون تومان خرید فرقی نمی‌کند) یعنی به سطح اعتماد لازم رسیده است و شما را به عنوان دوست خود پذیرفته است.

بعد از خرید هم نباید او را به حال خود رها کنید. حتماً ایمیلی برای او بفرستید و حال او را جویا شده و میزان رضایتش از خرید را بسنجید. راه ارتباطی فوری قرار دهید تا در هر صورتی که نارضایتی وجود داشت آن را با شما در میان بگذارد. همچنین با اجرای کمیپن‌های دیگری می‌توانید او را به خریدهای بیشتر ترغیب کنید.

هدف شما در نهایت باید تبدیل هر خریدار به مشتری وفادارتان باشد.

در نظر داشته باشید که جدای از محتواهای سریالی و کمپین‌های ایمیل مارکتینگ گاهی لازم است ایمیل‌هایی را به شکل عمومی و همگانی ارسال نمایید. شاید برای اعلام یک جشنواره یا خبر مهم و یا برای بیان یک خاطره و ایجاد صمیمت با مخاطبان.

ایمیل‌های شما می‌تواند حاوی مطالبی آموزشی ، سرگرم کننده ، انگیزشی ، تبلیغاتی ، تعامل برانگیز و… باشد. قبلاً به طور کامل ایده‌‌های محتوایی مختلف را در مقاله‌ای توضیح داده‌ام که برای ایمیل هم صدق می‌کند و  پیشنهاد می‌کنم حتماً آن را مطالعه نمایید:

ایده برای پست بیشتر بدانید :
60+ ایده برای تولید محتوا در سایت و شبکه های اجتماعی

بهبود نرخ بازگشایی ایمیل

به جرعت می‌توان گفت که وظیفه اصلی جلب توجه و باز شدن ایمیل شما توسط مخاطب بر عهده عنوان ایمیل می‌باشد.

پس زیاد سرتان را درد نمی‌آورم و شما را مستقیماً به مطالعه مقاله مربوط به عنوان نویسی دعوت می‌کنم:

عنوان نویسی بیشتر بدانید :
نوشتن عناوین و تیترهای فوق جذاب : راهنمای قدم به قدم

در هر ایمیل، عنوان شما باید مخاطب را ترغیب به باز کردن ایمیل نماید و متن درون ایمیل باید او را به پاسخگویی به دعوت به اقدامی که درون ایمیل قرار داده‌اید ترغیب کند.

پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ معمولاً امکان A/B تست عنوان را در اختیار شما قرار می‌دهند. بدین صورت که می‌توانید برای هر ایمیل دو عنوان مختلف را تعیین نمایید؛ این عناوین روی 10 درصد مخاطبان شما تست می‌شوند و هر عنوانی که نرخ بازگشایی ایمیل بیشتری ایجاد کرد به عنوان برنده شناخته شده و بقیه ایمیل‌ها با آن عنوان ارسال می‌شود.

در عناوین خود می‌توانید از شکلک‌ها و اموجی‌های مختلفی برای ایجاد تمایز در عنوان ایمیل خود با سایر ایمیل‌های موجود در صندوق مخاطب استفاده کنید. زمان ارسال ایمیل را هم با توجه به موقعیت جغرافیایی مخاطب، طوری در نظر بگیرید که افراد خواب نباشند و حتی المقدور در آن زمان به ایمیلشان دسترسی داشته باشند. ( مثلاً 10 صبح یا 9 شب)


کمپین‌های اتوماتیک بازاریابی ایمیلی

3 بخش از فرآیند ایمیل مارکتینگ را می‌توانید طوری تنظیم نمایید تا سیستم بازاریابی ایمیلی شما به شکلی کاملاً خودکار فعالیت نماید. بدون اینکه شما پای کامپیوتر خود نشسته باشید و ایمیلی را برای کاربران ارسال نمایید.

دریافت ایمیل مخاطب و ارسال آن به پلتفرم ایمیل مارکتینگ

برای خودکار سازی فرآیند ایمیل مارکتینگ یکی از نکاتی که باید به آن توجه کنید هماهنگ سازی سایت خود با پلتفرم ایمیل مارکتینگ است. یعنی بتوانید ایمیل افرادی را که در سایت شما ثبت‌نام می‌کنند ، خرید انجام می‌دهند ، نظر می‌گذارند ، در خبرنامه مشترک می‌شوند ، فرمی را تکمیل می‌کنند و… دریافت کرده و به شکل خودکار در لیست ایمیل شما در پلتفرم ایمیل مارکتینگ ذخیره شود.

اگر این کار به شکل خودکار انجام نشود شما مجبور هستید روزانه به شکل دستی ایمیل‌های جدید وارد شده در سایتتان را از قسمت‌های مختلف آن خروجی بگیرید و در پلتفرم خود وارد کنید.

برای خودکار سازی این فرآیند می‌توانید از یک برنامه‌نویس کمک بگیرید تا با استفاده از API پلتفرم‌ ایمیل مارکتینگ این خودکارسازی را انجام دهد.

البته لازم به ذکر است که اکثر پلتفرم‌های خارجی مثل MailerLite مسئولیت بخش سایت شما را هم به عهده گرفته و با ارایه افزونه‌هایی برای سیستم‌های مدیریت محتوای مختلف شما را از داشتن یک برنامه نویس بی‌نیاز کرده‌اند.

هماهنگ سازی سیستم مدیریت محتوا با پنل ایمیل مارکتینگ

قبل از تهیه هر پلتفرم ایمیل مارکتینگ، از وجود فرآیندهای اتوماسیون هم در سمت وب‌سایت و هم در خود پلتفرم مطمئن شوید.

بخش‌بندی مخاطبان به گروه‌های کوچکتر با ویژگی‌های مشترک

نکته‌ای که قبل‌تر هم به آن اشاره کردم بحث گروه‌بندی مخاطبان است. در ابتدای کار سعی کنید در پلتفرم ایمیل مارکتینگ خود گروه‌های مختلفی برای اعضای سایت ، نظر دهندگان ، خریداران و … ایجاد کنید.

حتی می‌توانید برای خریداران هر محصول خاص (یا حداقل یک دسته‌بندی خاص) یک گروه جدید ایجاد نمایید. هر چقدر کار شما در تفکیک مخاطبان دقیق‌تر باشد در آینده می‌توانید پیشنهاد‌های اختصاصی‌تری برای آن‌ها ارسال کنید و همین امر اثربخشی ایمیل‌های شما را به شدت افزایش خواهد داد.

برای گروه‌بندی مخاطبان می‌توانید از خود آن‌ها کمک بگیرید. با ایجاد نظرسنجی و فرم‌های مختلفی در سایتتان همواره علاقه‌مندی آن‌ها را سنجیده و محتوای مناسب با علاقه‌مندی‌شان برایشان ارسال نمایید.

بخش بندی کاربران در ایمیل مارکتینگ

راه دیگر گروه‌بندی مخاطبان با استفاده از آهنرباهای ایمیل مختلف موجود در سایت است. مثلاً اگر سایت فروش مبلمان دارید و فردی درخواست آهنربای ایمیل “راهنمای خرید مبلمان برای تازه عروس‌ها” را داشته است بسیار بدیهی است که نباید سرویس خواب مخصوص کودکان را به او پیشنهاد دهید. مگر اینکه در آینده او “راهنمای انتخاب سرویس خواب کودک” را از سایتتان دانلود نماید.

بعضی مواقع هم نیازی به نظرسنجی نیست و با توجه به رفتار کاربران در سایت یا اطلاعاتی که فرد در پروفایل خود وارد کرده‌ است (مثل جنسیت ، سن ، محل سکونت و …) بسیار از موارد قابل پیش‌بینی و پیشگیری هستند. ( همان مثال عدم ارسال پیشنهاد لباس زنانه برای مردان!)

اگر بخواهید فرآیند گروه‌بندی را هم به شکل دستی برای تک تک کاربران خود انجام دهید اینکار به نوعی نشدنی و وقت‌گیر خواهد بود. پس نیاز به فیلتری دارید که قبل از نشستن ایمیل کاربر در پلتفرم ایمیل مارکتینگ، بخش‌بندی مربوطه صورت گیرد.  پس باز هم می‌توانید از برنامه‌نویسان یا افزونه‌های مرتبط موجود استفاده نمایید.

ارسال ایمیل‌های خودکار با سناریوهای مختلف

فرض کنید می‌خواهید دقیقاً یک روز بعد از عضویت هر کاربر در سایتتان ایمیلی برای او ارسال نمایید. اگر بخواهید اینکار را به شکل دستی انجام دهید باید هر روز از کاربران جدید سایتتان خروجی بگیرید و روز بعد در پلتفرم ایمیل مارکتینگ خود وارد کنید و ایمیل مربوطه را برای آن‌ها ارسال کنید.

ولی خوشبختانه با وجود پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ اصلاً نیازی به این کار نیست. با این پلتفرم‌ها شما می‌توانید سناریو‌های مختلفی را با شرایط مختلفی اجرا کنید.

برای مثال اگر کاربری عضو سایت شد بلافاصله برای او ایمیلی ارسال شود. اگر تا 2 روز بعد ایمیل را باز کرد ایمیل دوم با موضوع معرفی بخش‌های مختلف سایت برایش ارسال شود و اگر آنرا باز نکرد ایمیل اول مجدداً برای او ارسال شود.

کمپین ایمیل مارکتینگ

این قابلیت معمولاً در پلتفرم‌ها با نام Automation شناخته می‌شود.  شما می‌توانید شرط‌های مختلفی مثل پیوستن کاربر به گروهی خاص ، کلیک کاربر روی لینک خاص ، باز شدن ایمیل توسط کاربر ، مدت زمانی که از ارسال ایمیل گذشته است و سایر شروط مربوط به رویداد یا زمانی خاص را برای ارسال ایمیل‌ها تعیین کنید.

همچنین با توجه به اینکه ایمیل‌های خود را از قبل طراحی کرده‌اید دیگر نیازی به حضور شما برای اجرای کمپین‌ها نیست و تمام فرآیندها و ایمیل‌ها به شکل خودکار انجام می‌شوند.

اگر بتوانید یک کمیپن جامع ایمیل مارکتینگ را در سایت و پلتفرم خود به خوبی تنظیم نمایید می‌توان گفت که دیگر کل چرخه بازاریابی ایمیلی فقط یک ساعت در هفته از شما زمان خواهد گرفت. در حالیکه برای انجام دستی این فرآیند شاید حداقل نیاز به یک نیروی ثابت به شکل تمام وقت داشتید!

نکته آخر اینکه هیچ دلیلی ندارد لیست ایمیل خود را شلوغ نگه دارید و برای مخاطبی که ایمیل شما را باز نمی‌کند هزینه بپردازید. پس اگر کاربری برای مدت طولانی (مثلاً 6 ماه) هیچ یک از ایمیل‌های شما را باز نکرد به راحتی او را از لیست ایمیل خود کنار بگذارید!


لغات و اصطلاحات رایج در ایمیل مارکتینگ

در پایان لازم دیدم قبل از ورود به دنیای ایمیل مارکتینگ با برخی از لغات و اصطلاحات آن آشنا شوید. به خصوص اینکه اکثر افراد استفاده از پلتفرم‌های خارجی را به انواع داخلی آن ترجیح می‌دهند.

  • Subscriber : همان مشترک یا افرادی حاضر در لیست ایمیل شما هستند.
  • Bounce Rate : درصد تعداد ایمیل‌هایی که به مشترکان شما نمی‌رسد.
  • Soft Bounce : نرسیدن ایمیل به دست مخاطب به دلایل موقتی است. ( در دسترس نبودن سرور ، پر بودن صندوق ایمیل و …)
  • Hard Bounce : نرسیدن ایمیل به دست مخاطب به دلایل دائمی است. ( عدم وجود ایمیل ، بلاک بودن آدرس ایمیل و …)
  • Open Rate : درصد ایمیل‌های باز شده توسط مخاطبان نسبت به کل ایمیل‌های ارسال است.
  • CTR : تعداد کلیک افراد روی یک لینک مشخص درون ایمیل نسبت به کل ایمیل‌های ارسالی است.
  • Campaign : مجموعه‌ای از ایمیل‌های سریالی طراحی شده برای رسیدن به یک هدف خاص.
  • Segmentation : بخش‌بندی لیست ایمیل کابران به گروه‌های کوچک‌تر.
  • Opt-In : به معنای وارد کردن ایمیل خود در فرم یک وب‌سایت برای دریافت کردن ایمیل‌ از طرف آن سایت است.
  • Double Opt-In : عضویت دو مرحله‌ای در خبرنامه ایمیلی. (یک ایمیل تایید عضویت برای کاربر ارسال می‌شود)
  • Workflow : سناریویی که برای ارسال ایمیل‌های کمپین خود تعیین می‌کنید.
  • Opt-out / Unsubscribe : لغو عضویت کاربر در خبرنامه ایمیلی
  • Templates : قالب‌های آماده برای ارسال ایمیل
  • Spam : هرزنامه، به ایمیل‌های جفنگ که به صورت ناخواسته برای افراد ارسال می‌شود گویند.

دیکشنری رشد آنلاین کسب‌وکار


در این راهنما سعی نمودم کل فرآیند بازاریابی با ایمیل را به شکل درست و اصولی‌اش برای شما بیان کنم. تلاش کردم با چشم پوشی از نکات اضافه بیشتر به مواردی اشاره کنم که در موفقیت کمپین شما تاثیر چشم‌گیر داشته باشد. اکثر آموزش‌های کار با پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ در خود سایت این پلتفرم‌ها موجود است و نیازی به اضافه گویی توسط من نبود.

امیداوارم با بهره‌گیری از این راهنما و پیاده سازی درست ایمیل مارکتینگ به نرخ بازگشت سرمایه 40 برابری وعده داده شده دست یابید. ایمیل مارکتینگ جزئی جدا ناپذیر از پرورش مخاطبان در قیف فروش و بازاریابی آنلاین است پس آن را جدی بگیرید و از غفلت سایر کسب‌وکارها از این موضوع نهایت استفاده را ببرید. اگر هم جایی نیاز به راهنمایی بیشتر داشتید در بخش نظرات پاسخگوی شما خواهم بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا