شبکه‌های اجتماعی

شبکه اجتماعی چیست؟ + معرفی رسانه‌های اجتماعی پرکاربرد

شبکه اجتماعی عبارتی برای سایت‌ها و اپلیکیشن‌هایی است که تمرکزشان بر ایجاد ارتباط و تشکیل اجتماع بین مردم در فضای آنلاین است. در این شبکه‌ها مردم با تعامل با همدیگر به تبادل نظر، اشتراک‌گذاری محتوا و همکاری می‌پردازند.

فروم‌ها (تالارهای گفتگو)، میکروبلاگ‌ها، پلتفرم‌های اشتراک‌گذاری محتوا، پلتفرم‌های نقد و بررسی، پیام‌رسان‌ها و… در دسته‌های مختلف رسانه‌های اجتماعی قرار می‌گیرند.

با پیشرفت تکنولوژی و هوشمند شدن گوشی‌های تلفن همراه، استفاده از شبکه‌های اجتماعی رونق و سرعت بیشتری گرفت و هر فردی در هر لحظه‌ای که اراده کند؛ بدون اینکه حتی لازم باشد در خانه پشت کامپیوتر شخصی خود قرار بگیرد می‌تواند پیام یا تصویر دلخواه خود را در این شبکه‌ها به اشتراک بگذارد!

این پیشرفت تکنولوژی و سرعت اینترنت باعث شده کاربران موبایل شبکه‌های اجتماعی از کاربران کامپیوتری آن پیشی بگیرد و رسانه‌های مختلف اجتماعی پلتفرم اصلی خود را برای کاربران موبایل عرضه کنند.

پلتفرم‌های اجتماعی به هر شخصی یک رسانه داده‌ است. پیش از این، رسانه‌های عمومی مثل رادیو، تلویزیون و روزنامه‌ها در اختیار اشخاص یا شرکت‌های خاصی بودند. اما امروزه هر فردی می‌تواند به تولید محتوا پرداخته و پیام خود را از طریق رسانه‌های اجتماعی به گوش عموم مردم برساند.

نقل قول از مارک زاکربرگ

البته کلمه شبکه‌های اجتماعی (social networks) و رسانه‌های اجتماعی (social media) اغلب به جای هم استفاده می‌شود. اما تفاوت‌های ریزی بین آن‌ها وجود دارد. در رسانه‌های اجتماعی تمرکز بیشتر روی انتشار محتوا است (ارتباط یک طرفه) اما در شبکه‌های اجتماعی تمرکز بیشتر روی گسترش رابطه و شبکه‌سازی با افراد دیگر است (ارتباط دو طرفه).

البته امروزه پلتفرم‌های اجتماعی مثل فیسبوک، یوتیوب، اینستاگرام و … با گسترش امکانات خود تمام این جنبه‌ها را در بر می‌گیرند. خیلی از افراد از شبکه‌های اجتماعی به عنوان ابزاری برای ارتباط و تعامل با دوستان و آشنایانشان استفاده می‌کنند. برخی دیگر برای آگاهی از آخرین اخبار و اطلاعات از آن استفاده کرده و صرفاً مصرف کننده محتوا هستند و برخی هم به دنبال شبکه‌سازی و ارتباط با افراد جدید هستند.

همچنین رسانه‌های اجتماعی از الگوریتم‌های خاصی برای نمایش و پیشنهاد محتواهای مختلف به افراد استفاده می‌کنند. با وجود این الگوریتم‌ها جلوی انتشار محتواهای اسپم و تبلیغاتی گرفته شده تا محتواهای مفیدتر و محبو‌ب‌تر هر چه بیشتر دیده شوند.

پس در هر رسانه اجتماعی که تصمیم به فعالیت گرفتید؛ تولید محتوای مفید یک اصل ضروری برای دیده شدن و گسترش رابطه خود با سایر افراد است.

در ادامه ضمن بیان تاریخچه مختصری از شبکه‌های اجتماعی به دسته‌بندی آن‌ها از نظر کارکردشان می‌پردازم و سپس تخصص‌ها و اصطلاحات رایج موجود در شبکه‌های اجتماعی را معرفی خواهم کرد.

اولین و محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی

در ابتدای خلق وب، بیشتر دانشگاه‌ها، مؤسسات و شرکت‌ها به تولید محتوا در بستر وب می‌پرداختد و مردم عادی در وب ۱٫۰ بیشتر مصرف کننده محتوا بودند. یعنی کاربران اینترنت امکان تولید محتوا یا تغییر در محتواهای موجود را نداشتند. اگر هم افراد قصد ارسال محتوا برای همدیگر را داشتند از ایمیل استفاده می‌کردند.

اما کم‌کم وب‌سایت‌ها بهای بیشتری به کاربران دادند و مفهوم وب 2.0 شکل گرفت. سایت‌ها بر مبنای محتوای تولید شده توسط کاربران، مشارکت و همکاری آن‌ها شکل گرفتند و کاربران از حالت منفعل و فقط خواننده بودن خارج شدند. در نتیجه با روی کار آمدن فروم‌ها (تالارهای گفتگو) و شبکه‌های اجتماعی، استقبال بی‌نظیری از آن‌ها صورت گرفت.

شبکه‌های اجتماعی باعث می‌شدند بتوانید به سادگی هر چه تمام‌تر با تعداد زیادی از دوستان و آشنایان خود به شکل همزمان ارتباط برقرار کنید. حتی می‌توانستید صفحه خود را به روی عموم باز کرده و با تولید محتوای جذاب مخاطبان و دوستان جدیدی را جذب خود کنید.

شبکه‌های اجتماعی هر شخص را تبدیل به یک رسانه عمومی و تولید کننده محتوا کرده‌ است.

اولین شبکه اجتماعی که به‌طور رسمی در فضای وب شروع به کار کرد را می‌توان SixDegrees.com نامید. در این شبکه اجتماعی که در سال 1997 راه‌اندازی شد؛ می‌توانستید یک حساب کاربری بسازید و شبکه‌ای از دوستان خود تشکیل دهید و با آن‌ها به تبادل پیام متنی بپردازید. جالب اینکه این شبکه اجتماعی هنوز فعال است و عضویت در آن فقط به صورت دعوت‌نامه‌ای صورت می‌گیرد.

اما به شکل گسترده‌تر، سال 2005 را می‌توان سال شروع رشد چشمگیر شبکه‌های اجتماعی دانست. مارک زاکربرگ دامنه Facebook را خریداری کرد، LinkedIn باهدف ایجاد جامعه‌ای برای کسب‌وکارها پدیدار شد. سایت‌های اشتراک عکس مثل Flickr و Photobucket به وجود آمدند و از همه مهم‌تر سیستم مدیریت محتوای WordPress رونمایی شد. پلتفرم معروف اشتراک‌گذاری ویدیو یعنی YouTube هم در همین سال شروع به فعالیت کرد.

با استقبال مردم از شبکه‌های اجتماعی کم‌کم ایده‌های جدیدی برای این رسانه‌ها شکل گرفت. مثلاً Twitter در سال 2006 ، Instagram در سال 2010 و TikTok در سال 2016 و clubhouse در سال 2020 متولد شدند و امروزه بسیار محبوب و پرکاربر هستند. با این حال شبکه‌های اجتماعی همواره سعی می‌کنند با خلق قابلیت‌های جدید از رقبای خود پیشی بگیرند و این رقابت تا به امروز ادامه دارد.

جالب اینکه خود این شبکه‌ها باعث به وجود آمدن  مفاهیم جدیدی در زندگی انسان‌ها شده‌اند. مفاهیمی که قبل از آن هیچ وجود خارجی نداشتند. مثلاً در سال 2007 مفهوم هشتگ برای اولین بار توسط توییتر به کار گرفته شد و از آن برای دسته‌بندی توییت‌ها و ایجاد آگاهی‌های اجتماعی با توییت زدن حول یک هشتگ خاص استفاده می‌شد.

استیکر‌ها و ایموجی‌ها( :mrgreen: ) برای بیان احساسات در فضای آنلاین توسعه یافتند. استفاده از تصاویر سلفی مد شد و با رشد سرعت اینترنت پخش زنده ویدئو در شبکه‌های اجتماعی پدیدار شد. همچنین سلبریتی‌ها جای خود را به اینفلوئنسرهای فضای مجازی دادند.

در ادامه این تاریخچه مختصر بد نیست نگاهی به آخرین آمار محبوبیت شبکه‌های اجتماعی بیندازیم. همان‌طور که در تصویر زیر می‌بینید؛ طبق آمار تارنمای statista هم‌اکنون (سال 2020 میلادی) Facebook با 2 میلیارد و پانصد میلیون نفر کاربر در صدر پرطرفدارترین شبکه اجتماعی در جهان قرار دارد.

پرطرفدارترین شبکه‌های اجتماعی


انواع مختلف شبکه‌های اجتماعی

امروزه با توجه به درهم تنیده شدن شبکه‌های اجتماعی جداسازی و تفکیک کاربرد آن‌ها از هم کار سختی است. خیلی از شبکه‌های اجتماعی با یک هدف خاص شکل گرفتند ولی کم‌کم برای اینکه رقابت را به سایر شبکه‌ها نبازند امکانات آن‌ها را به خود اضافه نمودند. بااین‌حال با توجه به هدف و کاربرد اصلی این شبکه‌ها می‌توان دسته‌بندی کلی مطابق زیر برای آن‌ها متصور شد تا کمتر با همدیگر همپوشانی داشته باشند.

  • شبکه سازی (شبکه اجتماعی) :

اساس کار این شبکه‌ها برای ارتباط دادن افراد با علایق مشترک با همدیگر بود. بدین ترتیب افراد دوستان جدیدی را در فضای آنلاین پیدا می‌کردند یا کسب‌وکارها مخاطبان مناسبشان را به خود جذب می‌کردند. اساس کار این شبکه‌های اجتماعی بر تعامل افراد با هم استوار است. از معروف‌ترین این شبکه‌ها می‌توان Facebook,Twitter,LinkedIn و… را نام برد.

  • اشتراک گذاری محتوا (رسانه اجتماعی) :

هدف اصلی این پلتفرم‌های اجتماعی اشتراک‌گذاری محتواهای تصویری یا ویدئویی بود. یعنی تعامل و مکالمه کاربران باهم در درجه دوم اهمیت قرار گرفت. مثلاً برای اینکه در اینستاگرام بتوانید تعامل خود با بقیه افراد را شروع کنید حتماً باید یک عکس یا ویدئو به اشتراک بگذارید و مثل توییتر نمی‌توانید با نوشتن تنها چندین کلمه یک پست ایجاد کنید. شبکه‌های اجتماعی Youtube, Snapchat هم در این دسته قرار می‌گیرند.

  • بحث و گفتگو :

این شبکه‌های اجتماعی حول بحث و تبادل نظر پیرامون یک موضوع یا اخبار خاص شکل گرفتند. بدین ترتیب که شما می‌توانید یک موضوع یا سؤال خاص را مطرح کنید و افراد دیگر درباره آن نظر بدهند. شبکه‌های اجتماعی Reddit, Quora, Digg در این دسته قرار می‌گیرند. البته اکثر فروم‌ها (انجمن یا تالارهای گفتگو) هم بیشتر با این هدف راه‌اندازی می‌شوند.

  • نشانه‌گذاری و جمع آوری محتوا :

در سطح وب و سایت‌های مختلف مطالب زیادی وجود دارد. بنابراین سرویس‌هایی به وجود آمدند تا مطالب مختلف موجود در وب را که حول یک موضوع خاص هستند را جمع آوری کنند. در بعضی از این شبکه‌ها شما می‌توانید عکس‌ها یا مقالاتی از سایت خود یا دیگران را منتشر کنید. بدین صورت هر کاربر می‌تواند مطالب مفید در سطح وب را با موضوعات مورد علاقه خود دسته‌بندی کند. Pinterest, Flipboard از معروف‌ترین پلتفرم‌های اجتماعی این دسته هستند.

  • نقد و بررسی :

با گسترش کسب‌وکارها در فضای آنلاین نیاز به فضایی احساس می‌شد تا افراد بتوانند تجربه خود را از خرید یا استفاده از محصولات و خدمات یک کسب‌وکار با بقیه به اشتراک بگذارند. بنابراین شبکه‌های اجتماعی بر پایه نقد و بررسی به وجود آمدند. از معروف‌ترین این شبکه‌ها Yelp و TripAdvisor نام دارند.

  • بلاگری یا ولاگری :

این دسته از شبکه‌های اجتماعی مناسب افرادی است که می‌خواهند با تولید محتوای مفید و بیان داستان‌های خود مخاطبان زیادی را جذب خود کنند. از آنجایی که زدن یک سایت شخصی برای هر نفر کار فنی و هزینه‌بری بود سرویس‌های وبلاگدهی به وجود آمدند که شما به راحتی و به صورت رایگان می‌توانید مقالات و سایر محتواهای خود را در آن‌ها به اشتراک بگذارید.

امروزه بلاگری برای برخی‌ها یک شغل تمام وقت به حساب می‌آید و افرادی وجود دارند که با تولید محتوا در مورد موضوعات مختلف و اشتراک‌گذاری آن در وبلاگ خود بازدیدکننده جذب می‌کنند و از آن‌ها کسب درآمد انجام می‌دهند. WordPress را می‌توان معروف‌ترین سرویس وبلاگدهی جهان نامید.

برخی هم ترجیح می‌دهند بلاگری را از طریق استوری اینستاگرام انجام دهند. افرادی هم که به تولید محتوای ویدئویی علاقه دارند (ولاگری) معمولاً از یوتیوب استفاده می‌نمایند.

بلاگری بیشتر بدانید :
بلاگری چیست؟ بلاگر کیست؟
ولاگری بیشتر بدانید :
ولاگری چیست؟ ولاگر کیست؟+معرفی تجهیزات لازم

 

  • پیام‌رسانی :

این دسته از پلتفرم‌های اجتماعی از اسمشان پیداست که کارشان انتقال پیام بین افراد در سریع‌ترین زمان ممکن است. چت همزمان، مکالمه صوتی و تصویری از امکانات مختلف پیام‌رسان‌ها است. برای نمونه Whatsapp، Facebook Messenger, Telegram از معروف‌ترین پیام‌رسان‌ها در ایران و جهان هستند.

  • علاقه‌مندی خاص :

برخی شبکه‌های اجتماعی اساس کار خود را بر ایجاد محیطی برای افراد با یک علاقه‌مندی خاص گذاشتند. مثلاً خوانندگان یا افراد علاقه‌مند به موسیقی هر کدام بتوانند آخرین کارهای خود را در پروفایلشان به اشتراک بگذارند. یا افراد علاقه‌مند به پادکست فایل‌ها و آلبوم‌های مختلفی برای پادکست‌های خود ایجاد کنند. نمونه موفق این سبک را می‌توان سایت Goodreads دانست که افراد علاقه‌مند به کتاب را دور هم گرد آورده است.

  • محتوای مرجع :

این رسانه‌ها برای ایجاد یک مرجع اطلاعاتی موثق آنلاین درباره موضوعات مختلف به‌ وجود آمدند که در اصطلاح آن‌ها را ویکی یا دانشنامه می‌نامند. در ایجاد ، ویرایش و تایید محتوای نوشته شده در این دانشنامه‌ها کاربران مختلف نقش دارند و تمام اطلاعات وارد شده آن‌ها باید با استناد به منابع موثق و معتبر باشد و توسط ویراستاران ارشد و با سابقه‌تر تایید شود. محبوب‌ترین دانشنامه آنلاین را می‌توان Wikipedia نامید.

  • فروشگاهی :

شبکه‌های اجتماعی وجود دارند که هر کاربر با ثبت‌نام در آن یک فروشنده به حساب می‌آید. افراد از کالا‌ها و محصولات نو یا دست دوم خود عکس و اطلاعات منتشر می‌کنند و افراد دیگر درباره آن نظر داده یا اقدام به خرید می‌کنند. در واقع هدف این شبکه‌ها ارتباط دادن مصرف‌کننده با مصرف کننده است. نمونه موفق این مدل ebay.com می‌باشد.

انواع مختلف شبکه‌های اجتماعی


شبکه‌های اجتماعی و کسب‌وکارها

با به وجود آمدن شبکه‌های اجتماعی خیلی از کسب‌وکارها آن را یک فرصت ویژه برای تبلیغ و بازاریابی محصولات خود یافتند. همچنین حضور کسب‌وکارها در این فضا برای تعامل با  مشتریان و هم برای پاسخگویی به سؤالات، انتقادات و پیشنهادات افراد ضروری بود.

بنابراین صاحبان شبکه‌های اجتماعی هم تصمیم گرفتند حساب کاری کسب‌وکارها را از عموم مردم جدا کنند و هم امکانات مختلفی را در اختیار کسب‌وکارها قرار دهند. بدین ترتیب هم کسب‌وکارها از امکانات آماری و تبلیغاتی ویژه استفاده می‌کردند و هم شبکه‌های اجتماعی درآمد بیشتری از نمایش تبلیغات کسب‌وکارها به‌دست آوردند.

همچنین با گسترش شبکه‌های اجتماعی مشاغل و سرویس‌های مختلفی حول این شبکه‌ها شکل گرفت. برخی کسب‌وکارها تصمیم گرفتند محصولات و  خدمات خود را فقط به صورت آنلاین در شبکه‌های اجتماعی به فروش برسانند. سایت‌ها و سرویس‌های جدیدی برای تولید و انتشار محتوا و خودکارسازی فرآیندها برای این شبکه‌ها ایجاد شدند.

از طرفی افراد مشهور فضای مجازی (اینفلوئنسر) به وجود آمدند و خیلی از افراد تصمیم گرفتند با ایجاد صفحات سرگرم‌کننده و نمایش تبلیغات کسب‌وکارها از این فضاها به درآمد برسند و رقیبی برای سیستم تبلیغاتی خود شبکه‌های اجتماعی شدند.

اینفلوئنسر بیشتر بدانید :
اینفلوئنسر کیست؟ چگونه اینفلوئنسر شویم؟

طبیعی است که با این تقاضای فراوان حضور کسب‌وکارها در فضای آنلاین، اصطلاحات و تخصص‌های جدیدی هم به وجود بیاید که به رشد کسب‌وکارها در این فضا کمک کنند. در ادامه با برخی از این اصطلاحات و تخصص‌ها آشنا می‌شویم.

تحلیل شبکه‌های اجتماعی (Social Media Analytics)

کسب‌وکارها می‌توانند با استفاده از سیستم‌های تحلیلی شبکه‌های اجتماعی سن، جنسیت، علاقه‌مندی‌ها و سایر ویژگی‌های مشتریان و مخاطبان خود را به‌دست آورند تا در تصمیم‌گیری‌های مهم و توسعه محصولات خود از این اطلاعات استفاده کنند.

همچنین با تحلیل تعامل کاربران با محتوای خود می‌توانید دریابید که افراد به کدام یک از مطالب شما اهمیت بیشتری می‌دهند و آن را ذخیره و اشتراک‌گذاری کرده یا می‌پسندند. این تحلیل فقط شامل مخاطبان شما نیست بلکه با استفاده از ابزارهای تحلیلی می‌توانید رقبا ، مطالب و کمپین‌های خود را نیز تحلیل نمایید.

بازاریابی شبکه‌های اجتماعی  (SMM: Social Media Marketing)

به معنی استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای بیشتر دیده شدن و دسترسی به مشتریان جدید است. این هدف با پرداخت هزینه و تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی امکان‌پذیر است. همچنین به طور ارگانیک (طبیعی) معمولاً با تولید محتوای مفید برای مخاطبان کسب‌وکارتان در شبکه‌های اجتماعی محقق می‌شود که آن را بازاریابی محتوایی می‌نامند.

شما با تولید محتوای آموزشی، راهنمای خرید و انتخاب محصول، بیان ویژگی‌ها و مزیت‌های محصولات مختلف، نحوه استفاده از محصول، اطلاعات مختلف عمومی و بعضاً محتواهای انگیزشی مخاطبان موجود در شبکه‌های اجتماعی را به استفاده از محصولاتتان ترغیب می‌کنید. همچنین هر چه محتوای شما جذاب‌تر باشد و بتوانید افراد بیشتری را قانع کنید که محتوای شمارا به اشتراک بگذارند شانس شما برای دیده شدن افزایش می‌یابد.

بهینه‌سازی برای شبکه‌های اجتماعی (SMO: Social Media Optimization)

بهینه کردن استراتژی شما برای فعالیت در شبکه‌های اجتماعی،  بهینه‌سازی صفحات شما در شبکه‌های اجتماعی (شامل عکس،نام کاربری،بایوگرافی و…) ،بهینه‌سازی محتوا ، بهینه‌سازی تصاویر و تیترها ، بهینه‌سازی هشتگ‌ها و … همگی جزئی از SMO هستند.

در واقع هر کار و بهینه‌سازی که انجام می‌دهید تا برند شما در شبکه‌های اجتماعی بیشتر دیده شود یا بازدهی بیشتری از فعالیت در شبکه‌های اجتماعی کسب کنید به SMO اشاره دارد.

برای مثال خیلی از کسب‌وکارها وب‌سایت را به عنوان پایگاه اصلی کسب‌وکار خود در فضای آنلاین انتخاب می‌کنند و از شبکه‌های اجتماعی تنها برای جذب مخاطب بیشتر و هدایت آن‌ها به وب‌سایت استفاده می‌کنند.

شبکه‌های اجتماعی یا وب‌سایت
تمرکز روی یک شبکه اجتماعی خاص بدون داشتن وب‌سایت می‌تواند عواقب بدی برای کسب‌وکار آنلاین شما داشته باشد.

مدیریت اجتماعی ارتباط با مشتریان  Social CRM (Customer Relationship Management)

امروزه کسب‌وکارها از شبکه‌های اجتماعی برای معرفی محصولات و خدمات، برندآگاهی و ارتباط سازی با مشتریان استفاده می‌کنند. در کنار آن عموم مردم شبکه اجتماعی را محیطی مناسب برای اشتراک‌گذاری تجربه‌شان از استفاده از یک محصول می‌دانند.

چه آن تجربه خوب باشد و یا بد، کسب‌وکارها باید فوراً به آن‌ها پاسخ دهند و سعی کنند مشکلات احتمالی مشتریان را حل نموده و اعتماد آن‌ها را به‌دست آورند. حتی یک نظر منفی از جانب یک اینفلوئنسر می‌تواند یک برند یا کسب‌وکار را در شبکه‌های اجتماعی نابود کند.

خیلی از افراد قبل از خرید یک محصول در شبکه‌های اجتماعی به دنبال هشتگ‌ها و بحث‌های خاص حول آن برند می‌گردند و نظرات افراد مختلف در مورد آن برند را جویا می‌شوند.

همچنین کسب‌وکارها می‌توانند از شبکه‌های اجتماعی برای نظرخواهی و جلب ایده برای محصولات آینده‌شان یا بهبود محصولات فعلی‌شان استفاده کنند. اینکه بتوانید مستقیماً از خود مصرف‌کننده نهایی محصولات و خدماتتان نظرسنجی کنید یک امکان فوق‌العاده است که شبکه‌های اجتماعی در اختیار شما قرار می‌دهند.

شبکه‌سازی در شبکه‌های اجتماعی (Social networking)

در شبکه‌های اجتماعی کسب‌وکارها می‌توانند با صاحبان کسب‌وکار یا افراد مختلف شبکه‌سازی کنند. شما باید یک شبکه از طرفدارن و دنبال کنندگان خود ایجاد کنید و هر روز سعی کنید رابطه خود را با آن‌ها توسعه دهید.

همچنین شبکه‌های اجتماعی محلی برای همکاری با کسب‌وکارهای دیگر نیز هست. می‌توانید با همکاری کسب‌وکارهای دیگر در این فضا کمپین‌های مختلف برگزار کنید تا علاوه بر جذب مخاطبان جدید در هزینه‌های خود صرفه‌جویی کرده باشید.

برگزاری رویدادهای آنلاین مشترک مثل برنامه پخش زنده با سایر کسب‌وکارها، برگزاری چالش‌ها و مسابقه‌های مختلف، مکالمه فرد به فرد به صورت زنده با مخاطبان و حتی مصاحبه با افراد موفق حوزه کاری خود راهی برای تعامل با حساب‌های کاربری دیگر در شبکه‌های اجتماعی است.

شما در این فضا می‌توانید با افراد متخصص حوزه کاری خود و حتی متخصص‌های دیگر در ارتباط باشید و برای مسائل مختلف از آن‌ها مشورت و راهنمایی بگیرید یا حتی آن‌ها را دعوت به کار کنید.

اتوماسیون شبکه‌های اجتماعی (Social Media Automation)

ابزارهای اتوماسیون شبکه‌های اجتماعی در زمان و انرژی شما برای مدیریت این شبکه‌ها صرفه جویی می‌کنند. شما می‌توانید یک محتوا را آماده کرده و آن‌ را به این نرم‌افزارهای آنلاین دهید. این برنامه‌ها طبق زمان‌بندی که تعیین می‌کنید مطالب مختلف شما را در شبکه‌های اجتماعی مختلف منتشر می‌کنند.

همچنین با استفاده از چت‌بات‌ها می‌توانید زمان پاسخ‌گویی به مخاطبان خود در شبکه‌های اجتماعی را به شدت کاهش داده یا با ساخت چت‌باتی برای پاسخ به سوالات متداول افراد تماس‌های مستقیم با نیرو‌های پشتیبانی خود را کاهش دهید.

همچنین برخی ربات‌ها وجود دارند که فعالیت شما را در شبکه‌های اجتماعی شبیه‌سازی می‌کنند. یعنی به جای شما مطالب دیگران را می‌پسندند و یا نظرات آماده‌ای که از قبل به این ربات‌ها داده‌اید را زیر پست افراد مختلف درج می‌کنند. افراد دیگر را دنبال می‌کنند یا برای کاربران پیام خصوصی ارسال می‌کنند.

البته با توجه به حساسیت شبکه‌های اجتماعی روی ربات‌های مختلف بهتر است استفاده از ربات‌ها با احتیاط و تحقیق انجام شود تا حساب کاربری شما مسدود نشود. همچنین بهتر است به جای استفاده از ربات‌های عمومی از بات‌های اختصاصی استفاده کنید.


معرفی شبکه‌های اجتماعی پرطرفدار

شبکه‌های اجتماعی فراوانی وجود دارند که شاید تا به حال حتی اسم آن‌ها را نشنیده باشید. در ادامه به معرفی شبکه‌های اجتماعی می‌پردازم که به طور مشترک در ایران و جهان محبوب هستند.

همانطور که در قسمت انواع مختلف شبکه‌های اجتماعی ذکر کردم؛ هر کدام از این شبکه‌ها با هدف خاصی متولد شدند ولی با توسعه قابلیت‌های خود با سایر شبکه‌ها همپوشانی پیدا کردند.

اینستاگرامInstagram

شبکه اجتماعی که به کاربران اجازه می‌دهد تصاویر و ویدئوهای کوتاه خود را بارگذاری کنند و با فیلترها آن‌ها را ادیت نمایند و با هشتگ‌گذاری و تگ جغرافیایی آن‌ها را دسته‌بندی کنند. پست‌ها می‌توانند برای عموم یا برای دنبال‌کنندگان تأیید شده توسط شما به نمایش در بیایند. همچنین می‌توانید برای پست‌های خود توضیحی کوتاه (caption) بنویسید.

دسته : رسانه اجتماعی

یوتیوبYoutubeپلتفرم اشتراک گذاری ویدئو که به کاربران اجازه می‌دهد کانال اختصاصی خود را داشته باشند و در آن ویدئوهای مختلف خود را بارگذاری و یا پخش زنده انجام دهند. با توجه به فیلتر بودن یوتیوب کاربران در ایران بیشتر از سایت ایرانی Aparat استفاده می‌کنند.

دسته : رسانه اجتماعی

فیسبوکFacebookیک شبکه اجتماعی جامع که در آن کاربران میتوانند یک پروفایل ساخته و در آن نوشته‌ها ، تصاویر ، ویدئو‌های خود را به اشتراک بگذارند . همچنین افراد می‌توانند عضو گروه‌های مختلف شده یا به خرید و فروش در بازار آن بپردازند.

دسته : شبکه اجتماعی

تویتترTwitterدر این شبکه‌ اجتماعی کاربران با پیام‌های متنی کوتاه 140 کارکتره به نام توییت امکان تعامل با هم را دارند. همچنین امکان ارسال ویدئو و صوت به 140 ثانیه محدود شده است. معمولاً مکالمات و تعاملات کاربران در این شبکه حول یک #هشتگ است که موضوعی داغ که در حال وقوع است را بیان می‌کند.

دسته : شبکه اجتماعی

لینکدینLinkedInیک شبکه اجتماعی تخصص محور است که معمولاً کارفرما‌ها و افراد جویای شغل یا متخصصان صنایع مختلف در آن حضور دارند و به تبادل نظر درباره موضوعات مختلف تخصصی صنایع خود می‌پردازند.
همچنین برای کارفرماها امکان ایجاد شغل و برای کارجویان امکان تکمیل رزومه شخصی و درخواست شغل در نظر گرفته شده است.دسته : شبکه اجتماعی
واتساپWhatsappیک نرم‌افزار پیام‌رسان که امکان چت ، مکالمه صوتی و تصویری را در اختیار شما قرار می‌دهد. همچنین امکان اشتراک‌گذاری تصاویر و فایل‌ها با مخاطبان‌تان از طریق این پیام‌رسان وجود دارد.در این پیام‌رسان برای ارتباط با یک شخص حتما باید شماره تماس آن شخص را داشته باشید.

دسته : پیام‌رسان

تلگرامTelegramیک پیام‌رسان با امکان چت ،مکالمه صوتی و تصویری و اشتراک گذاری فایل‌ها و تصاویر . در این پیام‌رسان برای ارتباط با شخصی حتما لازم نیست شماره تماس او را داشته باشید و هر شخص می‌تواند از یک نام کاربری دلخواه استفاده کند. همچنین امکان ایجاد گروه‌های مختلف برای چت همزمان و چندین نفره و امکان ایجاد کانال برای ارسال یک پیام یکسان برای تمام اعضای آن کانال هم وجود دارد. قابلیت دیگر ویژه تلگرام امکان ساخت ربات‌ها برای پاسخگویی اتوماتیک به نیازهای مختلف کاربران است.
دسته : پیام‌رسان
پینترستPinterestپلتفرمی برای اشتراک ‌گذاری و دسته‌بندی تصاویر موجود در سطح اینترنت است. تصاویر می‌توانند توضیحات مختصری داشته باشند و افراد را به منبع تصویر یعنی سایتی که تصویر را به اشتراک گذاشته هدایت کنند.
دسته : بوکمارک و نشانه‌گذاری
ویکی پدیاWikipediaیک دانشنامه آنلاین است که محتوای آن توسط افراد مختلف می‌تواند ایجاد یا ویرایش شود و افراد با فعالیت بیشتر و مفیدتر می‌توانند به سطوح بالاتر مدیریت و تایید مطالب سایر افراد دست یابند.

دسته : مرجع

ردیتRedditیک پلتفرم خبری و یک تالار گفتگو است که مطالب آن را اعضای آن منتشر می‌کنند. افراد موضوعات ، اخبار یا سوالات مختلف را به اشتراک میگذارند تا بقیه به آن موضوع رای و پاسخ دهند.

دسته : بحث و گفتگو

 


اصطلاحات رایج در شبکه‌های اجتماعی

  • Follower-Follwing, Friend, Connection: به شخصی گفته می‌شود که مشترک حساب کاربری شما شده یا شما مشترک حساب کاربری او شده باشید؛ تا در جریان آخرین مطالب هم قرار گیرید. در فیسبوک این افراد را دوست، در اینستاگرام دنبال‌کننده و در لینکدین کانکشن (رابط) می‌نامند.
  • Hashtag: کاربرد اصلی هشتگ‌ها دسته‌بندی مطالب و پست‌های کاربران در شبکه‌های اجتماعی می‌باشد. همچنین گاهی از آن برای رساندن یک پیام خاص توسط کاربران استفاده می‌شود.
    توسط هشتگ کاربران می‌توانند آخرین مطالب در مورد یک موضوع خاص در سطح شبکه اجتماعی مشاهده کنند و یا خودشان مطلبی را درباره آن هشتگ منتشر کنند. با استفاده از کارکتر # قبل از یک کلمه یا عبارت می‌‌توان هشتگ درست کرد. (به جای فاصلــه بیــن کلمــات باید از کاراکتر _ اســتفاده کرد.)
    مثال: #کرونا_را_شکست_می‌دهیم، #دلار
  • Tag یا Mention: تگ کردن افراد در شبکه‌های اجتماعی به معنی ذکر کردن نام کاربری آن‌ها در کنار یک محتوا است به طوری که آن‌ها متوجه  شما شوند. معمولاً برای تگ یا منشن کردن افراد از علامت @ استفاده می‌شود.
  • Geo Tag : برچسب جغرافیایی. موقعیت مکانی است که به یک محتوا ضمیمه شده و نشان می‌دهد که آن محتوا مربوط به چه مکانی است.
  • Like : به معنای پسندیدن. کاربـران اگـر در شبکه‌های اجتماعی از مطلبی خوششان بیایید یا بخواهند آن را تایید کنند به جــای نظردهــی، با لمس یک آیکن (معمولاً به شکل قلب) آن را می‌پسندند.
  • Comment : نظر دادن نسبت به یک پست یا محتوا
  • Share: به معنی ارسال و به اشتراک گذاشتن یک مطلب با افراد دیگر است.
  • Reply : پاسخ دادن به پیام افراد دیگر
  • Direct Message : ارسال پیغام مستقیم یا خصوصی برای یک شخص
  • Bio یا Status : متن کوتاهی که کاربر درباره خودش در صفحه ‌شخصی‌اش می‌نویسد.
  • Feed : جایی که مطالب افرادی که دنبال می‌کنید به شما نمایش داده می‌شود.
  • Explore: جایی که مطالب افراد مختلف که شما دنبال نمی‌کنید ولی بازدید‌ زیادی جذب کرده و مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته نمایش داده می‌شود.
  • Engagement Rate : نـرخ تعامل. میـزان تعاملاتـی اسـت (لایـک، اشـتراک‌گذاری، نظـر گذاشـتن و …) کـه یـک محتـوای شــما دریافــت میکنــد. در واقـع معیـاری در شـبکه‌های اجتماعـی اسـت کـه با آن میزان محبوبیت یک محتوا سنجیده می‌شود.
  • Impressions : تعداد بازدیدی که یک محتوا دریافت میکند.( اگر یک کاربر 5 بار یک محتوای شما را ببیند هر 5 بار آن شمارش می‌شود)
  • Reach : تعداد کاربرانی که یک محتوای شما را دیده‌اند. ( اگر یک کاربر 5 بار یک محتوای شما را ببیند فقط یکبار شمارش می‌شود)
  • Viral : ویروسی شدن یک محتوا. محتوایی که در شبکه‌های اجتماعی توجه زیادی جلب می‌کند و افراد زیادی آن را به اشتراک می‌گذارند.
  • Influencer : افـرادی در شبکه‌های اجتماعی که معمولاً نفرات زیادی پست‌ها و مطالب آن‌ها را دنبال می‌کنند. اینفلوئنسرها می‌توانند بر رفتار و عقاید مخاطبان خود اثر بگذارند.

دیکشنری رشد آنلاین کسب‌وکار


در این مطلب سعی نمودم شما را با کلیت شبکه‌های اجتماعی آشنا کنم. همانطور که گفتم گستردگی شبکه‌های اجتماعی باعث شده اصطلاحات و تخصص‌های زیادی حول این شبکه‌ها شکل بگیرید و بیان همه آن‌ها در قالب یک و حتی چندین مقاله امکان‌پذیر نیست. با این حال این مطلب شما را تا حد زیادی برای سایر آموزش‌های شبکه‌های اجتماعی آماده می‌کند.

همچنین در زیر نقشه راه شما برای تبدیل شدن به یک متخصص شبکه‌های اجتماعی را در قالب یک اینفوگرافیک آورده‌ام:

راهنما و نقشه راه شبکه‌های اجتماعی
نقشه راه متخصص شدن در شبکه‌های اجتماعی (برای بزرگنمایی کلیک کنید)

فعالیت در هر شبکه اجتماعی اصول خاص خود را دارد اما در هر شبکه‌ای که فعالیت می‌کنید تولید محتوای مفید و تعامل با کاربران دیگر را در اولویت خود قرار دهید.

شما آینده شبکه‌های اجتماعی را چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟ آیا Instagram در ایران همچنان می‌تواند برتری خود بر سایر شبکه‌ها را حفظ نماید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا