سئو (SEO)، به معنی بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است. یعنی صفحات سایت شما در یک موتور جستجو مثل گوگل در رتبه بالاتر و بهتری نسبت به رقبا نمایش داده شوند. لازم به ذکر است سئو فقط مرتبط با گوگل نیست و موتورهای جستجوی دیگر هم وجود دارند ولی از آنجایی که 90 درصد جستجوی افراد حداقل در ایران با موتور جستجوی گوگل صورت میپذیرد سئو را مساوی کسب رتبه بهتر در گوگل در نظر میگیرند.
سئو از آن جهت اهمیت دارد که بازدیدکنندگان جدیدی را به شکل رایگان و پایدار وارد سایت شما میکند. یعنی اگر صفحاتی از سایت شما در گوگل رتبه خوبی کسب کند میتوانید امیدوار باشید که به شکل روزانه بازدیدکنندگان و مشتریان جدیدی وارد سایت شما شوند. این موضوع را با دنیای واقعی مقایسه کنید؟ چه مغازهداری بدش میآید که هر روز 100 یا 1000 فرد جدید وارد مغازهاش شوند؟
برای اینکه در هر موتور جستجو رتبه بهتری کسب کنید باید نسبت به الگوریتمهای آنها (معیارهایی که این موتورها سایتها را به وسیله آن رتبهبندی میکنند) آشنایی داشته باشید و سایت خود را با توجه به آن معیارها بهینه کنید.
اگر گوگل سایت شمارا به رقبا ترجیح بدهد، افراد بیشتری بهراحتی شمارا در فضای آنلاین پیدا کرده و وارد سایت شما میشوند. برای اینکه شروع به یادگیری آموزش سئو کنید در ابتدا لازم است با اهمیت سئو، طرز کار دقیق موتورهای جستجو، اصطلاحات و انواع تکنیکهای سئو آشنا شوید که در ادامه این مطلب به آنها پرداختهام.
سئو دقیقاً چیست؟
سئو در واقع یکی از روشهای جذب بازدیدکننده برای وبسایت یا فروشگاه اینترنتی شماست. شما به روشهای مختلفی میتوانید برای وبسایت خود بازدیدکننده جذب کنید یا در اصطلاح ترافیک وبسایت خود را افزایش دهید. با روش سئو در واقع کاری میکنید که موتورهای جستجو سایت شما را به افراد بیشتری نمایش دهند.
بازدیدکنندهای که از طریق موتورهای جستجو وارد سایت شما میشود را ترافیک ارگانیک (طبیعی) مینامند. یعنی شما برای جذب این بازدیدکننده به روشهای دیگر مثل تبلیغات که معمولاً هزینهبر هستند متوسل نشدهاید و کاربر به شکل طبیعی با جستجو در گوگل به سایت شما برخورد کرده و وارد آن شده است.
وقتی حرف از سئو به میان میآید سه چیز اهمیت پیدا میکند:
- شما یا همان صفحههای وبسایتتان.
- موتور جستجو که در اکثر مواقع همان گوگل است.
- فرد جستجو کننده یا همان عبارتی که در موتور جستجو وارد میکند.
برای مثال اگر شما مطلبی در مورد طرز تهیه قرمه سبزی در سایتتان دارید، بنابراین باید تکنیکهایی به کار ببرید که اگر کاربری عبارتهایی مثل “آموزش پخت قرمه سبزی” یا “طرز تهیه قرمه سبزی” را در گوگل جستجو کرد سایت شما در صفحه اول نتایج گوگل نمایش داده شود.
این مورد را هم در نظر بگیرید که خیلی کم پیش میآید که جستجو کنندگان در گوگل به صفحات دوم به بعد لیست نتایج مراجعه کنند و حدود 90 درصد کاربران فقط از صفحه اول لیست نتایج بازدید کرده و حدود 70 درصد کلیکهای آنها فقط به 3 نتیجه اول صفحه اول اختصاص دارد!
پس اگر سایتتان در صفحه اول نتایج گوگل یا حتی 3 نتیجه اول صفحه اول نیست خیلی روی ورودی حاصل از سئو حساب باز نکنید! یک ضربالمثل در دنیای وب وجود دارد که میگوید:
اگر میخواهید جسد یک مرده را در جایی قایم کنید، صفحه دوم نتایج گوگل بهترین جای ممکن است!
نکته دیگر اینکه سئو مربوط به کل سایت شما نیست و برای تک تک صفحات سایت شما متفاوت است. برای مثال یک مطلب سایت شما ممکن است در صفحه اول گوگل باشد و مطلب دیگری اصلاً در لیست نتایج گوگل نمایش داده نشود!
سئو در واقع به کار بردن تکنیکهایی است که به واسطه آن هر صفحه از سایت خود را برای عبارت یا کلمه کلیدی خاصی به صفحه اول گوگل میکشانید. وقتی شما یک صفحه از سایتتان را برای یک یا چند عبارت خاص بهینه میکنید، موتورهای جستجو متوجه میشوند که اگر کاربری آن عبارت را جستجو کرد آنگاه آن صفحه از سایت شما مرتبطترین و مفیدترین نتیجهای است که میتوانند به کاربر نمایش دهند.
چرا سئو اهمیت دارد؟
شما اگر بهترین وبسایت را هم طراحی کرده باشید و بهترین محتوای ممکن را برای کاربران تولید و منتشر کرده باشید؛ اگر این محتوا دیده نشود نه سودی به شما میرساند و نه منفعتی به مخاطبان شما. پس محتوا و وبسایت خوب زمانی ایجاد ارزش میکند که دیده شود. طبیعتاً برای دیده شدن نیاز به جذب بازدیدکننده برای وبسایت خود دارید.
سئو هم یکی از روشهای افزایش بازدید (ترافیک) سایت است. سئو یک روش پایدار و تضمینی برای جذب ترافیک ارگانیک و هدفمند است. ارگانیک به این معنی که برای جذب بازدیدکننده از طریق سئو نیاز به پرداخت هزینه ندارید.
هدفمند به این معنی که دقیقاً افرادی که به محصول و خدمت شما نیاز دارند وارد سایتتان میشوند (زیرا کاربر برای رفع نیازش عبارتی را جستجو میکند که کاملاً مرتبط با موضوع سایت شماست). این را مقایسه کنید با تبلیغات بنری که شاید هر کاربری را بدون نیاز به خدمات شما وارد سایتتان کند و شما مجبورید برای بازدید او به نمایش دهنده تبلیغ هزینه بپردازید!
پایدار هم بدین معنی که اگر شما رتبه خوبی در گوگل کسب کنید تقریباً میتوانید روی یک بازدید ثابت روزانه از سایت خود حساب باز کنید. در حالی که در روشهای تبلیغاتی تا وقتی بازدیدکننده دارید که هزینه نمایش تبلیغات را میپردازید!
یادتان باشد بدون جذب بازدیدکننده مناسب برای سایتتان، ماشین کسبوکار آنلاینتان سوختی برای حرکت ندارد و نباید انتظار درآمدزایی از آن را داشته باشید! پس در ادامه بهتر است نگاهی کوتاه به روشهای مختلف جذب بازدیدکننده برای وبسایت بیندازیم.
روشهای جذب بازدید کننده جدید برای وبسایت در 5 دسته کلی زیر قرار میگیرند :
روش | توضیحات | معایب |
ارگانیک (طبیعی) | جذب بازدیدکننده از موتورهای جستجو با کمک سئو |
|
تبلیغات | افراد با دیدن تبلیغ ما در جاهای مختلف در فضای آنلاین به سایت ما برسند. |
|
شبکههای اجتماعی | کاربرانی که در شبکههای اجتماعی با آنها در ارتباط هستیم را به سایت خود بکشانیم. |
|
ارجاع | سایتها یا افراد دیگر به طور رایگان ما را معرفی کنند و افراد را به سایت ما ارجاع دهند. |
|
مستقیم | افراد اسم برند یا سایت ما را در جایی دیده،شنیده یا ذخیره کرده باشند و به شکل مستقیم وارد سایت ما شوند. |
|
با نگاهی به موارد بالا درمییابیم که یکی از مطمئنترین، پایدارترین و مقرون بهصرفهترین روشهای جذب بازدیدکننده برای وبسایت مبحث ترافیک ارگانیک و جذب بازدیدکننده از طریق سئو و موتورهای جستجو است.
شما وقتی تبلیغات انجام میدهید بازدید از سایت شما تا زمانی جریان دارد که هزینه میپردازید و بهمحض عدم پرداخت هزینه، ترافیک ورودی به سایت شما هم قطع میشود ولی در سئو کاملاً برعکس است و ترافیک ورودی به صفحات سایت شما میتواند به مرور زمان افزایش یابد.
در واقع اگر محتوایی تولید کنید و به تدریج آن را دائما بهبود بخشیده و بهروزرسانی نمایید یک محتوای همیشه سبز (Evergreen Content) دارید که میتواند تا سالها خیال شما را از بابت بازدیدکنندگان جدید راحت کند!
اگر مطلب قیف فروش را در آکادمی بهمنی مطالعه کرده باشید میدانید که جذب بازدید کننده جدید برای کسبوکار آنلاین شما چقدر حیاتی است. طراحی قیف فروش و ایجاد یک سیستم کاملاً خودکار و اتوماتیک بازاریابی درست مانند طراحی یک ماشین سواری است با این تفاوت که سوخت مورد نیاز ماشین کسبوکار شما برای رسیدن به مقصد ، به جای بنزین بازدیدکنندگان جدیدی است که با کسبوکار شما آشنا میشوند و چه بهتر که به جای پرداخت هزینههای فراوان برای تبلیغات و موارد دیگر این سوخت را به شکل طبیعی و ارگانیک بهدست آورید.
جذب 1000 بازدید کننده هدفمند برای یک وبسایت در حال حاضر در کمترین حالت چیزی نزدیک به 2 میلیون تومان برای شما هزینه دارد. چرا این تعداد بازدید کننده را با وقت گذاشتن برای تولید محتوا و بهینهسازی آن برای موتورهای جستجو بهدست نیاورید؟
به جرئت میتوان گفت: در صفحه اول گوگل بودن میتواند یک کسبوکار اینترنتی ورشکسته را به یک کسبوکار اینترنتی سودساز تبدیل کند.
موتور جستجو چیست؟
موتور جستجو ابزاری است که بهوسیله آن میتوانید به دنبال موضوعات و مطالب مختلف در سطح وب (Web) گشته و به آنها دسترسی پیدا کنید. معروفترین و پراستفادهترین موتور جستجو در ایران و جهان گوگل (Google) میباشد.
طرز کار موتورهای جستجو به این صورت است که شما یک عبارت یا موضوع مدنظر خود را در آنها وارد میکنید. سپس موتورهای جستجو به دنبال آن عبارت در صفحات مختلف وب گشته و با الگوریتم خود آنها را به ترتیب اعتبار و مفید بودنشان به شما نمایش میدهد.
اما موتورهای جستجو این اعتبار و مفید بودن صفحات وب را از کجا تشخیص میدهند؟ از ابتدای مطالعه این مطلب تا اینجا (یعنی در کمتر از 5 دقیقه) بیش از صد هزار محتوای جدید در بستر وب منتشر شده است. در میان این حجم انبوه، محتوای تازه منتشر شده شما چه جایگاهی میتواند داشته باشد؟ پس برای درک بهتر این موضوع بهتر است با فرآیند سه مرحلهای موتورهای جستجو برای پیدا کردن و رتبهبندی صفحات وب آشنا شوید.
- خزیدن :
خزنده (crawler) نوع ربات اینترنتی است که از جانب موتورهای جستجو در سطح وب به گشت و گذار پرداخته و اطلاعات مهم هر صفحه وب (موضوع،آدرس صفحه،کلمات کلیدی،معیارهای مهم برای رتبهبندی و…) را برای آنها ارسال میکنند
- فهرستبندی :
موتورهای جستجو اطلاعات ارسالی توسط خزنده را در یک پایگاه داده (DataBase) بزرگ ذخیره و فهرستبندی میکنند. این فرآیند را در اصطلاح ایندکس (index) شدن صفحه وب گویند.
- رتبهبندی :
وقتی فردی عبارتی را جستجو میکند، صفحات وب مرتبط با جستجوی کاربر از درون index فیلتر و مشخص میشود. سپس موتورهای جستجو توسط الگوریتمهای خود صفحات فیلتر شده را رتبهبندی میکنند تا هر کدام که امتیاز بهتری گرفت و برای کاربر مفیدتر بود در رتبه بهتری در لیست نتایج (SERP) نمایش داده شود. در حال حاضر الگوریتم گوگل حدود 200 معیار مختلف را برای رتبهبندی نتایج در نظر میگیرد که در قسمت پایانی این راهنما به مهمترین آنها میپردازم.
اصطلاحات سئو
- ترافیک :
تعداد بازدید کنندگان یک سایت را ترافیک گویند. منظور از ایجاد ترافیک ، جذب بازدیدکننده و هدایت افراد به یک سایت است.
- SERP :
به صفحه نتایج موتورهای جستجو Search Engine Result Page گویند. بعد از جستجوی کاربر معمولاً در هر صفحه 10 نتیجه ارگانیک از سایتهای مختلف نمایش داده میشود.
- ارگانیک (طبیعی) :
در صفحه نتایج موتورهای جستجو (SERP) دو نوع نتیجه وجود دارند. نتایج طبیعی یا ارگانیک که با رعایت اصول سئو رتبه کسب کردهاند و نتایج تبلیغاتی که به ازای پرداخت مبلغی در لیست نتایج نمایش داده میشوند.
- Snippet (اسنیپت) :
هر نتیجه در لیست نتایج جستجو (SERP) از سه قسمت تشکیل شده است. یک عنوان(tilte) ، یک آدرس صفحه (url) و توضیحاتی در مورد آن صفحه. این توضیحات را در اصطلاح اسنیپت مینامند. معمولاً محتوای این snippet از تگ meta description صفحه وب برداشته میشود. در ادامه این راهنما بیشتر به این موضوع پرداختهام.
- الگوریتم :
موتورهای جستجو برای رتبهبندی سایتها از یک سری قواعدی که خودشان تنظیم کردهاند پیروی میکنند. این موتورها همواره با آپدیت این قوانین سعی میکنند سایتهای بیفایده را از لیست نتایج حذف و سایتهای مفید را در رتبه بهتری برای کاربران قرار دهند.
- داشبورد جستجوی گوگل :
Google Search Console پلتفرم آنلاینی است که صاحبان وبسایت با ثبت سایتشان در آن میتوانند درخواست بررسی صفحات سایت خود را به گوگل بدهند، رتبه خود برای کلمات کلیدی مختلف را مشاهده کنند و با خطاهای سئوی سایت خود آشنا شوند. بعد از تکمیل سایتتان اولین کاری که باید انجام دهید ثبت سایت خود در سرچ کنسول گوگل است.
- پنالتی شدن :
اگر سایتها سعی کنند قوانین و روشهای درست بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو را دور بزنند و با ترفندهایی رتبههای بهتر در موتورهای جستجو کسب کنند با آپدیت الگوریتم موتورهای جستجو امکان جریمه یا پنالتی شدن این سایتها وجود دارد. این جریمه میتواند شامل حذف یک مطلب یا حذف کل سایت از لیست نتایج جستجو باشد.
- بک لینک (backlink) :
اگر سایتی به سایت یا یکی از صفحات سایت شما لینک بدهد در واقع برای شما یک backlink ایجاد شده است. اهمیت بک لینک به این خاطر است که باعث بالا رفتن اعتبار سایت شما میشود و رتبه بهتری در موتورهای جستجو میگیرید.
- رپورتاژ :
مقالهای است که معمولاً شما با پرداخت هزینهای در سایتهای دیگر منتشر میکنید. به این ترتیب فرصتی پیدا میکنید تا سایت خود را به مخاطبان سایت دیگر معرفی کنید و معمولاً این اجازه را دارید که در متن مقاله خود 3 عدد بک لینک برای سایت خود ایجاد کنید.
- robot.txt :
فایلی متنی درون هاست شماست که در آن میتوانید دسترسی رباتهای موتورهای جستجو به قسمتهای مختلف سایت خود را تنظیم کنید.
- نقشه سایت (site map) :
یک فایل با فرمت xml است که در آن آدرس صفحات مختلف وبسایت شما برای کمک به موتورهای جستجو ذکر شده است.
انواع تکنیکهای سئو
(SEO (Serach Engine Optimization یا بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو، برای ایجاد یک زبان مشترک بین سایت شما و موتورهای جستجو به وجود آمد. برای اینکه به موتورهای جستجو بفهمانید صفحه وب شما درباره چه موضوعی است تا سایت شما را بهتر درک کنند و رتبه بهتری به آن بدهند. در واقع شما با سئو به موتورهای جستجو میفهمانید سایتتان مرتبط با جستجوی کاربر است و برای او مفید است.
برای این منظور شما باید یکی سری معیارها را در داخل و خارج از سایت خود رعایت کنید. این معیارها همان الگوریتمهای موتورهای جستجو است که رتبه بندی سایتها از آنها استفاده میشود.
افراد دخیل در ساخت این الگوریتمها معمولاً برای جلوگیری از سوء استفاده سایتها، فقط یک اشاره کلی به هدف الگوریتمهای خود میکنند و ریز سیاستهای رتبهبندی صفحات وب را بیان نمیکنند. به این ترتیب بیشتر چیزی که امروز درباره SEO (بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو) میدانیم برای مبنای اشارات ریز این افراد، صحیح و خطاها و تجارب افراد متخصص در حوزه سئو است.
بر اساس همین صحیح و خطاها و نظرات افراد متخصص، انواع مختلفی از سئو به وجود آمده است:
سئوی کلاه سفید
یعنی استفاده از تکنیکهای قانونی و اخلاقی بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو که سایت شما را جریمه نمیکند. برای مثال استفاده درست از تگهای HTML در ساختار سایت و مقالات، معرفی سایت در Google Search Console، بهبود سرعت سایت، بهبود تجربه کاربری، تولید محتوای مفید و ارزشمند برای کاربران و … .
یکی از نقاط ضعف سئوی کلاه سفید این است که فرآیندی زمانبر است. یعنی تا وبسایت شما بخواهد اعتبار لازم را نزد موتورهای جستجو پیدا کند نیاز به زمانی حداقل شش ماهه تا یک ساله میباشد که شامل فعالیت و تولید محتوای مستمر و مفید در خود سایت و به موازات آن در شبکههای اجتماعی است.
البته تکنیکهایی برای کاهش این زمان وجود دارد که بیشتر این تکنیکها در دستهبندی سئوی کلاه سیاه و خاکستری قرار میگیرند. البته مزیت سئوی کلاه سفید این است که روشی پایدار و دائمی بوده و طبیعتاً نگرانی بابت آپدیتهای جدید الگوریتم موتورهای جستجو و جریمه شدن ندارید. همچنین برای سئوی کلاه سفید به جز وقت تقریباً هزینه دیگری متحمل نمیشوید.
سئوی کلاه سیاه
همانند هر چیزی سئو هم یک جنبه تاریک دارد. سئو کلاه سیاه تمام تکنیکهایی است که باعث میشود موتورهای جستجو را دور بزنید یا از ضعفهای آنها سوء استفاده کنید تا رتبه بهتری در آنها کسب نمایید. ممکن است در کوتاه مدت جواب شگفتانگیزی بگیرید ولی در طولانی مدت و با آپدیت الگوریتمهای گوگل سایت شما در معرض جریمه و حذف شدن از لیست نتایج است.
مثلاً در گذشته یکی از معیارهای رتبهگیری سایتها تعداد تکرار کلمات کلیدی در یک صفحه وب بود و برخی سایتها برای کسب رتبه بهتر یک کلمه کلیدی را بارها و بدون دلیل در صفحهشان تکرار میکردند که با آپدیت الگوریتم گوگل اکثر آنها پنالتی (جریمه) شدند. حالا سؤال شما این است که چرا وقتی تکنیکهای سئوی کلاه سیاه مضر هستند بعضی از وبسایتها از آن استفاده میکنند؟
اینکه از تکنیکهای سئوی کلاه سیاه یا کلاه سفید استفاده کنید کاملاً بستگی به هدف و استراتژی کسبوکار شما دارد. ممکن است یک کسبوکار آنلاین بخواهد در مدت زمان کوتاهی فروش زیادی ایجاد کند و نگرانی بابت پنالتی شدن سایتش با آپدیت الگوریتم موتورهای جستجو نداشته باشد.
اگر هدفتان فعالیت مستمر و طولانی در فضای آنلاین است (حداقل بیش از یک سال) قید تمامی تکنیکهای سئوی کلاه سیاه را بزنید و کسبوکارتان را در معرض حذف شدن از لیست نتایج گوگل قرار ندهید. به خصوص که تکنیکهای کلاه سیاه خیلی وسوسه برانگیز میباشند و حتی افراد بسیاری انجام آنها را به شما پیشنهاد میکنند.
سئوی کلاه خاکستری
نه سیاه است و نه سفید. ممکن است از تکنیکهایی استفاده کنید که گوگل و افراد متخصص آنها را ممنوع نکردهاند ولی چندان صادقانه هم نیستند. مثلاً ممکن است شما به یک سایت پول دهید تا به سایت شما لینک دهد و اعتبار سایت شما بالا رود. این کار اخلاقی نیست ولی موتورهای جستجو هم متوجه آن نمیشوند. اکثر تکنیکهای لینکسازی خارجی برای وبسایت که به صورت طبیعی اتفاق نمیافتد جز دسته سئوی کلاه سیاه یا کلاه خاکستری قرار میگیرند.
برای مثال اینکه تعداد زیادی بک لینک برای سایت خود بخرید و این بک لینکها در سایتهای مختلف و بعضاً اسپم منتشر شوند و بعد از مدتی حذف شوند به شدت شمارا در معرض پنالتی شدن قرار میدهد ولی اگر یک رپورتاژ خبری دائمی در یک سایت معتبر و مرتبط با سایت خود خریداری کنید درست است که اصول سئوی کلاه سفید را رعایت نکردهاید ولی میتواند در کسب رتبه بهتر به شما کمک کند و از طرفی هم موتورهای جستجو متوجه آن نشوند!
سایت خود را چطور سئو کنم؟
از منظر اخلاقی و قانونی بودن روشهای سئو که بگذریم به تقسیمبندی سئو در مکان اجرای تکنیکهای آن میرسیم. پس در ادامه به توضیح سئوی داخلی و خارجی میپردازم و در خلال آن با تکنیکهای مختلف سئو یا بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو آشنا میشوید.
برای درک بهتر اهمیت سئوی داخلی (On-Page SEO) و خارجی (Off-Page SEO) بهتر است با یک مثال شروع کنم :
فرض کنید خانهای دارید که دارای یک حیاط است و افراد برای اینکه وارد خانه شما شوند باید از مسیری که از وسط حیاط میگذرد عبور کنند. اگر داخل خانه خود را بهشدت تمیز کرده باشید و از بهترین متریالها و کالاها برای دکوراسیون داخلی آن استفاده کنید ولی حیاط شما شبیه یک جنگل آشفته باشد وقتی مهمانی را به خانه خود دعوت کنید همه از ورود به خانه شما ترس خواهند داشت. حتی اگر بهترین تدارکات را برای پذیرایی از آنان دیده باشید کسی وارد خانهتان نمیشود!
در سئوی داخلی هم دقیقاً به همین شکل است. شما اگر بهترین محتوای ممکن را در سایتتان تدارک دیده باشید و بهترین تجربه کاربری را طراحی نموده باشید ممکن است حتی هیچکس متوجه سایت شما نشود که حتی بخواهد از محتوا و تجربه کاربری شما استفاده کند!
حالا درست برعکس این قضیه را در نظر بگیرید. یک حیاط بسیار زیبا داشته باشید ولی خانهای درهم و آشفته. ممکن است افراد زیادی ترغیب شوند که به شما سر بزنند و وارد خانه شما شوند ولی اگر داخل خانه شما مثل یک منطقه جنگی باشد زودتر از آنچه که فکرش را بکنید آنها از خانه شما فرار خواهند کرد. عین همین قضیه در دنیای وب وجود دارد وقتی فردی وارد سایت شما شود و با یک سایت آشفته و بیمحتوا روبهرو شود زودتر از آنچه فکرش را بکنید از آن خارج میشود و دیگر به آن باز نمیگردد.
گوگل آمار افرادی را که بدین شکل خانه (بخوانید سایت) شما را ترک میکنند به عنوان نرخ پرش یا نرخ فرار (bounce rate) در نظر میگیرد. هر چه آمار این افراد بیشتر شود سایت شما رتبه بدتری در موتورهای جستجو کسب میکند.
به همین خاطر شما هم به رعایت تکنیکهای سئوی درون سایت (On-Page SEO) و هم به تکنیکهای سئوی خارج سایت (Off-Page SEO) نیاز دارید. همانطور که گفتم این تکنیکها حدوداً شامل 200 معیار مختلف میشوند که موتورهای جستجو برای رتبهبندی سایتها از آنها استفاده میکنند اما در ادامه به معرفی مهمترین آنها میپردازم.
سئوی درون سایت (On-Page SEO)
تمام اصولی است که شما در درون سایت خود رعایت میکنید و میتواند منجر به بهبود رتبه شما در موتورهای جستجو شود. برای مثال لینکسازی و ارتباط دادن درست مطالب در داخل سایت، رعایت درست تگهای HTML، سرعت سایت، جذابیت و خوانایی مطالب و… . در مثال قسمت قبل سئوی داخلی درست مثل کارهایی است که شما در خانه خود انجام میدهید. پس در ادامه به معرفی مهمترین این کارها میپردازم:
تحقیق کلمه کلیدی
اگر میخواهید درباره موضوعی محتوا تولید کنید باید ببینید افراد مختلف چگونه به جستجوی آن موضوع در موتورهای جستجو میپردازند؟ با استخراج کلمات و عبارت کلیدی مرتبط و به کار بردن آن در مقاله خود به گوگل میفهمانید که اگر کاربری این عبارات را جستجو کرد مقاله شما مرتبط با جستجوی کاربران است و پاسخ سؤالات آنها را دربر دارد.
برای مثال اگر میخواهید با عبارت “تور ترکیه” رتبهای در گوگل کسب کنید باید موضوعاتی مثل: مقدمات سفر به ترکیه، قیمت تور ترکیه، جاهای دیدنی ترکیه و… را در مطلب خود پوشش بدهید. برای تحقیق کلمات کلیدی ابزارهای مختلفی مثل Google Keyword Planner وجود دارد ولی سادهترین راه کمک گرفتن از قسمت جستجوهای مرتبط گوگل است. همچنین میتوانید از سوالات متداول مشتریان خود استفاده کنید.
نکته اینکه لازم نیست کلمات کلیدی را بارها و بارها در متن خود به شکل غیر متعارفی تکرار کنید چون این روش منسوخ شده است و از طرف گوگل با جریمه مواجه میشود. به طور کاملاً طبیعی بنویسید و سعی کنید از کلمات کلیدی و عبارات مترادف آنها در متن خود استفاده کنید.
نکته دیگر اینکه هدف و نیت کاربر را از جستجوهایشان درک کنید و مقالات خود را با توجه به نیت آنها بنویسید. مثلاً اگر فردی در گوگل “بهترین گوشی موبایل” را جستجو میکند هدفش خرید نیست بلکه هدفش مقایسه و آگاهی از گوشیهای روز بازار است.
پس برای این منظور باید مقالهای بنویسید که گوشیهای روز بازار را بررسی و آنها را با هم مقایسه کرده باشد. بعضی از سایتها به اشتباه صفحه محصول خود را روی این عبارات بهینهسازی میکنند و حتی اگر در کوتاه مدت با تکنیکهای مختلف سئو رتبه خوبی بگیرند ولی به علت نرخ پرش بالای افراد آن رتبه خوب را از دست میدهند!
تولید محتوای شما باید با توجه به نیت جستجوی کاربران باشد.
انتخاب کلمه کلیدی اصلی مقاله :
در انتخاب کلمه کلیدی اصلی مقاله خود باید به رقابت در آن کلمه کلیدی هم توجه کنید. اگر سایت خود را به تازگی راهاندازی کردهاید احتمالاً سایتهای زیادی با اعتبار و سابقه طولانیتر از شما مقالات خوبی درباره کلمات کلیدی پر جستجو نوشتهاند.
در نتیجه در ابتدای کار بهتر است مقالات خود را متمرکز روی عبارات کلیدی طولانیتر ولی با رقابت کمتر کنید. بدین شکل در موتورهای جستجو سریعتر رتبه میگیرید و اعتماد این موتورها به شما زودتر افزایش مییابد.
محتوای با کیفیت
حتماً شنیدهاید که “محتوا پادشاه است!” این جمله را بیل گیتس در سال 1996 گفت و از آن موقع تا به امروز درست بوده است. وقتی موتور جستجو میتواند به اصلیترین هدف خود یعنی پاسخ به نیاز کاربر برسد که بتواند از میان میلیونها صفحه وب بهترین پاسخی که مورد انتظار کاربر است را برای او فراهم کند.
این یعنی وظیفه اول و اصلی شما در سئو، تولید یک محتوای عالی برای کاربران است. همانطور که بهترین بازاریابی در دنیا به شما کمکی برای فروش طولانی مدت یک محصول بد نمیکند؛ پیادهسازی پیشرفتهترین تکنیکهای سئو هم برای یک محتوای بد بیفایده است!
کیفیت محتوا موضوعی است که در آموزش تولید محتوا به طور مفصل به آن میپردازم. ولی هرگاه محتوایی نوشتید این سوالات را از خود بپرسید:
- آیا عبارات کلیدی مناسب و نیت کاربر از جستجوی این عبارات را پیدا کردهام؟
- آیا مقاله من به تمام سوالات کاربر پاسخ میدهد به طوری که نیاز به مراجعه به سایت دیگری نداشته باشد؟
- چگونه میتوانم خوانایی و آراسته بودن محتوای خودم را بهبود ببخشم؟
- چگونه میتوانم مقاله فعلی خود را نسبت به مقالات قبلی جذابتر کنم؟
- آیا محتوای من دارای المانهایی است که دیگران آن را به اشتراک بگذارند؟
- آیا محتوای من میتواند از دیگران تعامل بگیرد تا درباره محتوای من نظر بدهند؟
نکته دیگر اینکه محتوای شما باید یکتا و غیرتکراری باشد. یعنی آن را دقیقاً از جایی کپی نکنید تا با جریمه از جانب گوگل مواجه نشوید. هیچ اشکالی ندارد که قبل از تولید محتوا در سطح وب به تحقیق بپردازید ولی محتوایتان را حتی اگر ضعیف خودتان تولید کنید. یا اگر از ترجمه مقالات خارجی استفاده میکنید حتماً تجربه و نگرش خود را به آن بیافزایید.
نکته مهم دیگر اینکه محتوای منظم، مستمر و بهروز تولید کنید. اگر 5 محتوا آماده کردهاید آنها را پشت سرهم در یک روز منتشر نکنید. بلکه انتشار آنها را طوری تقسیمبندی کنید که همیشه و حداقل هر هفته محتوایی برای انتشار داشته باشید. همچنین محتواهای قدیمی خود را همیشه آپدیت و بروز نگه دارید و به آن مطالبی اضافه کرده یا محتوای منسوخ را از آن حذف کنید. گوگل متوجه آپدیت شدن محتواهای شما میشود و اهمیت زیادی به مقالات بروز میدهد.
شما با تولید محتوای تخصصی به صورت مستمر، خود را به عنوان یک مرجع در حوزه کاریتان معرفی میکنید. چیزی که گوگل در آخرین آپدیتش خیلی به آن اهمیت داده است و به سایتهایی که به صورت تخصصی بر یک موضوع خاص تمرکز دارند رتبه بهتری میدهد.
کدهای سایت
صفحات وب از کدهای HTML و CSS ساخته شدهاند. مرورگرهای اینترنت این کدها را ترجمه کرده و یک نمای گرافیکی را به کاربر نمایش میدهند. خوشبختانه به لطف سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس دیگر برای طراحی سایت یا راهاندازی یک کسبوکار آنلاین نیازی به تسلط به این کدها نیست ولی آشنایی مختصر با این کدها به شدت به کمک شما میآید.
یادگیری HTML و CSS نه تنها باعث میشود بتوانید قالبها و گرافیک سایت خود را مطابق میلتان شخصیسازی کنید بلکه در سئوی سایتتان هم به کمکتان میآید. با این حال باز هم به لطف سیستم مدیریت محتوای وردپرس، قالبهای آماده و پلاگینهایی مثل Yoast SEO وجود دارد که به سئوی سایت شما کمک میکنند تا نیازی به کدنویسی نداشته باشید.
برای مشخص کردن قسمتهای مختلف یک صفحه وب در زبان HTML از چیزی به نام تگ <TAG> استفاده میشود. دو تا از اصلیترین تگهای هر صفحه در زبان HTML تگهای head و body هستند. تمام تگها و عناصر دیگر یک صفحه وب زیرشاخه این تگها قرار میگیرند.
تگ head شامل اطلاعاتی است که درون یک صفحه وب نمایش داده نمیشود ولی برای توضیح بیشتر درباره یک صفحه لازم هستند. برای مثال کدها یا آدرس فایلهای Css و Javascript مربوط به آن صفحه، عنوان صفحه، تگهای متا و سئو، کد ابزارهای تحلیلی وبسایت (مثل گوگل آنالیتیکس)، کد سیستمهای تبلیغاتی و ….
در تگ body تمام تگها و محتویات قابل نمایش در یک صفحه وب مثل عناوین، پاراگرافها، تصاویر، لینک، لیست، جدول و… قرار میگیرد. برای مثال برای نمایش دادن یک تصویر در یک صفحه وب از تگ img و برای نمایش یک لینک از تگ a درون تگ body استفاده میشود.
برخی از مهمترین تگهایی که برای سئوی مقالات خود باید به آنها توجه نمایید را در زیر آوردهام :
- تگ عنوان :
هر صفحه وب دارای عنوانی است. مثل عنوان هر بخش یک روزنامه که مشخص میکند آن بخش درباره چه موضوعی است شما باید با تگهای عنوان به کاربران و موتورهای جستجو بفهمانید که موضوع اصلی صفحه شما درباره چیست.
تگ title عنوان صفحه را در مرورگر کاربر و برای موتورهای جستجو مشخص میکند. این تگ چون در قسمت head کدهای HTML قرار میگیرد در درون صفحه وب نمایش داده نمیشود. اگر بخواهید عنوان را در درون صفحه وب نمایش دهید باید از تگ H1 درون تگ body استفاده کنید. تگ H1 فقط یکبار در هر صفحه وب باید استفاده شود و عنوان اصلی مطلب شما درون آن قرار میگیرد.
با تگ title و H1 موضوع اصلی یک صفحه وب را مشخص میکنید.
قطعاً هر مقاله شامل تیترها (Heading) و زیرتیترهایی (Sub Heading) است. برای همین تگهای H2 تا H6 وجود دارند. بعد از نوشتن عنوان اصلی مقاله با تگ H1 شما باید تیترهای اصلی یک مقاله را با تگ H2 و زیر تیترهای هر تیتر را با تگ H3 مشخص میکنید. اگر زیرتیترهای شما باز دارای زیر تیتر بودند از تگ H4 استفاده میکنید. نکته مهم در سئو رعایت این ساختار درختی است.
اگر از سیستمهای مدیریت محتوا استفاده میکنید اکثر قالبهای معتبر این نکات را رعایت میکنند و به طور خودکار با توجه به عنوانی که برای مطلب خود برگزیدهاید تگهای title و h1 را جایگذاری میکنند. تنها نکتهای که شما باید رعایت کنید نوشتن تیترها با تگ h2 و زیر تیترها با تگ h3 است.
- تگ متای توضیحات
این تگ همانطور که از اسمش پیداست فرصتی برای شماست تا توضیحاتی درباره صفحه وب خود به موتورهای جستجو بیان کنید. شما در 160 کاراکتر باید بیان کنید که صفحه شما درباره چه چیزی صحبت میکند. این توضیحات در صفحه نتایج جستجو در بخش snippet هم نمایش داده میشود.
اگر بیشتر از 160 کاراکتر توضیحات بنویسید ادامه توضیحات شما از کاراکتر 160 به بعد نمایش داده نمیشود و اگر این تگ را خالی بگذارید موتورهای جستجو به صورت اتوماتیک قسمتی از مطلب شما را برداشته و در این قسمت نمایش میدهند. هر چند هم برای کمک به موتورهای جستجو در درک بهتر صفحه شما و هم برای ترغیب کاربران به کلیک روی سایت شما، تکمیل این تگ توصیه میشود.
- ویژگی alt از تگ img
برای نمایش تصاویر در زبان HTML از تگ img استفاده میشود. این تگ دارای یک ویژگی به نام alt است. در این ویژگی شما باید متنی را بنویسید که اگر به هر دلیلی تصویر شما بارگذاری نشد آن متن به جای تصویر نمایش داده شود. همچنین این متن به موتورهای جستجو کمک میکند متوجه شوند که تصاویر شما درباره چه موضوعی است.
هر چند امروزه به لطف پیشرفتهای صورت گرفته در هوش مصنوعی، گوگل قادر به تشخیص محتوای تصاویر و حتی ویدیوها است ولی در هر صورت توصیه میشود که ویژگی alt را خالی نگذارید! در نوشتن ویژگی alt (متن جایگزین تصویر) نکات زیر را مد نظر قرار دهید.
- اولویت اول شما بیاد متنی باشد که تصویر را با جزییات توضیح میدهد.
- نه کوتاه و تک کلمهای بنویسید و نه خیلی بلند (تا 120 کارکتر مناسب است.)
- در صورت امکان از کلمات کلیدی در آن استفاده کنید ولی تکرار و زیاده روی نکنید.
آدرس صفحه (URL)
یک وِبسایت (WebSite) از چندین صفحه وب (WebPage) تشکیل شده است و تمام این صفحات متعلق به یک نام دامنه هستند.
برای مثال صفحه اصلی سایت من در آدرس bahmani.info و آدرس این صفحه با عنوان “سئو چیست؟” برابر https://bahmani.info/what-is-seo میباشد. شما میتوانید برای صفحات وب خود اسم (نامک) دلخواه تعیین کنید تا در آدرس آن به نمایش در بیاید. برای مثال من در سایتم نامک صفحه تماس با ما را برابر contact گذاشتهام.
چیزی که در سئو اهمیت دارد استفاده از کلمات کلیدی در آدرس صفحات شماست. این نکته را در نظر داشته باشید که اگر در آدرس صفحات خود از نامک فارسی استفاده کنید و این آدرس را در جایی کپی کنید کارکترهای فارسی تبدیل به کارکترهای درهم انگلیسی میشوند.
در گذشته موتورهای جستجو این تفاوت را درک نمیکردند و نمیتوانستد کلمات کلیدی را در آدرس صفحات پیدا کنند ولی اکنون موتورهای جستجو کارکترهای فارسی را متوجه میشوند و تنها مشکلی که URL فارسی ممکن است برای شما ایجاد کند در هنگام اشتراکگذاری آدرس در مکانهای دیگر است چون باید آدرسی طولانی و درهم را برای بقیه به نمایش بگذارید.
پس از منظر سئو اینکه در URL صفحه وب خود از نامک فارسی یا انگلیسی استفاده کنید تقریباً فرقی ندارد ولی حتماً از کلمه کلیدی فارسی یا معادل انگلیسی آن در نامک استفاده نمایید. اما در کل برخی ترجیح میدهند برای تمیزتر بودن آدرس صفحات خود از نامکهای انگلیسی استفاده کنند.
پروتکل HTTPS
از آن جایی که در بستر اینترنت ممکن است درخواستهای مختلفی سمت سرور فرستاده شود که یکی از آنها فقط بازدید از یک صفحه وب است؛ برای هر نوع درخواست یک نوع قرارداد یا پروتکل در نظر گرفته شد تا سرور متوجه شود چگونه باید به هر درخواست پاسخ دهد.
مثلاً برای انتقال فایل به سرور از پروتکل (FTP (File Transfer Protocol استفاده میشود و برای مشاهده یک صفحه وب از پروتکل HTTP. پس اگر در آدرس یک وبسایت اینترنتی کلمه HTTP رو دیدید معنیاش این است که ما از سرور تقاضای مشاهده یک صفحه وب را داریم. اگر هم جایی پروتکل HTTPS را دیدید مثل همان HTTP است با این تفاوت که اگر اطلاعاتی در این وبسایت وارد کردیم رمزنگاری میشود و دسترسی به اطلاعات ما برای هکرها دشوار است.
حتماً علامت قفل سبز رنگ یا اخطار قرمز رنگ را در مراجعه به سایتها دیدهاید. علامت هشدار قرمز رنگ یعنی اینکه اطلاعات شخصی یا اطلاعات حساب بانکی خود را در این سایتها وارد نکنید.
موتورهای جستجو طبیعتاً به سایتهای ایمن و دارای گواهی SSL که از پروتکل HTTPS استفاده میکنند رتبه بهتری میدهند. پس حتماً در هنگام ثبت دامین خود یک گواهی SSL هم برای سایت خود خریداری نمایید. این گواهیها معمولاً نیاز به تمدید سالیانه دارند. البته برخی از ارایه دهندگان سرویسهای میزبانی وب این گواهی را به طور رایگان در اختیار خریدار هاست و دامین خود قرار میدهند.
اگر سایت وردپرسی دارید بعد از خریداری گواهی، پلاگین Really Simple SSL تنظیمات فنی لازم را بر روی سایت شما انجام میدهد تا از این به بعد سایت شما با پروتکل HTTPS برای کاربران و موتورهای جستجو به نمایش در بیاید.
کدهای اسکیما Schema.org
کدهای اسکیما مجموعهای از تگها یا میکرو دیتاها هستند که به کدهای HTML خود اضافه میکنید تا موتورهای جستجو بهتر بتوانند سایت شما را بخوانند و در صفحه نتایج موتورهای جستجو (SERP) بهتر دیده شوید.
در واقع به کار بردن کدهای اسکیما باعث میشود ظاهری متفاوت از سایر نتایج در موتورهای جستجو داشته باشید. در نتیجه امکان کلیک روی سایت شما بالاتر میرود. برای مثال شما میتوانید در اسنیپت خود امتیاز ستارهای یا پرسش و پاسخ اضافه کنید یا حتی قیمت محصول خود را نمایش دهید. اگر از کدهای اسکیما استفاده کنید اسنیپت سایت شما در موتورهای جستجو به صورت Rich Snippet (اسنیپت غنی) نمایش داده میشود.
همچنین با کدهای اسکیما میتوانید آدرس، تلفن، اطلاعات تماس و توضیحاتی را درباره کسبوکار خود به موتورهای جستجو ارائه دهید. این کار تأثیر اعتماد افراد و موتورهای جستجو به سایت شما را افزایش میدهد.
نیازی به حفظ کردن کدهای اسکیما نیست و هر وقت به آنها نیاز داشتید کافی است آنها را در صفحه مربوطه کپی کنید. اگر سایت وردپرسی دارید به راحتی با افزونه WP Schema Pro میتوانید این کدها را در سایتتان پیادهسازی کنید.
ساختار سایت و لینک سازی داخلی
ساختار سایت شما باید به گونهای باشد که کاربران از صفحه اصلی سایتتان حداکثر با 3 کلیک به هر مطلبی از سایتتان دسترسی داشته باشند. همچنین کاربران باید در سایت شما احساس سردرگمی و گیجی نکنند. شما باید کار کردن با سایت خود را برای کاربران به یک امر لذتبخش و آسان تبدیل کنید.
کاربران را در سایت خود مجبور به فکر کردن نکنید!
از صفحات مرتبط و هم موضوع سایت خود به همدیگر لینک دهید یا در بین متون مقالات خود کاربران را به مطالعه مطلب مرتبط دیگری تشویق کنید. به این امر لینک سازی داخلی گویند و هم باعث میشود کاربران مدت زمان بیشتری را در سایتتان سپری کنند و هم باعث میشود رباتهای موتورهای جستجو بهتر در سایت شما بخزند که هر دو در سئوی سایت شما تاثیر مثبت دارند.
همچنین با ارسال نقشه سایت خود برای موتورهای جستجو آنها را در درک هر چه بهتر ساختار وبسایتتان یاری کنید. اگر از پلاگین Yoast Seo استفاده میکنید کار شما راحت است و فقط کافی است آدرس نقشه سایت خود را در Google Search Console ثبت کنید.
نسخه موبایل
چه بخواهیم و چه نخواهیم امروزه بیشتر کاربران اینترنت از گوشی موبایل خود برای دسترسی به صفحات وب استفاده میکنند. پس وبسایت شما حتماً باید برای کاربران موبایل بهینه باشد. این بهینهسازی تا قسمتی توسط کدهای CSS و بحث واکنش پذیر بودن (Responsive) صفحات وب تأمین میشود. قسمتی مربوط به استفاده از فونت استاندارد بوده و قسمتی مربوط به سرعت سایت شما میباشد.
طراحی Responsive نوعی طراحی قالب سایت است که در آن وبسایت شما با توجه به نوع دستگاه و صفحه نمایش کاربر تغییر شکل میدهد. خوشبختانه امروز بیشتر قالبهای آماده وردپرس این قابلیت را همراه خود دارند.
برای اینکه بررسی کنید که آیا سایتتان برای کاربران موبایل بهینه است یا نه میتوانید از ابزار Mobile-Friendly Test گوگل استفاده کنید.
سرعت سایت
با پیشرفت تکنولوژی دیگر افراد کم طاقت شدهاند. آنها تحمل زمان طولانی منتظر ماندن برای باز شدن یک صفحه وب را ندارند. محتوای شما هر چقدر هم عالی باشد اگر صفحه شما دیر بارگذاری شود افراد قبل از دیدن آن، صفحه شما را میبندند.
بر اساس آخرین آمار گوگل اگر بارگذاری صفحه شما تا 6 ثانیه طول بکشد امکان بستن صفحه شما توسط کاربران تا 106 درصد افزایش مییابد! خود شما آخرین باری که لود شدن یک صفحه برایتان زمان زیادی طول کشید چه اقدامی انجام دادید؟
نکته اینکه اگر صاحب سایت هستید سرعت سایت خود را با اینترنت و مرورگر خود به طور کیفی نسنجید! سرعت لود سایت شما با توجه به مکان جغرافیایی کاربران و سرعت اینترنت هر فرد میتواند کاملاً متفاوت باشد! برای تست سرعت سایت خود میتوانید از ابزارهای Test My Site یا Google PageSpeed insights از گوگل یا GTmetrix یا Pingdom کمک بگیرید.
عوامل زیادی درسرعت بارگذاری (Load) سایت شما میتواند نقش داشته باشد که در ادامه به مهمترین آنها میپردازم:
- استفاده از قالب بهینه :
اگر قالب سایت شما به طور بهینه کد نویسی نشده باشد میتواند در سرعت لود سایت شما فاجعه به بار بیاورد. حتماً از قالبهای معروف ، اصلی و بروز برای وبسایت خود استفاده کنید.
- پلاگینهای اضافه :
اگر پلاگینهای سایت شما به درستی کد نویسی نشده باشند یا بروز نباشند میتوانند در سرعت سایت شما خلل ایجاد کنند. حتماً از پلاگینهای معتبر استفاده کنید و همیشه آنها را بروز نگه دارید.
- استفاده از هاست مناسب :
بعد از اطمینان از بهینه بودن کدهای سایت خود باید سراغ استفاده از هاست مناسب بروید. هاست شما باید متناسب با تعداد بازدیدکنندگان سایت شما باشد. در ابندای کار که بازدیدکننده زیادی ندارید معمولاً یک هاست اشتراکی برای شما کافیست و نیازی نیست سرور مجازی یا اختصاصی تهیه نمایید.
نکته اینکه حتماً از شرکتهای معتبر هاست تهیه کنید تا هم پیکربندی هاست را به درستی انجام داده باشند و هم در مانیتورینگ و پشتیبانی هاست به شما کمک کنند.
- تصاویر بهینه :
سایز و حجم تصاویر شما برای کاربران اینترنت باید مناسب باشد. یک تصویر نامناسب سرعت بارگذاری صفحه شما را میتواند حتی تا 10 برابر افزایش دهد! حتماً از تصاویر با سایز مناسب ( بدون نیاز به تغییر سایز توسط کدهای CSS) و حجم مناسب استفاده کنید. برای کاهش حجم تصاویر خود میتوانید از برنامه فتوشاپ یا پلاگین وردپرسی WP Smush یا وبسایت compressor.io کمک بگیرید.
- افزونههای کش(cache) :
افزونههای کش یک نسخه از صفحات وبسایت شما را به صورت استاتیک ذخیره میکنند تا در مراجعات بعدی کاربر به سایتتان نیازی به لود مجدد صفحات نباشد. بدین صورت سرعت load سایت شما به مراتب کاهش پیدا میکند. از معروفترین افزونههای کش وردپرس WP Rocket ، WP Super Cache ،LiteSpeed Cache نام دارند.
- شبکه تحویل محتوا :
CDN ها یک نسخه از صفحات سایت شما را بر روی سرورهای مختلف در سراسر دنیا ذخیره میکنند تا کاربران اطلاعات سایت شما را از نزدیکترین سرور به موقعیت جغرافیایی خود دریافت کنند. برای تهیه CDN میتوانید از سرویس خارجی CloudFlare یا سرویس ایرانی ابر آروان کمک بگیرید.
- نسخه AMP :
“صفحات موبایلی پرشتاب” چهارچوبی توسط گوگل است که با به کارگیری آن فقط مجاز به استفاده از برخی کدها و المانها در صفحات سایت خود هستید. همچنین صفحات وبسایت شما از طریق سرورهای گوگل به کاربر نمایش داده میشود. بدین ترتیب سرعت لود سایت شما برای کاربران موبایل به شدت افزایش مییابد.
بکارگیری AMP الزامی نیست و با استفاده از AMP باید قید برخی از قابلیتها و ویژگیها را در سایت خود بزنید. اکثر قالبهای معتبر در تنظیمات خود گزینهای دارند که میتوانید ویژگی AMP را با یک کلیک فعال یا غیرفعال کنید. همچنین برای این منظور میتوانید از افزونههای وردپرسی کمک بگیرید.
سئوی خارج سایت (Off-Page SEO)
سئوی خارجی تمام اصولی است که اگر در خارج از سایت شما رعایت شود میتواند منجر به بهبود رتبه شما در موتورهای جستجو گردد. برای مثال اگر کاربران مطالب شما در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند ، اگر سایتهای معتبر به سایت شما لینک دهند همگی نشان از اعتبار بالای سایت شما است.
در سئوی داخلی به زیبایی و دکوراسیون داخلی خانه خود پرداختیم. اکنون وقتش رسیده که از خانه خود بیرون برویم و دستی به سر و روی حیاط خانه بکشیم. در ادامه به معرفی مهمترین معیارهای سئوی خارج سایت میپردازم :
اعتبار (Authority)
اعتبار سایت شما با دو عامل سنجیده میشود:
- اعتبار دامنه (DA: Domain Authority):
به این نکته اشاره دارد که چقدر دامنه شما در سطح وب شناخته شده و دارای اعتبار است. این اعتبار به عوامل مختلفی مثل تعداد لینکهای موجود از دامنه شما در سطح وب، تعداد منابع معتبری که به شما لینک دادهاند، سابقه فعالیت شما در سطح وب (عمر دامنه)، میزان مفید بودن سایتتان برای کاربران در گذشته، تعداد بازدید روزانه از سایتتان و … بستگی دارد.
- اعتبار صفحه (PA: Page Authority):
همانند اعتبار دامنه است ولی اعتبار را برای یک صفحه خاص از سایت شما بررسی میکند. (برای مثال یک مطلب خاص از وبلاگتان). هر صفحه از سایت شما میتواند دارای نمره اعتبار متفاوتی باشد.
نمره اعتبار معمولاً از بازه 0 تا 100 در نظر گرفته میشود و هر چه نمره شما به 100 نزدیکتر باشد سایتتان دارای اعتبار بیشتری است. تعداد کمی سایت دارای نمره اعتبار 100 یا نزدیک به 100 هستند مثل google , youtube , microsoft و سایتهای برتر ایرانی معمولاً اعتباری بین 50 تا 80 دارند. ابزارهای مختلفی برای بررسی نمره اعتبار وجود دارند که معروفترین آنها ابزار آنالیز دامنه سایت moz.com است. همچنین میتوانید از ابزارهای seo review tools یا website seo checker کمک بگیرید.
لینک سازی خارجی
تکنیکهای مختلفی برای گرفتن لینک از سایتهای مختلف وجود دارد. برخی از این تکنیکها کلاه سیاه ، برخی کلاه خاکستری و برخی کلاه سفید هستند. اصل مهم این است که محتوای بسیار مفیدی برای کاربران تولید کنید و کمی صبر داشته باشید. مطمئن باشید کاربران مطالب خوب را در سطح وب به اشتراک میگذارند.
البته این به معنی دست به سینه نشستن نیست بلکه شما باید به سراغ لینک سازی خارجی بروید و گاهاً از افراد مختلف درخواست کنید که به سایت شما لینک بدهند. مثلاً از کاربران خود بخواهید مطالب سایتتان را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند. همچنین در نظر داشته باشید که فعالیت در شبکههای اجتماعی بسیار میتواند به دیده شدن هر چه بیشتر سایتتان کمک کند.
یا میتوانید با سایتهای خبری همکاری داشته باشید و مطالبی را به صورت پست مهمان در آنها منتشر کنید. حتماً با وبسایتهای دیگر از طریق ایمیل در ارتباط باشید و به روشهای مختلف با آنها رابطه یا همکاری مشترکی ایجاد کنید. لینک سازی خارج مبحث گستردهای است که در مطلبی جدا به طور مفصل به آن پرداختهام.
در مبحث لینک سازی خارجی موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- لینک شما ترجیحاً در سایت معتبر با DA بالا قرار گیرد.
- موضوع سایت و صفحهای که لینک شما در آن قرار دارد مرتبط با شما باشد.
- تگ HTML لینک دارای ویژگی rel=nofollow نباشد.
- متن لینک، مرتبط با کلمه یا عبارت کلیدی باشد که سعی دارید در آن رتبه بگیرید.
برندسازی
هر چه برند شما قویتر باشد افراد بیشتری به جستجوی نام شما در موتورهای جستجو میپردازند. برای مثال تعداد جستجوی ماهانه عبارت “دیجی کالا” از “فروشگاه اینترنتی” بیشتر است. این خود یک نمره اعتبار برای “دیجی کالا” در نظر گرفته میشود و یک گواهی برای موتورهای جستجو است که افراد، فروشگاه اینترنتی “دیجی کالا” را بر سایر فروشگاههای اینترنتی ترجیح میدهند. بنابراین اگر فردی کلمه فروشگاه اینترنتی را هم جستجو کرد اولین گزینه در صفحه نتایج به او “دیجی کالا” پیشنهاد داده میشود.
همچنین با برندسازی قوی احتمال اینکه افراد بیشتری روی سایت شما در صفحه نتایج موتورهای جستجو کلیک کنند بالاتر میرود. خود شما وقتی به یک سوپر مارکت میروید و میخواهید برای مثال یک سس کچاپ خریداری کنید آیا ترجیح میدهید یک برند شناخته شده را انتخاب کنید یا برندی که تا به حال اسمش حتی به گوشتان نخورده است؟ این موضوع در فضای آنلاین هم صادق است.
تعامل کاربران با صفحه SERP
- نرخ کلیک (CTR) :
یکی از معیارهایی که گوگل سایتها را بر اساس آن رتبهبندی میکند تعداد کلیک افراد روی نتایج مختلف در SERP است. حتماً برای شما پیش آمده که موضوع خاصی را در گوگل جستجو کنید و در لیست نتایج روی یک گزینه خاص کلیک کنید نه صرفاً نتیجه اول تا سوم.
این به این معنی است که یا شما در جستجوهای گذشتهتان و مراجعه به آن سایت راضی بودهاید و ترجیح میدهید دوباره وارد آن سایت شوید یا سایت مربوطه سایت سرشناسی است و شما دقیقاً به آن سایت احتیاج دارید و یا هر علت دیگری.
اگر افراد بسیاری یک سایت خاص را به سایر سایتهای صفحه نتایج ترجیح دهند آن سایت کم کم رتبه گرفته و به گزینههای برتر SERP صعود میکند. همچنین شما میتوانید با بهرهگیری از کدهای اسکیما و نوشتن عنوان و توضیحات جذاب خود را از بقیه گزینهها در صفحه نتایج جستجو جدا کنید و کلیک بیشتری از کاربران دریافت نمایید.
- نرخ پرش (Bounce Rate) :
همچنین حتماً پیش آمده است که از لیست نتایج وارد یک سایت شده و به دلایل مختلف بدون انجام هیچ اقدامی از آن سایت خارج شوید و روی سایتهای دیگر لیست نتایج کلیک کنید. این برای موتورهای جستجو به این معنا است که سایت اول نیازهای شما را برآورده نکرده و مجبور شدهاید به دنبال نتایج دیگری بگردید. رتبه این دسته از سایتها به مرور در موتورهای جستجو تنزل پیدا میکند.
در واقع مدت زمانی که افراد در سایتهای مختلف میگذرانند خود بیانگر مفید بودن یا نبودن یک سایت برای مخاطبان است. با تولید محتوای مفید و کاربردی ، رابط کاربری زیبا (UI)، تجربه کاربری لذتبخش (UX)، سرعت بارگذاری مناسب سایت ، استفاده از ویدئو در محتوا و… زمان ماندگاری کاربران در سایت خود را بهبود میبخشید.
همچنین همیشه مخاطبان درست را برای سایت خود هدف بگیرید یعنی برای ترافیک بیشتر سعی نکنید سایت خود را روی کلمات کلیدی غیر مرتبط بهینه کنید؛ در این صورت اگر افراد به سایت شما وارد شده و مشاهده کنند سایت شما آنچیزی نیست که وعده دادهاید به سرعت از آن خارج میشوند.
سئوی محلی (Local SEO)
گوگل صفحه نتایج متفاوتی را به هر کاربر بر اساس موقعیت مکانیاش نشان میدهد. مثلاً وقتی یک کاربر کلمه «رستوران» را در گوگل جستجو کند معمولاً به دنبال رستورانی در نزدیکی خود میگردد. پس گوگل رستورانهای نزدیک به او را نمایش میدهد نه رستورانها یک شهر دیگر را.
کارهایی از قبیل قرار دادن آدرس خود در سایتتان یا ثبت مکان کسبوکار خود در نقشه گوگل (Google Maps) به سئوی محلی شما کمک میکند. همچنین اگر کسبوکار محلی دارید و بیشتر خدمت خود را در یک شهر ارائه میدهید استفاده از نام آن شهر به عنوان یک کلمه کلیدی در مطالبتان میتواند مفید باشد.
شبکههای اجتماعی
فعالیت در شبکههای اجتماعی ، تعداد دنبال کنندگان و لایکها و کامنتهای پستهای شما، تعداد اشتراک گذاری مطالب شما و… همگی در کسب رتبه بهتر در موتورهای جستجو تاثیر میگذارند. موتورهای جستجو میتوانند پروفایل شما در شبکههای اجتماعی را شناسایی کنند.
اینکه فعالیت شما در شبکههای اجتماعی مختلف چگونه است و چه تعداد افراد شما را دنبال میکنند یا برای شما کامنت میگذارند یک امتیاز مثبت برای سایت شما هم به حساب میآید.
حتی کیفیت اشتراکگذاری مطالب شما هم مهم است. اگر افراد معتبر و اینفلوئنسرهای مرتبط مطالب شما را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند. طبیعتاً نزد موتورهای جستجو امتیاز بیشتری نسبت به افراد عادی یا دوستانتان دارد.
در این راهنمای جامع تلاش نمودم تا جای ممکن به تمام نکات اصلی سئو اشاره کنم. قطعاً یادگیری کامل سئو با مطالعه یک یا چند مقاله ممکن نیست ولی به جرات میگویم پیادهسازی تکنیکهای همین صفحه هم میتواند شما را به صفحه اول گوگل برساند.
سئو رکن اصلی دیده شدن در فضای آنلاین است. ممکن است کمی زمانبر و نیازمند تلاش باشد ولی خیالتان را تا مدتها از جذب بازدیدکننده جدید برای سایتتان راحت میکند.
همچنین بیش از حد خود را درگیر تکنیکهای مختلف و جدید و بروز سئو نکنید. خوشبختانه با پیشرفت الگوریتم موتورهای جستجو کار شما هر روز راحتتر میشود و شما باید اولویت اصلی خود را بر تولید محتوای مفید برای کاربران بگذارید. مطمئن باشید اگر کاربران را در اولویت قرار دهید موتورهای جستجو هم شما را در اولویت قرار میدهند.
در پایان نقشه راه شما برای تبدیل شدن به یک متخصص سئو را در قالب یک اینفوگرافیک آوردهام :